Δυναμικές λαϊκές αντιδράσεις και άκρατη κρατική καταστολή στην Κωνσταντινούπολη

ankaraMLTG (1) Γράφει ο Σειτ Αλντογκάν

Για τέσσερις μέρες οι κάτοικοι της Κωνταντινούπολης που διαμαρτύρονται στην κυβερνητική πρόθεση να πεζοδρομήσει ένα μέρος από την πλατεία Ταξίμ στερώντας το πράσινο και τον χώρο αναψυχής που υπάρχει (θα φτιάξουν εκεί κυβερνητικά κτίρια, τζαμιά, τεράστια εμπορικά κέντρα καταστρέφοντας ένα πνεύμονα πρασίνου), αντιμετωπίζουν  την άκρατη κρατική καταστολή.

Την πρώτη μέρα των λαϊκών κινητοποιήσεων υπήρξαν πραγματικές μάχες σώμα με σώμα των δυνάμεων καταστολής με διαδηλωτές που είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν εκατοντάδες τραυματίες (ανάμεσα σ’ αυτούς δουλευτές, δημοσιογράφοι και τουρίστες που συμπαρατάχτηκαν με τους κατοίκους) όπως και 62 συλλήψεις.

Το όργιο καταστολής δεν μπόρεσε να ανακόψει τις λαϊκές αντιδράσεις και καθημερινά το κύμα διαμαρτυρίας μεγάλωνε.
Σήμερα δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ συναντώντας παρατεταγμένες τις δυνάμεις καταστολής που προσπάθησαν να εμποδίσουν την διαδήλωση.
Αύρες τις αστυνομίας, πυροσβεστικά, και άλλα οχήματα των δυνάμεων καταστολής επιτέθηκαν με βαρβαρότητα στους διαδηλωτές, πνίγοντας με χημικά τα πάντα, ακόμα και εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Οι διαδηλωτές με πέτρες και κάθε άλλο μέσον αντιστέκονται. Το σύνθημα που δονεί αυτή την στιγμή όλη την Κωνσταντινούπολή είναι να παραιτηθεί η970205_10201137036137056_338692078_n κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να υπαναχωρεί δηλώνοντας ότι θα επανεξετάσει την απόφαση της.

Τελευταίες ειδήσεις αναφέρουν ότι  11 άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εξ αιτίας της αστυνομικής βίας στα νοσοκομεία, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Τουρκίας δήλωσε ότι οι διαδηλωτές είναι υποκινούμενοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μέχρι αυτή την στιγμή συνεχίζονται τα επεισόδια και από το αρχικό σύνθημα «όχι στα πράσινα δολάρια, ναι στον πράσινο χώρο» οι διαδηλωτές πέρασαν στον σύνθημα «ενωμένοι ενάντια στον φασισμό».

Τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ πυροδότησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας όπως στην Αγκυρα την Σμύρνη Αδανα κλπ.

Πηγή:Το Μπλοκ μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *