Εργαζόμενοι-Απεργοί και φοιτητές ΕΚΠΑ-ΕΜΠ: Κάλεσμα Αγώνα -Συλλαλητήριο -Συναυλία

ScanΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ Εργαζομένων και Φοιτητών Ε.Κ.Π.Α.-Ε.Μ.Π.

Μπαίνοντας στην 6η εβδομάδα των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι, φοιτητές και μέλη ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια δίνουμε έναν ανυποχώρητο αγώνα. Οι 1349 διαθεσιμότητες-απολύσεις στα ΑΕΙ δεν ήταν το πρώτο χτύπημα αλλά ούτε και το τελευταίο.

Προηγήθηκαν ο αντιδραστικός νόμος Διαμαντοπούλου, το σχέδιο Αθηνά, οι τεράστιες περικοπές στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων και οι πρώτες εφεδρείες. Και μετά τις απολύσεις, τι; Μπροστά μας έχουμε τη διάλυση των υποδομών του Πανεπιστημίου, τις εργολαβίες και την πλήρη υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων, τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολών με το σχέδιο Αθηνά 2, τα δίδακτρα και τις διαγραφές φοιτητών, τις διασπάσεις των προγραμμάτων σπουδών και την απαξίωση των πτυχίων, την περικοπή του 40% του διδακτικού προσωπικού.

Έχει γίνει πια σαφές ότι οι απολύσεις των εργαζομένων σε διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες οδηγεί τα Ιδρύματα στην υποβάθμιση και τη συρρίκνωση, με μια σειρά από επικερδείς υπηρεσίες να περνάνε στα χέρια των ιδιωτών. Παράλληλα επιχειρείται η προσαρμογή των ΑΕΙ-ΤΕΙ στην απαίτηση της αγοράς για όλο και πιο φθηνούς εργαζομένους με όλο και λιγότερα εργασιακά και φοιτητικά δικαιώματα.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, εκτός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν μπει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολικών μονάδων και ειδικοτήτων οδηγούν μαζικά μαθητές εκτός σχολείου και χιλιάδες καθηγητές στην ανεργία, δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ την ήδη απαξιωμένη εργασία όσων απομείνουν. Το «νέο Λύκειο», διατηρώντας τα παλιά αρνητικά χαρακτηριστικά του, παίρνει τη μορφή εξεταστικού κάτεργου, ωθώντας τους μαθητές στη μαθητεία, την απλήρωτη εργασία από τα 15. Το πανεκπαιδευτικό μέτωπο και ο κοινός αγώνας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι αναγκαία συνθήκη ώστε να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.

Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συνολικό και ενιαίο χτύπημα του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και της νεολαίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια διαίρεσης της εργατικής τάξης και αποπροσανατολισμού του κινήματος, χρησιμοποιεί το χαρτί του ρατσισμού, δίνοντας κάλυψη στους φασίστες, αποθρασύνοντάς τους, ενώ ταυτόχρονα, επικαλούμενη τη «θεωρία των δύο άκρων», αυξάνει την καταστολή απέναντι σε εκείνους που αντιστέκονται στις επιλογές της εκείνες που οδηγούν στην απαξίωση της ζωής μας.

Οι πολιτικές αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά το αποκορύφωμα μιας πορείας χρόνων μνημονίων, αντιλαϊκών και ρατσιστικών μέτρων που κατεδαφίζουν κατακτήσεις, εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Είναι η ίδια πολιτική που διαλύει τα νοσοκομεία και ξεπουλάει τα δημόσια αγαθά. Αυτές οι πολιτικές θα ενταθούν με το νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η Τρόικα.

Είναι επιτακτική ανάγκη ΟΛΑ τα κομμάτια των εργαζομένων και της νεολαίας που πλήττονται να βρεθούν μαζί στον δρόμο του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και στα μνημόνια για να έρθουν οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας στο προσκήνιο και ο αγώνας μας να είναι νικηφόρος.

Γι’ αυτόν τον λόγο καλούμε σε:

•    Πανελλαδικό συντονισμό όλων των φορέων εργαζομένων, ΔΕΠ και φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

•    Πανελλαδικό συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων κλάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

•    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 17/10 στις 12.00 στα Προπύλαια.

•    Πανελλαδικό συλλαλητήριο και πορεία εργαζομένων και απολυμένων από δημόσιο και ιδιωτικό
τομέα, από τα Προπύλαια προς τη Βουλή, το Σάββατο 19/10 στις 14:00.

•    Μεγάλη συναυλία το Σάββατο 19/10 στις 18.00 στα Προπύλαια, ενάντια στις απολύσεις χιλιάδων
εργαζόμενων από πανεπιστήμια της χώρας και τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
που βρισκόμαστε σε απεργία διαρκείας από τις αρχές του Σεπτέμβρη

καλούμε

τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε πορεία ενάντια στις απολύσεις και την απαξίωση της εργασίας και της ζωής μας.

Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας.

Προσυγκέντρωση: Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών, 2:00 μ.μ.

Η πορεία θα κατευθυνθεί στη Βουλή.

Διαδηλώνουμε αποφασιστικά ότι στηριζόμαστε ο ένας στον άλλον και λέμε δυναμικά «ΟΧΙ» στην αμείλικτη πολιτική που επενδύει στον φόβο, διαλύει τον κοινωνικό ιστό, θυσιάζει πολύτιμα εργασιακά κεκτημένα και καταργεί κοινωνικές παροχές στον βωμό του δήθεν δημοσιονομικού συμφέροντος, ενώ στοχεύει στην πολυδιάσπαση του μετώπου των εργαζομένων και στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στις 4:00 μ.μ. καλούμε τους εργαζόμενους όλων των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε συνέλευση συντονισμού στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.

Στις 6:00 μ.μ. θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία στα Προπύλαια για την προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές Ε.Κ.Π.Α. και Ε.Μ.Π.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ – ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *