ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη διαβούλευση για την διαχείριση των απορριμμάτων.

αρχείο λήψηςΤα απορρίμματα περικλείουν «χρυσό», εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να φέρουν έσοδα στους ΟΤΑ και νέες θέσεις εργασίας. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει υπόκειται σε δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα με ευθύνη των ΟΤΑ, χωρίς την συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών. Να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή των υλικών στην πηγή. Να καταργηθεί η Ε.Ε.Α.Α που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται τα χρήματα από το τέλος ανακύκλωσης που καταβάλουν οι εταιρείες, υπογράφοντας σύμβαση με τους ΟΤΑ, τοποθετώντας τους ΜΠΛΕ κάδους που μόνο ουσιαστική ανακύκλωση δεν γίνεται, και λυμαίνεται την επιδότηση.

Το μοντέλο της ανακύκλωσης που εφαρμόζει ο Δήμος Βύρωνα από το 2008, με ξεχωριστούς κάδους και διαλογή στην πηγή μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, και όχι η κοροϊδία των ΜΠΛΕ κάδων της ΕΕΑΑ Α.Ε ., εάν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων οργανωθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Οι δήμοι να χρηματοδοτούνται για τα ανακυκλώσιμα υλικά που περισυλλέγουν, απευθείας από την ΕΟΑΝ χωρίς την μεσολάβηση της ΕΕΑΑ Α.Ε που πρέπει να καταργηθεί.

Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε η είσπραξη και η διαχείριση των πόρων της ανακύκλωσης να διανέμετε στους Δήμους απευθείας χωρίς την διαμεσολάβηση της ΕΕΑΑ ΑΕ και ιδιωτικών εταιρειών. Τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες για τα τέλη καθαριότητας, τα χρήματα από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, και τα χρήματα από το τέλος ανακύκλωσης που πληρώνουν οι εταιρείες να διατίθενται αποκλειστικά στο σύνολο τους για την λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, την ποιότητα ζωής στις πόλεις και την προστασία του περιβάλλοντος. Να αρθεί η μνημονική απαγόρευση και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Τροποποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και κανόνων για την εύρυθμη λειτουργία της διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς την συμμέτοχη των ιδιωτικών εταιρειών και των εργολάβων. Να καταργηθεί το άρθρο 61 του Ν. 3979/2011 και το άρθρο 49 του Ν. 4325/2015 που δίνουν την δυνατότητα ανάθεσης υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες. Ριζική τροποποίηση του Ν. 2939/01 και τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης να περάσουν στους Δήμους έτσι ώστε να αποκλειστούν τα ιδιωτικά συμφέροντα από την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Ενιαίος δημόσιος φορέας για την διαχείριση των απορριμμάτων και όχι εκχώρηση στα ιδιωτικά μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Παναγιωτόπουλος Χρήστος εργαζόμενος στο Δήμο Βύρωνα.
Μέλος του Δ. Σ. του σωματείου εργαζομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *