Μαθήματα κοινωνικού κανιβαλισμού από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικων Επιχειρήσεων

episitismos-300x174Θ.Κ.*
”Οπωσδήποτε θετικό για την Ελλάδα αποτέλεσμα είχε η αναταραχή και τα βίαια γεγονότα στην Βόρεια Αφρική και ειδικά στην Αίγυπτο που υποχρέωσε αρκετούς πελάτες να προτιμήσουν Ελλάδα ή Τουρκία. ”

”Παρουσιάζεται λοιπόν μια εξαιρετική ευκαιρία στη χώρα μας να απορροφήσει ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των τουριστών. Δεδομένου δε ότι η Αίγυπτος αποτελεί δημοφιλή φθινοπωρινό προορισμό, ίσως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να πετύχουμε λόγω των συγκυριών την επιθυμητή, αλλά και αναγκαία για όλους επιμήκυνση της σεζόν. ”

Τον περασμένο Μάιο στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)  (δες εδώ) ο  πρόεδρος Ανδρεάδης έδινε συγχαρητήρια στον Σαμαρά για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Πράγματι η πολιτική αυτή έπιασε τόπο στον τουριστικό κλάδο για όλους αυτούς που εκπροσωπεί ο Ανδρεάδης. Από τον ΣΕΤΕ ανακοίνωσαν πανηγυρικά την αύξηση των αφίξεων, την αύξηση των εσόδων και την συμβολή του κλάδου στο δημόσιο ΑΕΠ. Τόσες ήταν οι χαρές που δεν μπόρεσαν να κρύψουν τα αισθήματα κοινωνικού κανιβαλισμού που τους διακατέχουν, με την αρχή εκδήλωσης τους από τα διευθυντικά στελέχη των μεγαλοξενοδόχων Ρόδου με μια κατάπτυστη ανακοίνωση και με τις πολιτικές συμφωνίες να αναλαμβάνει το όργανο του ΣΕΤΕ. Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι τα κύρια σημεία αυτής της ανακοίνωσης, από όπου βγάζει το συμπέρασμα οποιοσδήποτε εργαζόμενος πως πρόκειται για λογική : ο θάνατος σου, η ζωή μου. Τέτοια η ηθική τους, τέτοιες και οι πρακτικές τους.

Η κοινωνική εξέγερση στις χώρες της βορείου Αφρικής και στην Ανατολή προσανατολίζει τα μεγάλα τουριστικά γραφεία ανά τον κόσμο να αναζητήσουν μέρη διοχέτευσης της πελατείας τους κάνοντας συμφωνίες με χώρες ”κατάλληλων” κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Το τουριστικό κεφάλαιο στη χώρα μας αφού επένδυσε τα κέρδη της περασμένης χρονιάς επεκτείνοντας την τουριστική επιχείρηση του ”all inclusive”, τον τουρισμό με τα βραχιολάκια, την εσωτερική κατανάλωση στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αναζητά και άλλο πεδίο κερδοφορίας, εκμεταλλευόμενο τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη διεθνή συγκυρία. Φαίνεται πως οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ στην αρχή της καλοκαιρινής σαιζόν επιβεβαιώθηκαν και οι στατιστικές κατέγραψαν αύξηση στις αφίξεις εξωτερικού της τάξης του 10% με ανάλογη αύξηση στα συνολικά έσοδα του κλάδου (που αναμένονται στα 11,5 δις)και αύξηση στα κέρδη, αλλά με προσανατολισμό μείωσης των μισθών.

Στοχεύουν λοιπόν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και το φθινόπωρο του 2013 με τις πρώτες ενέργειες να γίνονται ήδη αισθητές στους εργαζόμενους του κλάδου. Επεκτείνουν ήδη τις συμβάσεις μαθητείας των 360 ευρώ σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές σχολές παροχής φθηνού εργατικού προσωπικού, υπογράφουν συμβάσεις μιας μέρας και ενός μήνα, αφήνουν απλήρωτες υπερωρίες, ενώ από την νέα χρονιά ετοιμάζονται να χτυπήσουν και την Πανελλαδική Συλλογική Σύμβαση, αντικαθιστώντας την με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις συνοδευόμενες με δραματική μείωση των μισθών.

Οι πανηγυρικές αναγγελίες του ΣΕΤΕ για το επόμενο διάστημα με το στρατηγικό τους σχέδιο 2021 και τους στόχους αύξησης των εσόδων θα περάσουν πάνω από τα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Και αν αναλογιστούμε πως το επιχειρηματικό τοπίο αλλάζει συνεχώς με την ολοένα και μεγαλύτερη μονοπώληση του κλάδου και την δημιουργία κολοσσιαίων εταιρειών, τότε σίγουρα η πτώση του ποσοστού κερδοφορίας τους θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στους μισθούς των εργαζομένων προκειμένου αυτό να αποφευχθεί. Δεν θα έχουμε παρά να περιμένουμε ολοένα κα μεγαλύτερη αύξηση των απλήρωτων ωρών εργασίας, γεγονός που θα ρυθμιστεί από την αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές και επιχειρησιακές.

Η καλοκαιρινή σαιζόν έφτασε στο τέλος της και κατέγραψε αύξηση των περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας να παίρνουν την πρωτιά, λόγω της αδράνειας των εργατικών σωματείων και λόγω του συμβιβασμού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και των τοπικών ενώσεων. Καταγράφηκε αύξηση των απλήρωτων ωρών εργασίας, αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, ανασφάλιστη εργασία, καταπάτηση βασικών διακαιωμάτων, απολύσεις και εκδικητικές απολύσεις αντιστεκόμενων εργαζομένων. Ωστόσο, όπου οι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν συλλογικά και οργανωμένα κατάφεραν να ανακόψουν την σαρωτική πορεία των αντεργατικών πολιτικών.

Των πολιτικών εκείνων που είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με την αναπαραγωγή  των σχέσεων εργασίας να ωφελεί τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, εις βάρος των πραγματικών παραγωγών του κοινωνικού πλούτου. Αυτή ακριβώς η αντίθεση είναι υπεύθυνη για την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε.  Και αν ο ΣΕΤΕ, παρόλο τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς που μπορεί να έχει για το ποιος θα επικρατήσει στην αγορά του τουρισμού, έχει ενιαία πολιτική και στάση ενάντια στον κόσμο της εργασίας, αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι είναι αναγκαίο να συσπειρωθούν στα επιχειρησιακά τους σωματεία και τα Συνδικάτα του κλάδου προκειμένου να αποκτήσουν ενιαία στάση για την απόκρουση των αντιεργατικών πολιτικών. Είναι αναγκαία η από κοινού δράση και συντονισμός των επιχειρησιακών σωματείων, η ενημέρωση όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εργασιακής σύμβασης, η συμμετοχή αλλά και η απαίτηση για την λειτουργία των σωματείων σε κατεύθυνση ικανοποιήσης των συμφερόντων των εργαζομένων με προϋπόθεση τη συμμετοχή τους και την δράση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού ξενοδοχείων και συναφών εππαγγελμάτων Αττικής, που εκπροσωπεί 20000 εργαζόμενους του κλάδου, καλεί σε Γενική Συνέλευση την  Τετάρτη στις 9/10/2013, ώρα 17.00, στην Πανεπιστημίου 52, στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

*Μέλος Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής -Εργαζόμενος με σύμβαση μαθητείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *