Μια ανύπαρκτη απαγόρευση

pmelas_3Τ.Κωστ.

Για δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο, η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» μοίρασε χθες σε DVD την ταινία «Παύλος Μελάς» του Φίλιππου Φυλακτού, με την ψευδή πληροφορία ότι πρόκειται για έργο «απαγορευμένο».

Στην πραγματικότητα, ο «Παύλος Μελάς», προπαγανδιστική παραγωγή του χουντικού Αρχηγείου Στρατού επί Παπαδόπουλου που προβλήθηκε στις αίθουσες επί Ιωαννίδη, ουδέποτε απαγορεύθηκε στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Η σχετική παραφιλολογία προέρχεται από διάφορα ακροδεξιά μπλογκ της τελευταίας επταετίας, οι διαχειριστές των οποίων θεώρησαν πως είχε απαγορευθεί επειδή… δεν την έβρισκαν στα βιντεοκλάμπ!

Η μόνη λογοκριτική παρέμβαση προήλθε από την ίδια τη χούντα, προτού καν γυριστεί η ταινία. Με εντολή του Υπ.Εξ. (31.5.1972) αποσιωπήθηκε ότι το έργο «πηγάζει από κρατικήν υπηρεσίαν» και διατάχθηκε «το γύρισμα να γίνη με επισταμένην επεξεργασίαν του σεναρίου» («ιστορικός πραγματογνώμων» ορίστηκε κάποιος λοχαγός Επιτροπάκης).

Αυτή την «επεξεργασμένη» χουντική προπαγάνδα ξανασερβίρει σήμερα στο κοινό της η νεοδημοκρατική εφημερίδα, με το φωτοστέφανο μάλιστα μιας ανύπαρκτης απαγόρευσης. Ως συμβολή, προφανώς, στην ενότητα της ευρύτερης παράταξης…
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 14.10.2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *