Το Κασκαρίκα Tour στη Λέσχη Αναιρέσεις

logo_lesxi_telΔελτίο τύπου

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ (ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 175β ΑΘΗΝΑ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΗ,  21.00

B.D.Foxmoor (Active Member) και Luka Lesson

Ο B.D.Foxmoor, των Active Member, στιχουργός και μουσικός παραγωγός είναι αυτός που πρώτος έντυσε με ελληνικό στίχο το hip hop, και μάλιστα εισήγαγε ένα καινούριο όρο, Low Bap,θέλοντας να τονίσει την αυτονόητη σχέση που έχει ο λόγος με την ζωή και το αντίστροφο.  
Ο Ελληνο-αυστραλός Luka Lesson, ποιητής αλλά και στρατευμένος hip-hop καλλιτέχνης, ταγμένος να δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στα δύο, μιλάει ή μήπως τραγουδάει – για αγάπη και οδηγεί όσους τον παρακολουθούν στις κατά τόπους εμφανίσεις του μέσα από τα αρχέγονα, προγονικά μονοπάτια στην κοινωνική αλλαγή.

Μαζί οργανώνουν μέσα στον Μάιο του 2013 μια Spoken Word περιοδεία σε διάφορα μέρη σε όλη την Ελλάδα, το Kaskarika tour. Στα πλαίσια αυτής της περιοδείας, η οποία σημειωτέον κινηματογραφείται, θα κάνουν μια στάση την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ στη λέσχη των Αναιρέσεων.

Η σχέση τους ξεκίνησε με μια φάρσα, ή μήπως θα έπρεπε να πούμε με μια «κασκαρίκα» αφού αυτό σημαίνει… Το ομότιτλο τραγούδι ηχογραφήθηκε τον Νοέμβριο 2012 για τον πρόσφατο δίσκο των Active Member «Αρσενάλι».  Από εκεί ξεκίνησε ένα ακόμα ταξίδι για τον Luka – που έτσι κι αλλιώς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με τα ποιήματά του, αλλά ποτέ πριν δεν είχε έρθει στην Ευρώπη και πόσο μάλλον στην χώρα των παππούδων του. Παράλληλα, ξεκίνησε και ένα ακόμα δημιουργικό «στοίχημα» για τον B.D.Foxmoor, κατά κόσμο Μιχάλη Μυτακίδη, που θα δοκιμάσει πρώτη φορά να απαγγείλει με έναν δικό του τρόπο τα πονήματα της σκέψης του, που ως τώρα έντυνε μόνο με μουσική.

Τι πάει να πει Spoken Word…

Η παραστατική ποίηση (spoken word) είναι ένα από τα πιο γρήγορα ανερχόμενα λογοτεχνικά είδη σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα όχι και τόσο διαδεδομένο εκτός ίσως ανάμεσα στους ανθρώπους και δημιουργούς που ασχολούνται εξειδικευμένα με την ποίηση. Ο όρος spoken word αναφέρεται στην ποίηση που γράφεται για την σκηνή, παρά για να εκδοθεί σε έντυπη μορφή και συχνά διασταυρώνεται με άλλα είδη τέχνης, όπως είναι το θέατρο, και η μουσική. Οι παραστάσεις ποίησης έχουν γίνει δημοφιλείς και φιλοξενούνται σε μεγάλες θεατρικές σκηνές, φεστιβάλ, αλλά και σε μικρότερους χώρους πολιτισμού.

Λίγα λόγια για τους ίδιους:

Ο B.D.Foxmoor έχει συμμετάσχει δραστικάστην κυκλοφορία 120 δισκογραφικών δουλειών από το 1993.Έχει κάνει παραγωγή σε 1100 κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο, ενώ έχει γράψει στίχους και τραγουδήσει στα περισσότερα από αυτά. Ήδη κυκλοφορεί ο 17ος στη σειρά δίσκος των Active Member ενώ ο ίδιος έχει περισσότερους από 15 δίσκους προσωπική δισκογραφία. Έχει εμφανιστεί ζωντανά εκατοντάδες φορές στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα μέρη στην Ευρώπη, σε φυλακές, σε φεστιβάλ και σε διάφορα πρότζεκτ (βλ. Ονειρολόγια Μοτοσικλέτας) με συμμετοχή από μικρές παρέες, και άλλες πολιτιστικές ομάδες νέων ανθρώπων. Έχει δημιουργήσει μουσική και στίχους για ταινίες, ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις – πρόσφατα το 2010, έγραψε για το Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση “Κοινός Τόπος”, και έχει συμμετάσχει σε πολλές δράσεις που αφορούν στον λόγο και στην σχέση του με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση και την ζωή γενικότερα. Μαζί με τους Active Member έχει δώσει το στίγμα του ξεκάθαρα και έχει δράσει καταλυτικά στα κοινωνικά ζητήματα που εξελίσσονται γύρω του. Σε μια εποχή, που όχι μόνο ο πολιτικός, αλλά και γενικά οόγος δεν βρίσκει εύκολα χώρο, ο B.D.Foxmoor κοιτάει σε μακρινούς ορίζοντες και ανοίγει το βλέμμα του ακόμα παραπέρα αγκαλιάζοντας νέους τρόπους έκφρασης.

Ο Luka Lesson είναι ένας Ελληνο-Αυστραλός «διαφορετικής κοπής». Ποιητής, μουσικός και spoken word artist, έχει έναν αυθεντικά κλασσικό τρόπο να αγγίζει με τις λέξεις του ανθρώπους κάθε λογής, ανθρώπους που διάβηκαν αλλιώτικα μονοπάτια. Το 2010 ήταν η χρονιά που αναγνωρίστηκε το ταλέντο του καθώς αναδύθηκε στη σκηνή του Spoken Word Poetry νικώντας σε διαγωνισμούς συμπεριλαμβανομένου του τελικού Australian Poetry Slam και τον τελικό του Φεστιβάλ Ποίησης της Μελβούρνης.  Από τότε επηρεάζει δημιουργικά εκείνους που έρχονται σε επαφή με την τέχνη του να πάρουν ένα μολύβι και να αρχίσουν να γράφουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 περιόδευσε σε αντίστοιχα φεστιβάλ συγγραφής και ποίησης σε Αυστραλία, Ασία, Ωκεανία, και Βόρεια Αμερική.

Κάνει hip hop και spoken word και είναι ένα πραγματικά σπάνιο ταλέντο που ξέρει καλά τα βήματα για το μονοπάτι που πρέπει κανείς να διανύσει προκειμένου να πετύχει στους δύο αυτούς τρόπους εκφοράς του λόγου. Το τελευταίο του album “Please Resist me” είναι ένα δυναμικό πάντρεμα hip hop και spoken word poetry: 17 τραγούδια για την αγάπη, την κοινωνική αλλαγή, τα μονοπάτια των προγόνων μας, και για τα εσωτερικά ερωτήματα του καθενός. Εκτός από την προσωπική του δουλειά, αφοσιώνεται ιδιαιτέρως και στο να βρίσκει τρόπους να στηρίζει κοινότητες ή ομάδες ανθρώπων κάθε κοινωνικής καταγωγής προκειμένου να εδραιώσει μια σχέση ανάμεσα στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, την ποίηση και την πνευματική και ψυχική ενδυνάμωση.

Έχει μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση τέτοιων εργαστηρίων συνδυάζοντας το hip hop με την ποίηση και οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν μέρη όπως πανεπιστήμια στην Κίνα, σχολεία στο Bronx (ΗΠΑ), και εργαστήρια για το πως να ξεπερνάει κανείς κάποιο ψυχικό τραύμα μέσω της ποίησης.  

Σχετικά links:
http://www.youtube.com/user/activememberchannel
http://www.youtube.com/watch?v=CJOtPjuFMAk
http://www.youtube.com/watch?v=D-HED2UXwbw
http://www.youtube.com/watch?v=lcUlskjfR5s

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *