Ανταπόκριση από τη μετά-το-όχι Λευκωσία

kypros-antΠρώτες σημειώσεις για τα χθεσινά, τα πηγαδάκια συζητήσεων, για τις προβλέψεις, το κλίμα και τις πολιτικές δυνάμεις, την αριστερά κλπ

από την Ειρήνη Ηλιοπούλου

1. Τι έγινε χθες

Η μαζικότητα της χθεσινής συγκέντρωσης έξω από τη βουλή, είναι εικόνα που δε βλέπει συχνά η Κύπρος. Μιλάμε για χιλιάδες διαδηλωτών (περίπου 4.000) με παλμό καθ’ όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε εδώ είναι το εξής:

Το στίγμα χθες το έδινε η Αριστερά, από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΟΝ, την ΠΕΟ και τις πρωτοβουλίες ενάντια στο μνημόνιο μέχρι το μπλοκ του ευρύτερου ριζοσπαστικού χώρου και σε αυτό εντάσσονται η ΕΡΑΣ (Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση), οι ΑΝΤΑΡΤΕΣ Κύπρου και ομάδες του αυτόνομου/ αντιεξουσιαστικού χώρου (Συσπείρωση Ατάκτων κ μαθητική ομάδα Σκαπούλα). Επίσης καλή παρουσία είχε και το μπλοκ του Σύριζα Κύπρου μαζί με τη ΝεΔΑ (Νέα Διεθνιστική Αριστερά (Ξεκίνημα)).

Μέσα στη συγκέντρωση και ανάμεικτα μέσα στα μπλοκ υπήρχαν και δεξιοί, ακροδεξιοί έως και μέλη του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), εκκλησιαστικά μπλοκ με σύνθημα “Κύπρος-Ρωσία-Ορθοδοξία” κλπ αλλά είναι σημαντικό ότι σα γενικό στίγμα επικράτησε αυτό της Αριστεράς σε αντίθεση πχ με τους “αγανακτισμένους” στην Κύπρο το 2011 που ήταν μια δεξιά-ακροδεξιά αντικυβερνητική συγκέντρωση κυρίως (επίσης πολύ μαζική) έξω από το προεδρικό με αφορμή την έκρηξη στο Μαρί τότε.

Οι φασίστες απομονώθηκαν αρκετά και δεν ήρθαν με μπλούζες και διακριτικά εκτός από κάποιες ελληνικές σημαίες με αποτέλεσμα να τους απωθήσει ο κόσμος. Φυσικά, βασικός λόγος είναι πως πλέον το ΑΚΕΛ είναι στην αντιπολίτευση αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται και η προσπάθεια που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που αναφέρθηκαν, οι οποίες συχνά ετεροπροσδιορίζονται ως χώρος “αριστερά” του ΑΚΕΛ, αλλά προσπαθούν να βοηθήσουν στη δημιουργία αριστερού, αντικαπιταλιστικού, ριζοσπαστικού χώρου στην Κύπρο, όχι πάντα με επιτυχία (βλ. διχασμός πριν τις εκλογές για τη στήριξη Μαλά – ΑΚΕΛ ή όχι).

Παρακάτω λινκ με τις ανακοινώσεις του χώρου:

http://erascy.blogspot.com/2013/03/blog-post_17.html

http://antartescy.blogspot.com/2013/03/430-city-plaza.html

http://syspirosiatakton.org/2013/03/19/%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1-%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5/

http://nedacy.wordpress.com/

 

2. Τι προηγήθηκε των χθεσινών

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το σχέδιο για κούρεμα και πάγωσαν τα ΑΤΜ, οι τράπεζες κλπ, ο κόσμος ήταν σε κατάσταση σοκ- πανικού. Αμέσως οργανώθηκε πολύ μικρή συγκέντρωση (50 άτομα) στο προεδρικό όπου οι περισσότεροι ήταν δεξιοί του Λιλλήκα και κάποια πρόσωπα του ΑΚΕΛ και ελάχιστοι από τον ευρύτερο αριστερό χώρο. Το ψήφισμα που βγήκε από αυτήν τη συγκέντρωση ήταν το εξής:

Οι Πολίτες Ενάντια στο Κούρεμα της Ντροπής

 

1.  Καταδικάζουμε την πρωτοφανή ληστεία σε βάρος του Κυπριακού λαού. Πρόκειται για κατάσταση που οδηγεί την οικονομία της Κύπρου και κατ’ επέκταση τις χώρες της Ευρώπης στην χρεοκοπία και το λαό στη φτωχοποίηση και τη μιζέρια.

 

2. Απαιτούμε από τη κυβέρνηση όπως ανακαλέσει τη καταστροφική αυτή συμφωνία.

 

3. Απαιτούμε από τη πολιτική ηγεσία της χώρας όπως αρθεί στο ύψος των περιστάσεων καταψηφίζοντας το Κούρεμα της ντροπής

 

4. Εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθούμε έτσι ώστε να αποσείσουμε από τους ώμους του λαού τα χρέη των τραπεζών και της πλουτοκρατίας.

 

[Ψήφισμα που εγκρίθηκε έξω από το προεδρικό στις 16.3.2013]

Τη Δευτέρα η συγκέντρωση στη Βουλή ήταν πολύ μεγαλύτερη αλλά το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ ακύρωσαν τελευταία στιγμή τη συμμετοχή τους λόγω αναβολής της ψήφισης για Τρίτη.

kypros-1Πέρα όμως από τη δημοσιογραφική ενημέρωση, αξίζει να σταθούμε στην πολιτική ουσία των εξελίξεων, τις δυνατότητες παρέμβασης της αριστεράς και κυρίως στα αιτήματα των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός είναι ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Αριστερά να βγαίνει μόνο με το σύνθημα “κάτω τα χέρια από τις καταθέσεις ΜΑΣ”.  Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για το σχέδιο του κουρέματος ήταν πως σας παίρνουμε ένα ποσό εφάπαξ (6,7% για κάτω των 100.000 και 9,9% για άνω των 100.000) για να μη φτάσουμε στο σημείο να πετσοκόβουμε τους μισθούς σιγά σιγά σε μεγαλύτερο τελικά ποσοστό και για αντάλλαγμα σας δίνουμε μετοχές τραπεζών και ομόλογα συνδεδεμένα με τα κέρδη από το φυσικό αέριο κάπου στο μέλλον.

Μια απάντηση από πλευράς κόσμου της αριστεράς που έβαζε στο κέντρο γενικώς τις καταθέσεις “μας”, εκτός του ότι έφτιαχνε κλίμα διαταξικού αγώνα, εύκολα έπεφτε και σε μπακαλίστικη διαχείριση για κατώτερο όριο κουρέματος στα 20.000 Ευρώ ή στη λούμπα να πάρει θέση για την καλύτερη λύση εντός του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού (Ρωσία, ΕΕ κλπ).

Φυσικά και ήταν νίκη το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε χθες το κούρεμα και ότι είχε συμμετοχή η συγκέντρωση με στίγμα της Αριστεράς, αλλά χρειάζεται από τώρα αμέσως να μετατοπιστεί το ερώτημα από τη διαχείριση, να μπει στο κέντρο ο αντι-ΕΕ, αντικαπιταλιστικός λόγος και να υπάρξει προετοιμασία για το Plan-B της κυβέρνησης (ληστεία ταμείων πρόνοιας, κοινωνικών παροχών, εσωτερικός δανεισμός από τους εργαζόμενους κλπ).

Το ΑΚΕΛ πέρα από το γεγονός ότι είναι συνυπεύθυνο, με όλους τους τρόπους συστήνει ψυχραιμία και μετριοπάθεια ενώ ο λόγος του είναι κυρίως ενάντια στον Αναστασιάδη και πχ για την ΕΕ η διατύπωση της ΚΕ είναι:

“Με ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και αισθήματα αγανάκτησης, παρακολουθούμε τις τελευταίες δυο βδομάδες την Τρόικα και ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. να προβάλλουν συνεχώς και νέες απαράδεχτες απαιτήσεις νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα…”.

Αυτό που δεν μπαίνει ακόμα στη συζήτηση είναι το άλλο μισό αυτού του τόπου, ο Τουρκοκυπριακός Βορράς. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αλλά να μπαίνει στο λόγο της αριστεράς σε Ελλάδα και Κύπρο το κάλεσμα για έναν κοινό ταξικό αγώνα των εργαζομένων σε Βορρά και Νότο ως δρόμος και απάντηση και για το εθνικό – αντιιμπεριαλιστικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *