ΘΕΜΑ «Ο ρόλος των ΜΜΕ στην επιβολή της δικτατορίας των μνημονίων »

DSC04888Την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο χώρο του στεκιού της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα (Αμφιαράου 153), πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Τελικά ο χώρος του στεκιού αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει τον κόσμο, στην πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση για τον ρόλο των ΜΜΕ στην επιβολή της δικτατορίας των μνημονίων.

Την συζήτηση συντόνισε η Ματίνα Παπαχριστούδη, δημοσιογράφος μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης και μετείχαν η Μαρινίκη Αλιβιζοπούλου δημοσιογράφος στο περιοδικό «Unfollow», η Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Μάριος Λώλος, Πρόεδρος Ένωσης Φωτορεπόρτερ και ο Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος, δημιουργός των ντοκιμαντέρ Debtocracy, Catastroika.

Η Ντίνα Δασκαλοπούλου που βρέθηκε επί τρεις εβδομάδας στις Σκουριές Χαλκιδικής μετέφερε το μήνυμα των κατοίκων που αντιστέκονται στη μπουλντόζες των χρυσού εργολάβου μέσα από τον χαιρετισμό του Συντονιστικού φορέων ενάντια στην Ελληνικός Χρυσός που καταστρέφει την Χαλκιδική. Οι κάτοικοι στις Σκουριές βιώνουν εδώ και πολύ καιρό τη δικτατορία των ΜΜΕ που αποσιωπούν, διαστρεβλώνουν ή κατασκευάζουν τα γεγονότα, σύμφωνα με το πώς βολεύει τα αφεντικά τους. Στην περίπτωση στις Σκουριές το αφεντικό της Ελληνικός Χρυσός είναι και το αφεντικό του Mega.

Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι ζήτησαν από όσους βρέθηκαν στη συζήτηση να μεταφέρουν το μήνυμα των κατοίκων που ζουν πλέον σε μια κατεχόμενη περιοχή. ΟΙ Σκουριές είναι το πρώτο ιδιωτικό “κρατίδιο” που η κρατική τρομοκρατία και η καταστολή εξυπηρετούν την ιδιωτική επένδυση.

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή της Ντίνας Δασκαλοπούλου για όσα η ίδια ως δημοσιογράφος βίωσε αυτές τις τρεις εβδομάδες στις Σκουριές, για τις προσαγωγές κατοίκων, νέων και ανήλικων. Για την καταπάτηση ακόμη και των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών, για την οργάνωση της εργοδοτικής διαδήλωσης της εταιρείας που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ως συγκέντρωση κατοίκων.

Η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου μίλησε για το πώς τα ΜΜΕ έχουν χάσει πλέον κάθε ίχνος ανεξαρτησίας, πώς οι δημοσιογράφοι που αντιστέκονται απολύονται.

Για τις απειλές που δέχθηκε το περιοδικό Unfollow μετά την αποκάλυψη για το λαθρεμπόριο καυσίμων από άνδρα που συστήθηκε ως ο Δ. Μελισσανίδης και απείλησε τους συντάκτες του ανεξάρτητου περιοδικού πως “δεν θα κοιμούνται πλέον ήσυχοι”.

Ο Άρης Χατζηστεφάνου σημείωσε πως η καμπή στα ΜΜΕ έγινε το 2008. Μέχρι τότε οι επιχειρήσεις media ενδιαφερόταν για τον τρόπο που ενημέρωναν, λάμβαναν υπόψη τους αναγνώστες. Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, είναι πλέον μόνο όργανα προπαγάνδας και όχι ενημέρωσης.

Ολοένα και συχνότερα τα πραγματικά γεγονότα τα μαθαίνουμε από τα ξένα Μέσα, όχι από τα ελληνικά, σημείωσε. Όπως τα βασανιστήρια αντιφασιστών τα αποκάλυψε ο Guardian, τα σκάνδαλα Πειραιώς-Σάλλα πάλι αποκαλύφθηκαν από το Reuters τα περισσότερα πλάνα για την γιγαντιαία συγκέντρωση εναντίον της Eldorado και του Μπόμπολα στη Θεσσαλονίκη.

Η Ματίνα Παπαχριστούδη αναφέρθηκε στο ρόλο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων μετά την έλευση των μνημονίων και τα στενά συμφέροντα της κυβέρνησης με τους εκδότες που πολλές φορές γράφουν τους όρους των μνημονίων.

Ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της ένωσης φωτορεπόρτερ μίλησε για το ρόλο των φωτορεπόρτερ στην κάλυψη των γεγονότων, για το πως η κυβέρνηση και η αστυνομία τους επιτίθεται. Ο ίδιος χτυπήθηκε δολοφονικά από άνανδρα των ΜΑΤ στη μεγάλη διαδήλωση του Ιουνίου του 2011. Το κράτος έκοψε τους φωτορεπόρτερ μόλις κατέβηκαν στο δρόμο και φωτογράφιζαν από την πλευρά των διαδηλωτών. Μίλησε ακόμη για τις ευθύνες των σωματείων και την ανάγκη να υπάρξει το συνδικάτο ΜΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *