Δολοφονία Καρέλι: Καταπέλτης το βούλευμα για τους βασανιστές δεσμοφύλακες

ili_kareliΣε δίκη παραπέμπονται 13 δεσμοφύλακες των φυλακών Νιγρίτας που κατηγορούνται για τον θάνατο του αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι τον Μάρτιο του 2014. Μαζί τους και ο πρώην διευθυντής των φυλακών με το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών παραπέμπει τους κατηγορούμενους  για διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία.

Το Συμβούλιο απάλλαξε από κάθε κατηγορία μόνο δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εμπλέκονταν στην υπόθεση, καθώς «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους». Απορρίφθηκε όμως και το αίτημα αποφυλάκισης των έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων που είχαν προφυλακιστεί για τον θάνατο του αλβανού βαρυποινίτη καθώς κρίθηκε πως «είναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα».

Ο Ιλία Καρέλι στις 25 Μαρτίου του 2014 είχε τραυματίσει θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη. Στις 27 Μαρτίου μεταφέρθηκε από τις φυλακές Μαλανδρίνου στις φυλακές Νιγρίτα, όπου βρέθηκε νεκρός στο κελί του μετά από άγρια βασανιστήρια. Το σχετικό βούλευμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18:32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησης του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεων τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *