Για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα είχαμε επεισόδια στα προάστια της Στοκχόλμης

235131506 Για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα είχαμε επεισόδια στα προάστια της Στοκχόλμης, ακούσαμε να μας λέει το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Mega, αναφέροντας ότι χτες το βράδυ άλλα 9 αυτοκίνητα κάηκαν ενώ ένα σχολείο και ένα αστυνομικό τμήμα υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά.

Την ίδια στιγμή ο Gardian κάνει λόγο για τις χειρότερες σκηνές κοινωνικής αναταραχής που έχει δει η Σουηδία εδώ και πολλά χρόνια, κατά τις οποίες εκατοντάδες νεολαίοι βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα και δημόσιες υπηρεσίες.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή την  δολοφονία από τους μπάτσους ενός 69χρονου μετανάστη την προηγούμενη βδομάδα μέσα στο ίδιο του το σπίτι γιατί η αστυνομία τον θεώρησε επικίνδυνο, αλλά αυτό το περιστατικό ήταν απλώς η αιτία για να πυροδοτήσει την συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των μεταναστών από την πολιτική της γκετοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Σουηδίας.

Οι μετανάστες που αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Σουηδίας είναι οι πρώτοι με τους νέους ειδικά που πλήγηκαν από την αύξηση της ανεργίας (η ανεργία στους νέους φτάνει στο 27,2% με τάσεις αυξητικές, ενώ τα επίδομα ανεργίας που φτάνει στα 300 ευρώ δίνεται μόνο στο 1/3 απ’ αυτούς). Υπάρχει αύξηση σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, με την τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος να έχει αυξηθεί κατά 120% περίπου μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

O Gardian τονίζει ότι τα επεισόδια στη Σουηδία προκαλούν το διάλογο πάνω στις αποτυχίες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την ανεργία και το μεταναστευτικό.

Το συμπέρασμα είναι ότι η οικονομική καπιταλιστική κρίση δεν πλήττει μόνο τις «προβληματικές» όπως θέλουν να ονομάζουν χώρες του Νότου,  αλλά και τα σχετικά αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι ταξικές ανισότητες να μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο και να προκαλούν γεγονότα όπως αυτά που παρακολουθούμε στην Σουηδία.

Προκύπτει ένα ερώτημα αν αυτές οι ενέργειες μπορεί να αναστρέψουν μια κατάσταση, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Γ. Γ.

Πηγή: Το Μπλοκ μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *