Η επίθεση του Στ. Θεοδωράκη στη Ρένα Δούρου και η μεγάλη «μπάζα» των σκουπιδιών

Oct 13, 2014 | Καθημερινά | 0 comments

Δεν μπορεί να χρακτηριστεί τυχαίο γεγονός η επιλογή του επικεφαλής του Ποταμιού να επισκεφθεί τη Φυλή με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα η περιφερειάρχης Αττικής δέχεται έντονες βολές για την απόφασή της να αναθεωρήσει το πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

IMG_9012

Στη Φυλή ήταν ο δεύτερος σταθμός της στοχευμένης περιοδείας του επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη στις γειτονιές της Αθήνας – ο πρώτος ήταν στον Άγιο Παντελεήμονα-, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται- όπως είναι απολύτως φυσικό -, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

Το θέμα αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δέχεται το τελευταίο διάστημα μία συντονισμένη προσπάθεια από κυβερνητικά στελέχη και ορισμένα μέσα ενημέρωσης για το πρόγραμμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Από αυτή την άποψη, η παρουσία του κ. Θεοδωράκη στη Φυλή δεν μπορεί να είναι τυχαία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, όπως προκύπτει από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του και των απαντήσεων που έδωσε σε ερωτήσεις κατοίκων της περιοχής, υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το τι επεδίωκε με αυτήν την επίσκεψή του, η οποία μετεξελίχθηκε σε ένα «κατηγορώ» κατά της κυρίας Ρένας Δούρου, η οποία ως γνωστόν, έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του υφιστάμενου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο.

Αν ληφθεί υπόψη ποια συγκεκριμένα συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτό το θέμα, το «ζεστό χρήμα» που διεκδικούν γνωστοί μεγαλοεργολάβοι της διαπλοκής και η πλήρης απαξίωση των εργαζομένων των δήμων που εμπλέκονται στην υπόθεση, τότε είναι απολύτως σαφείς οι στόχοι του επικεφαλής του Ποταμιού.

Τα πράγματα, όμως, από την αρχή:

Σε διαπίστωση κατοίκου της περιοχής ότι τα σκουπίδια σε όλη την Ευρώπη είναι χρυσάφι ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

«Στην Ελλάδα είναι χρυσάφι ή για τα συμφέροντα ή για τις συντεχνίες.

Θα γίνουν χρυσάφι για τους πολίτες αν πάψουμε να πληρώνουμε πρόστιμα και αν βρούμε λύσεις που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.

Η επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι λύση αλλά και να αναβάλουμε τη λύση των προβλημάτων στο απώτερο μέλλον πάλι δεν είναι λύση».

 Ερωτώμενος για τις θέσεις της κυρίας Δούρου ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν δίστασε να καταφύγει και σε κοινές συκοφαντίες, με δεδομένο ότι οι απόψεις που έβαλε στόμα της περιφερειάρχη ότι δήθεν ήθελε να μεταφέρει τα σκουπίδια στην Κίνα, έχουν διαψευσεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε:

«Η νέα περιφερειάρχης πιστεύει όλο και πιο πολύ σε μαγικές λύσεις. Ποια είναι η λύση να εξάγουμε τα σκουπίδια μας στην Κίνα ή τη Γερμανία; Μαγικές λύσεις όπως κλείνω τη Φυλή αλλά δε φτιάχνω και άλλους χώρους είναι έκθεση ιδεών. Εμείς καλούμε την κ. Δούρου να αλλάξει τους όρους των διαγωνισμών που «τρέχουν» να αλλάξει το σχέδιο, να αλλάξει τις διαδικασίες αλλά να μην ξεκινήσουμε από το μηδέν γιατί τότε δε θα δούμε λύση ούτε το 20125. Και η πρόταση να διαχειριστούν οι δήμοι σήμερα τα σκουπίδια τους είναι εκτός πραγματικότητας. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί αυτή τη στιγμή ο δήμος Καλλιθέας να διαχειριστεί τα σκουπίδια του; Μας κοροϊδεύουν. Η Φυλή πρέπει να πάψει να εισάγει σκουπίδια από άλλες περιοχές ακόμη και από την Πελοπόννησο και τη Μύκονο και πρέπει να βρεθούν λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλες τις περιοχές της χώρας».

 Τι προτείνει, λοιπόν, ο κ. Θεοδωράκης; Απλώς αν υπάρξει ανάγκη να αλλάξουν οι όροι των διαγωνισμών που «τρέχουν» αλλά ο σχεδιασμός – και αυτό είναι το βασικό -, να παραμείνει ως έχει.

Απαντώντας μάλιστα στα ερωτήματα των κατοίκων ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσίασε και τα εξής στοιχεία:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιουροστάτ στην Ευρώπη θάβονται – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – το 38% των απορριμμάτων. Στην Ελλάδα το 82%!

Δύο εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στη Φυλή. Το 90% των απορριμμάτων της Αττικής και το 45% όλης της χώρας.

Ο ΧΥΤΑ της Φυλής έχει διάρκεια ζωής το πολύ ένα χρόνο ακόμα.

Το μεγάλο στοίχημα στα σκουπίδια είναι το πώς θα «θάψεις» (ΧΥΤΑ) ή θα «κάψεις» (αποτεφρωτήρες) όσο το δυνατόν μικρότερο υπόλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις απομακρύνει το χρήσιμο κομμάτι (ανακύκλωση για χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί) και να έχεις κάνεις κομποστ τα οργανικά υπολείμματα (κομποστ για βελτιωτικό χώματος ή παραγωγή βιοαερίου – ηλεκτρισμός).

Η διαλογή πρέπει να γίνεται στην πηγή. Στα νοικοκυριά, τα εστιατόρια, τις επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία κλπ. Με μπλε, πράσινους και καφέ κάδους. Δηλαδή το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το πού θα βάλουμε τα σκουπίδια αλλά πώς θα τα συλλέξουμε αποτελεσματικά, να τα αξιοποιήσουμε ώστε η τελική απόθεση να είναι μικρή. Αν η διαλογή γίνεται στην πηγή με συγκεκριμένους κάδους (δηλαδή ουσιαστικά μέσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις) η ποσότητα των σκουπιδιών που θα θάβουμε τελικά θα είναι πολύ μικρότερη και η αξιοποίηση των χρήσιμων συστατικών πολύ μεγαλύτερη.

Μπλε κάδοι (ανακύκλωση συσκευασιών)

Καφέ κλάδοι (αποφάγια)

Πράσινοι κάδοι (υπολείμματα)

Στην Ελλάδα κυριαρχεί η άποψη «όχι στον δικό μου κήπο» γιατί όλοι θέλουν οι εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τα σκουπίδια να είναι μακριά από το σπίτι τους.

Για να ξεπεραστεί το σύνδρομο «όχι στον κήπο μου» οι κυβερνήσεις πρέπει να προσφέρουν μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη (παράδειγμα – τα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία όπου οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι απείρως πιο σημαντικές) και να επιλεγούν σύγχρονες μέθοδοι «εξαφάνισης των σκουπιδιών» και όχι βέβαια ΧΥΤΑ.

Στη Βιέννη το εργοστάσιο επεξεργασίας είναι μέσα στην πόλη κι έχει γίνει από τα βασικά αξιοθέατά της.

Στο Παρίσι η καύση των σκουπιδιών σε αποτεφρωτήρες παράγει ηλεκτρική ενέργεια για ένα εκατομμύριο σπίτια.

Να δούμε το σκουπίδι ως κάτι αξιοποιήσιμο (παραγωγή ενέργειας, βελτιωτικό χώματος (κομπόστ).

Να μη φοβόμαστε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων. Να δούμε τι έχουν κάνει οι άλλες χώρες (δεν θα ξανά -ανακαλύψουμε τον τροχό) και να προσαρμόσουμε τις καλές πρακτικές στα δικά μας δεδομένα.

Η κάθε κοινωνία δείχνει τον πολιτισμό της και με το πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα των σκουπιδιών της.

Πέρα από τα εκατομμύρια που έχουμε κληθεί να καταβάλουμε ως πρόστιμα για τη διαχείριση των σκουπιδιών η χώρα πληρώνει καθημερινά 55.000 ευρώ για τους δεκάδες ξεπερασμένους ΧΥΤΑ που επιμένουμε να χρησιμοποιούμε σε όλη τη χώρα».

Όλα αυτά βεβαίως θα αποτελούσαν ένα αξιόλογο υλικό για ένα ρεπορτάζ με θέμα τις «εναλλακτικές μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων». Τι είπε όμως στο δια ταύτα ο κ. Θεοδωράκης;

«Η κα. Δούρου δεν αρκεί να μεταβιβάζει τις ευθύνες στους Δήμους. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για τα σκουπίδια. Διοικεί τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

 Και η προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας προώθησε φαραωνικές λύσεις έχοντας μια εργολαβική αντίληψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ειδικοί μιλούν για λύσεις ξεπερασμένης τεχνολογίας και έξω από τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Θα υπογράφαμε τώρα ένα πανάκριβο γραμμάτιο για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Θα πληρώνουμε δηλαδή τα σκουπίδια μας πανάκριβα.

 Η ακύρωση όμως από την κυρία Δούρου όλων των διαδικασιών και ο επανασχεδιασμός μπορεί να σημάνει την απώλεια της χρηματοδότησης και την επιβολή νέων προστίμων. Ενώ η άμεση μεταφορά της διαχείρισης στους Δήμους συνεπάγεται μετά βεβαιότητας ότι θα πνιγούμε στα σκουπίδια.

 Ζητάμε τροποποίηση αλλά όχι ακύρωση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής!

 Η περιφέρεια της Αττικής να αναθεωρήσει τους όρους των έργων της Αττικής. Όχι καθολική ακύρωση, μηδενισμός και ωραίες εκθέσεις ιδεών άμεσα και πρακτικά ανεφάρμοστες. Αλλά, αναθεώρηση των όρων και των προδιαγραφών ώστε να καταρτιστεί ένα εφικτό σύγχρονο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για το σύνολο του νομού.

 Να προχωρήσει άμεσα ένα από τα τέσσερα εργοστάσια σε έναν από τους ήδη χωροθετημένους χώρους (Κερατέα ,Γραμματικό, Ανω Λιόσια, Φυλή). Όποιος μιλάει για νέα χωροθέτηση μιλάει μια λύση μετά το 2025.

 Ας καλέσει λοιπόν η νέα περιφερειάρχης όλους τους φορείς που έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να καταλήξει μετά από μια σύντομη διαβούλευση στο τροποποιημένο σχέδιο.

 Θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος να τινάξει τα πάντα στον αέρα!

Όποιο σχέδιο και να επιλεγεί, χωρίς περιβαλλοντική κουλτούρα των πολιτών, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Θα πρέπει να γίνει συνήθεια σε κάθε γειτονιά «η άλλη προσέγγιση με τα σκουπίδια». Καθαροί και οριοθετημένοι κάδοι – πινακίδες με τις ώρες αποκομιδής- έλεγχος από υπαλλήλους τους δήμου – συνεχής και εντατική ενημέρωση γα τη διαδικασία – σταθερό και σοβαρό μάθημα οικολογικής αγωγής στα σχολεία.

 Εθνικό πρόγραμμα επιβράβευσης δήμων που θα συμμετέχουν σε μία διαδικασία «συναγωνισμού» σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών (ας πούμε αύξηση της κεντρικής επιχορήγησης)».

Υπήρξε, πράγματι, πολύ αποκαλυπτικός ο επικεφαλής του Ποταμιού…

 

Πηγή: hitandrun.gr

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κυριάκος Παπαδόπουλος: Ενας ξεχωριστός ένστολος, που έφυγε σαν σήμερα πριν 8 χρόνια

Συμπληρώνονται σήμερα οχτώ χρόνια από την ημέρα που σύσσωμο το νησί της Λέσβου πραγματικά θρήνησε για τον απρόσμενο χαμό, -από ανακοπή καρδιάς-, ενός μεγάλου Ανθρώπου, του Υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος,  Κυριάκου Παπαδόπουλου.  Ενός άντρα, γέννημα θρέμμα μιας...

«Ο Κοσμοπολίτης»: Μια σημαντική εκδήλωση για τη ζωή και τον θάνατο του Κώστα Καραγιώργη

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιείται την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, στις 19:30, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα), με αφορμή το βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη «Ο Κοσμοπολίτης – Η ζωή και ο θάνατος του Κώστα Καραγιώργη», που κυκλοφορεί από...

Εξι χρόνια χωρίς τον εξαιρετικό δάσκαλο και αγωνιστή Τάκη Κουράκη

Πριν έξι χρόνια, σαν σήμερα, σε ηλικία 73 ετών άφησε την τελευταία του πνοή, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας πραγματικός δημοκράτης.  Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Ενας απ’ τους ελάχιστους που ξεχώριζαν μέσα στο τότε κόμμα της αξιωματικής...

Το επιφανές μέλος της “εφοπλιστικής οικογένεια” Γιάννης Κούστας

«Η “εφοπλιστική οικογένεια” είναι ότι πιο αισχρό, βρόμικο και εγκληματικό έχει να επιδείξει η ελληνική πλουτοκρατία. Χωμένοι μέχρι τον λαιμό στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, στην διακίνηση όπλων, στο δουλεμπόριο», γράφαμε σε περασμένη σχετική ανάρτησή μας. Και αυτή η...

Ελευσίνα: Η μαζική αντιφασιστική πορεία έδωσε την απάντηση στους νεοναζί – Ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους του αγώνα

Με μαζικότητα, παλμό και αντιφασιστικά συνθήματα, ο λαός της Ελευσίνας έδωσε τη δική του απάντηση στους νεοναζί μαχαιροβγάλτες που επιτέθηκαν στον 32χρονο αντιφασίστα. Η σημερινή κινητοποίηση ήταν μια ηχηρή καταδίκη της φασιστικής βίας, αλλά και μια υπενθύμιση ότι οι...

Γιώργος Φλωρίδης: Από τον «εκσυγχρονισμό» του ΠΑΣΟΚ… μελανοχίτωνας του Μητσοτάκη

Γι' αυτό που είμαστε σίγουροι είναι ότι αν μπορούσε ο πατέρας του υπουργού Δικαιοσύνης να δει την κατάληξη της πολιτικής διαδρομής του τέκνου του θα ήταν περήφανος. Όταν η πολιτική ξεπερνά τα όρια του απλού καιροσκοπισμού και αγγίζει τα όρια του απόλυτου πολιτικού...

Τα τζιμάνια του Μαξίμου

Πηγή: Θανάσης Καραμπάτσος - Documento Είναι σαφές ότι πλέον επιβιώνουν μόνο οι «άριστοι» και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε. Ειδικά οι πολιτικοί της ΝΔ και στο Μαξίμου έχουν επιτυχία στην απόκτηση σπιτιών και μάλιστα πετυχαίνουν εξαιρετικές συμφωνίες αφήνοντας άφωνη...

Ο Πολάκης για την «αντιγήρανση» με κρατική υπογραφή: «Άλλο η επιστήμη και άλλο η μαγεία!»

Ασχοληθήκαμε προηγουμένως σε κείμενο μας για την απόφαση της κυβέρνησης, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, να συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις πρακτικές «αντιγήρανσης» και...

«Θεσμική ασυλία» στα κοράκια της «μακροβιότητας»: Όταν το ΦΕΚ γίνεται διαβατήριο για την αντιεπιστημονική απάτη, την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει

Με την υπογραφή του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 6126, Τεύχος Δεύτερο, 9 Οκτωβρίου 2026) η απόφαση με αριθμό Α1β/Γ.Π.οικ.45958. Ο τίτλος της; «Σύσταση και συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη δημιουργία...

Από τον “γεννήτορα” της οικονομικής “αυτοκρατορίας” Βαρδινογιάννη, δοσίλογο “διαβολογιατρό” που εκτέλεσε η ΟΠΛΑ, μέχρι την δίκη της Ε. Ο 17 Νοέμβρη για την ενέργεια με στόχο τον καπιταλιστή Βαρδή Β.

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Σε προηγούμενη ανάρτησή μας θυμηθήκαμε το εγκώμιο που έκανε η συνεργαζόμενη με το ΚΚΕ βουλευτής Λιάνα Κανέλλη για τον "σεμνό και δημιουργικό" Βαρδή Βαρδινογιάννη.   Σ' αυτό το κείμενο μας θα κάνουμε αναφορά στο πώς απέκτησε την τεράστια...

Επιλεγμένα Video