Χρ. Κορτζίδης Έδωσε το γιαλό, βρίσκει τον μπελά του

hqdefault1,8 εκατ. ευρώ από τον δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη απαιτεί η εταιρεία που εκμεταλλευόταν παράνομα την πλαζ του Αγίου Κοσμά επειδή τα τελευταία 7 χρόνια την έχει παραδώσει στο κοινό και μάλιστα χωρίς εισιτήριο

Της Αφροδίτης Τζιαντζή*

Φέτος, όπως και τα τελευταία 7 καλοκαίρια, χιλιάδες Αθηναίοι κολύμπησαν στην παραλία του Αγίου Κοσμά, χωρίς να πληρώσουν εισητήριο στη δημοτική πλαζ, με ντους, ομπρέλες, αποδυτήρια, πρόσβαση για ΑμεΑ κ.λπ. Αυτό φαίνεται πως δεν αρέσει καθόλου στην εταιρεία που μέχρι το 2007 εκμεταλλευόταν παράνομα την περιφραγμένη τότε παραλία, επιβάλλοντας εισιτήριο και διοργανώνοντας πανάκριβες δεξιώσεις τα βράδια, χωρίς άδεια γι’ αυτό. Πολίτες από όλη την Αττική αγκάλιασαν το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες, με πρωτεργάτες τον τότε Δήμο Ελληνικού (πλέον Ελληνικού-Αργυρούπολης) και τον δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη. Στις αρχές του καλοκαιριού του 2007, αφαιρέθηκε η περίφραξη, σε μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες δήμαρχοι, ειδικά από τους γειτονικούς δήμους, βουλευτές της Αριστεράς και χιλιάδες πολίτες. Τότε η απελευθέρωση των παραλιών είχε προβληθεί θετικά από τα ΜΜΕ, και εκτός από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποσπάσει τα εγκώμια από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, τον Γιώργο Παπανδρέου και την υπερνομάρχη Φώφη Γεννηματά.

Τα χρόνια περνάνε, και μετά την απελευθέρωση, σήμερα η χρυσή λέξη είναι η «αξιοποίηση», με την παραλία του Ελληνικού και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά να έχουν δοθεί προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτό το κλίμα η φάμπρικα μηνύσεων των εταιρειών νυχτερινών κέντρων κατά δημοτικών υπαλλήλων και αιρετών του Δήμου Ελληνικού συμπληρώνει το κλίμα τρομοκράτησης των κινημάτων για τους ελεύθερους χώρους και ιδιωτικοποίησης κάθε τι δημόσιου.

Συγκεκριμένα η εταιρεία «Ποσειδών Πετροκλάμπ», που διαχειριζόταν το κλειστό πλέον κλαμπ Privilege, το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια ως νυχτερινό κέντρο, έχει καταθέσει αγωγή για αποζημίωση στρεφόμενη προσωπικά κατά του Χρήστου Κορτζίδη και άλλων 7 δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ελληνικού. Ζητά να αποζημιωθεί με το δυσθεώρητο ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ, για διαφυγόντα κέρδη και για ηθική βλάβη λόγω της μη λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης κατά τον χρόνο των κινητοποιήσεων. Κι όμως η μίσθωση του χώρου και η λειτουργία των καταστημάτων της (πλην ενός αναψυκτηρίου) έχουν κριθεί παράνομες.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία επιδιώκει την προσωπική οικονομική εξόντωση του δημάρχου και της δημοτικής του ομάδας και δεν στρέφεται κατά του νομικού προσώπου Δήμου Ελληνικού, που ήταν ο οργανωτής της κινητοποίησης», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής. «Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό το 2010 και επιδίκασε στην εταιρεία το ποσό των 2.600 ευρώ για τη δήθεν καταστροφή μιας κάμερας ασφαλείας. Αποτελεί πρόκληση να επιχειρείται η οικονομική εξόντωση ανθρώπων που, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, προσπάθησαν να προασπίσουν τη δημόσια χρήση και το δημόσιο συμφέρον όταν η κεντρική εξουσία έκανε τα στραβά μάτια στο βασίλειο της ανομίας στην παραλιακή», καταλήγει. Η υπόθεση συζητείται σήμερα ενώπιον του Εφετείου έπειτα από εφέσεις και των δύο πλευρών, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθούν και άλλα δικαστήρια.

*Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την Πέμπτη 26/9/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *