Απεργία πείνας και… υποσημειώσεις

anastasiou_apergoi_peinas-855x488Πολλά μέτρα, πολλά σταθμά και μεγάλη έλλειψη ευαισθησίας για συγκεκριμένα «είδη» κατηγορουμένων δείχνουν τα διάφορα Συμβούλια Αποφυλακίσεων. Την ώρα που χθες αποφυλακίστηκαν (συμπτωματικά έστω) οι βασανιστές και δολοφόνοι του Καρέλι, υπό όρους συνεχίζουν να αποφυλακίζονται οι χρυσαυγίτες αλλά και διάφοροι άλλοι ποινικοί κρατούμενοι που συμπληρώνουν 12μηνα ή δεκαοκτάμηνα ή απλά έχουν διατυπώσει αίτημα αποφυλάκισης, δεν βρήκε εδώ και ένα μήνα… χρόνο να συνεδριάσει το αρμόδιο Συμβούλιο για το αίτημα αποφυλάκισης μιας μητέρας και μια συζύγου κρατουμένων που εντελώς ακατανόητα προφυλακίστηκαν ως επικίνδυνες, σε μια τακτική ποινικοποίησης από την αντιτρομοκρατική μιας συγγενικής σχέσης.

Την ώρα που οι κρατούμενοι των Πυρήνων κάνουν σκληρή απεργία πείνας όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι και για το αυτονόητο αίτημα αποφυλάκισης των 2 συγγενικών τους προσώπων, κι ενώ ο εισαγγελέας εισηγήθηκε θετικά το Συμβούλιο δεν πρόλαβε χθες και ούτε την περασμένη Τρίτη και τώρα αυτό σημαίνει για τους κρατούμενους άλλο ένα βήμα προς το κατώφλι της ανεπανόρθωτης βλάβης.

Κανείς δεν διανοείται να υποθέσει ότι είναι δυνατόν να λειτουργούσε με πιο άμεσα αντανακλαστικά σε παρόμοια περιστατικά η δικαιοσύνη, την εποχή που είχε επικεφαλής πολιτικό προϊστάμενο ένα πρώην εισαγγελέα όπως για παράδειγμα τον Κ. Αθανασίου! Δεν υπάρχει όμως και απάντηση στο ερώτημα γιατί αυτές οι δύο γυναίκες και οι κρατούμενοι απεργοί θα πρέπει να περιμένουν κι άλλες 4 μέρες μια απόφαση που στο κάτω κάτω δεν απειλεί ούτε την κοινωνία ούτε τους θεσμούς! Η προφυλάκιση τα απειλεί και τα δύο πολύ περισσότερο.

Από την άλλη μεριά η παράταση της διαβούλευσης έφερε σύγχυση στο σύνολο των εξαντλημένων απεργών πείνας για τα κίνητρα του υπουργού και την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις εξαγγελίες και να υπερψηφίσει το νέο νομοσχέδιο. Ωστόσο τα σχόλια στη διαβούλευση πράγματι δίνουν τη δυνατότητα να πάει το νομοσχέδιο κι ένα ακόμα βήμα παραπέρα σε θετική κατεύθυνση και μέχρι να τροποποιηθεί –ελπίζουμε σύντομα- και ο Γενικός Ποινικός Σωφρονιστικός Κώδικας που όπως έχουν πει υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης βρίσκεται έτοιμος στα συρτάρια των υπουργείων εδώ και δύο χρόνια.

Είναι βέβαιο ότι στις αρχές της εβδομάδας το νομοσχέδιο θα θεωρηθεί επισήμως κατατεθειμένο ώστε να σταματήσουν οι δικαιολογημένες αμφιβολίες των απεργών για την τήρηση των δεσμεύσεων. Ήδη προχθές συζητήθηκε στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή ΚΕ.Ν.Ε.

Τέλος ως προς τις δηλώσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης που είναι σε εξέλιξη με διάφορες μορφές στον αγώνα των απεργών υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί και ενστάσεις. Ενστάσεις που διατυπώνονται όχι μόνο για την χρονική συγκυρία αλλά και για τον τρόπο που ορισμένοι αντιλαμβάνονται τη συμπαράσταση. Αυτό είναι θεμιτό και κατανοητό και έγινε και με αφορμή την προηγούμενη σκληρή απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Η ανθρωποφαγία όμως και η δίκη προθέσεων για όσους διατυπώνουν μια αντίρρηση ή μια διαφορετική άποψη ή ακόμα για εκείνους που θεωρούν -έστω αφελώς!- ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού, είναι ένα γνωστό πλην όμως θλιβερό φαινόμενο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι συνήθως η ανθρωποφαγία, οι προσβολές, η στοχοποίηση απόψεων και η πρακτορολογία εκπορεύονται από εκείνους που έχουν αποφασίσει ότι κατέχουν στα χέρια τους τα σκήπτρα της επανάστασης. Ας μην ανησυχούν όμως, κανείς δεν θέλει να τους τα αφαιρέσει ειδικά επειδή αυτά αποκτήθηκαν με τους αγώνες άλλων!

Αντα Ψαρρά – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *