Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Μπατίκα “Η Μαρξιστική Θεωρία της Επαναστατικής Μετάβασης στο Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό”
Τη Δευτέρα 17 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά, στο Passport (Καραΐσκου 119, Πλ. Κοραή), η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του συντρόφου Κώστα Μπατίκα “Η Μαρξιστική Θεωρία της Επαναστατικής Μετάβασης στο Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό”. Τη διοργάνωση της βιβλιοπαρουσίασης αναλαμβάνουν οι δυο οικογένειες του σ. Μπατίκα: η φυσική του οικογένεια και η πολιτική, η κομμουνιστική οργάνωση Ανασύνταξη, της οποίας αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος και θεωρητικό νου.
Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει από τους: Άγγελο Χάγιο (περιφερειακό σύμβουλο Αττικής), Αριάδνη Αλαβάνου (μεταφράστρια), Γιώργο Κωνσταντακόπουλο (ψυχίατρο και εκ των επιμελητών του βιβλίου) και τον συνθέτη Διονύση Τσακνή. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός.
Στη σημερινή εποχή, όταν η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού αποκαλύπτει τη σήψη του ιμπεριαλισμού και παράλληλα την επικαιρότητα της επαναστατικής ανατροπής του, η επανα-ανακάλυψη των αρχών της μαρξιστικής και της λενινιστικής θεωρίας γίνεται επιτακτική ανάγκη προκειμένου να υλοποιήσουν το ιστορικό καθήκον τους οι κομμουνιστές και η παγκόσμια εργατική τάξη. Το έργο του σ. Κ. Μπατίκα αποτελεί συνεισφορά στη αποκάθαρση των αρχών αυτών από τις αστικές και τις ρεβιζιονιστικές σκουριές που τις καλύπτουν, απαντώντας σε ερωτήματα όπως:
Γιατί είναι νομοτελειακή η κατάρρευση του καπιταλισμού;
Είναι κοινωνική αναγκαιότητα ή ουτοπία η κομμουνιστική κοινωνία;
Τι είναι η διαρκής επανάσταση;
Ποιο είναι το πραγματικό νόημα της δικτατορίας του προλεταριάτου;
Είναι δυνατή η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μία μόνο χώρα;
Τι πραγματικά υπήρξε στο λεγόμενο “υπαρκτό σοσιαλισμό”;
Γιατί η αντίληψη της σοβιετικής γραφειοκρατίας βασίστηκε στον Κάουτσκι και όχι στο Λένιν;
Οι απαντήσεις αντλούνται μέσα από τα κείμενα των κλασσικών (Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν) και περιγράφονται με έναν αξιοθαύμαστο συνδυασμό επιστημονικής εγκυρότητας και εύληπτης γραφής στο βιβλίο του Κώστα Μπατίκα, υπενθυμίζοντας ότι όσο κι αν ξεστράτισαν οι μετέπειτα μαρξιστές και οι ηγεσίες των κομμουνιστικών κομμάτων, όσο κι αν οι αστοί διακήρυτταν το τέλος της ιστορίας, το φάντασμα του κομμουνισμού εξακολουθεί να πλανάται πάνω απ’ τα κεφάλια τους και η προλεταριακή επανάσταση είναι επίκαιρη και κοινωνικά αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε!
Αφήστε μια απάντηση