Απαλλαγή από την κατηγορία βασανισμού πρότεινε ο εισαγγελέας για 4 αστυνομικούς

a729c8be-b624-4e13-b721-c1e76ddb7861Επιβράβευση της αστυνομικής βίας και μάλιστα σε βάρος ενός ψυχικά ασθενούς ανθρώπου συνιστά η χθεσινή πρόταση του εισαγγελέα στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο, με την οποία ζήτησε να απαλλαγούν από την κακουργηματική κατηγορία για βασανιστήρια τέσσερις αστυνομικοί του Α.Τ. Καλλιθέας!

Η ιστορία ξεκίνησε τον Μάιο του 2007, όταν ο Χρήστος Χρονόπουλος, άτομο με φανερή ψυχική διαταραχή, παρενοχλούσε θαμώνες καφετέριας. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο “ταραξίας” συνελήφθη. Δύο ώρες αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος, που δεν είχε κανένα πρόβλημα σωματικής υγείας, έδινε μάχη για τη ζωή του στην εντατική του νοσοκομείου, όπου οδηγήθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση από βαρύτατα τραύματα που, όπως ανέφεραν οι συγγενείς του, του κατάφεραν τέσσερις αστυνομικοί μέσα στο τμήμα. Τα χτυπήματα δε ήταν τόσο ισχυρά που σήμερα δεν μπορεί ούτε να μιλήσει…

Οι αστυνομικοί (πρόκειται για τους Ξενοφών Ντόντο, Αναστάσιο Βαρκάδο, Αριστείδη Κόκκινο και Νικόλαο Σουτόγλου) τελικά οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της διακεκριμένης σωματικής κάκωσης που είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη έπειτα από αμετάκλητο βούλευμα που κι αφού προηγουμένως δύο δικαστικά συμβούλια εξέδιδαν απαλλακτικά βουλεύματα για τους ένστολους βασανιστές, κάνοντας λόγο για… αυτοτραυματισμό του κρατούμενου! Είναι χαρακτηριστικό ότι ποινική δίωξη σε βάρος τους ασκήθηκε δύο χρόνια μετά το αποτρόπαιο περιστατικό και έπειτα από μήνυση του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος.

Χθες, πάντως, ο εισαγγελέας Ευάγγελος Ιωαννίδης και αφού έχουν περάσει επτά χρόνια με αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις, είπε ότι δεν υπήρχε χτύπημα στο κρανίο του θύματος, παρά το παραπεμπτικό βούλευμα που έκανε λόγο για “βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εξαιτίας της οποίας υπέστη μεγάλη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, βραδυψυχισμό, μετατραυματική αμνησία, επιληπτικές κρίσεις”.

Ο ίδιος είπε ότι “δεν υπήρχε συγκάλυψη, ούτε δόλια προαίρεση να αποκρυφτεί κάποια παράνομη δράση”, και παραδέχτηκε μόνο ότι υπήρξε πλημμελής εγγραφή στο βιβλίο συμβάντων και αποποίηση ευθυνών. Ο εισαγγελέας πάντως δεν μπόρεσε να βρει μια εξήγηση για το πώς προήλθαν οι βλάβες στον άτυχο άνδρα που τον άφησαν “φυτό”… Όπως είπε χαρακτηριστικά “έστω ότι έπεσε ξύλο, ποιος από τους τέσσερις; Δεν μπορώ να κάνω τσουβάλιασμα”…

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τότε μέχρι σήμερα οι κατηγορούμενοι είναι ενεργοί στην υπηρεσία…

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων και πιθανότατα και την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: Ειρήνη Λαζαρίδου – Αυγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *