Θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια

image002Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι Γερμαναράδες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δανειστές στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας όσων Ελλήνων έχουν «κόκκινα» δάνεια. Ξερογλείφονται σαν τις ύαινες, έτοιμοι να κατασπαράξουν τους Ελληνες και να μας πάρουν τα σπίτια! Στην επιδίωξη του στόχου αυτού εκβιάζουν αδίστακτα την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι αν δεν υποκύψει στις απαιτήσεις τους δεν θα της δώσουν λεφτά ούτε από τις… ανθυποδόσεις των δανείων ούτε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Έχουμε φτάσει στο εξωφρενικό σημείο να ζητούν οι Γερμανοί να ικανοποιήσει η κυβέρνηση Τσίπρα πληθώρα προαπαιτούμενων μέτρων για να πάρει μια υποδόση… 2 (και μόνο δύο!) δις ευρώ όλα κι όλα! Και η επόμενη υποδόση θα είναι μόνα.. 1 δις! Ένα!

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα με τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προσπάθησε να επιδείξει αποφασιστικότητα. «Δεχόμαστε πιέσεις με παράλογες απαιτήσεις για την πιθανότητα να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας… Εξήγησα στον πρόεδρο Σουλτς ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις απαιτήσεις δεν πρόκειται να υποχωρήσει», διακήρυξε ο ΑλέξηςΤσίπρας.
Ωραία λόγια, αλλά τώρα πια, μετά τη μνημονιακή κωλοτούμπα του, κανείς δεν τον πιστεύει. Αντιθέτως, όλοι είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει και σε αυτό το θέμα, ό,τι κι αν λέει ο πρωθυπουργός. Μπορεί να τα λέει ειλικρινά, αλλά όλοι ξέρουν ότι στο τέλος θα κάνει άλλα!

Στο σφυρί το… 83% των «κόκκινων» κατοικιών!

Οι προτάσεις των δανειστών στο θέμα της πρώτης κατοικίας και στο πότε αυτή πρέπει να βγαίνει ελεύθερα σε πλειστηριασμό, αν ο κάτοχός της έχει «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες, είναι πραγματικά ανατριχιαστικές. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις αυτές.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές, λοιπόν, προτείνουν όλες οι πρώτες κατοικίες ατόμων με «κόκκινα» δάνεια να βγαίνουν αμέσως στο σφυρί αν η αντικειμενική τους αξία είναι πάνω από 120.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αλλάξει εδώ και οχτώ χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι πολύ υψηλότερες από τις σημερινές τους εμπορικές αξίες.

Δεν προτείνουν όμως μόνο αυτό. Προτείνουν επίσης οι πρώτες κατοικίες να βγαίνουν στο σφυρί αν το ετήσιο εισόδημα αυτού που χρωστάει είναι… 8.180 ευρώ, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι άγαμος, ή το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τα… 13.197 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι! Αν, δηλαδή, δύο νέοι άνθρωποι παίρνουν από ένα πεντακοσάρικο ο καθένας μισθό και με όλο αυτό τον «πλούτο» δεν πληρώνουν τις δόσεις του δανείου που πήραν για να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία, το διαμέρισμα ή το σπίτι τους το χάνουν! Τους το παίρνουν οι τραπεζίτες!

Αν το ζευγάρι έχει και τρία παιδιά, τότε οι Γερμανοί, που ανέκαθεν ήταν τόσο γενναιόψυχοι και καλόκαρδοι, μας επιτρέπουν να έχουμε οικογενειακό εισόδημα 23.247 ευρώ – 3.350 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, αλλά μέχρι τρία παιδιά το πολύ μετράνε! Μην γίνουμε και… γύφτοι και γεννάμε παιδιά με το τσουβάλι!
Τι σημαίνουν αυτά τα όρια; Όπως έγραψε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Αυγή, το Σάββατο, αντλώντας τις πληροφορίες της από κυβερνητικές πηγές, όπως υπογραμμίζει η ίδια, οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι το… 82,7% (!) των πρώτων κατοικιών όσων έχουν «κόκκινα» δάνεια θα βγει στο σφυρί! Το 83%! Είδες η ΕΕ;…

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει, φυσικά, παρουσιάσει μια πολύ πιο λογική πρόταση, αλλά θεωρούμε απίθανο οι Γερμανοί να την αποδεχτούν. Μακάρι να αποδειχτεί στην πράξη ότι κάνουμε λάθος.

Εν πάση περιπτώσει, η πρόταση της κυβέρνησης λέει τα εξής: να μην κατάσχονται οι πρώτες κατοικίες αξίας μέχρι 200.000 ευρώ αν είναι άγαμος ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος ή του σπιτιού που έχει «κόκκινα» δάνεια και μέχρι 250.000 ευρώ αν οι ιδιοκτήτες είναι ζευγάρι. Να ισχύει επίσης προσαύξηση 25.000 ευρώ για κάθε παιδί, με όριο τα τρία παιδιά. Όση, δηλαδή, προσαύξηση έχει κάποιος με τρία παιδιά, την ίδια προσαύξηση να έχει αν τα παιδιά του είναι τέσσερα ή έξι.

Επομένως, βάσει της πρότασης της κυβέρνησης Τσίπρα, για μια οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά το ανώτατο όριο αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας που δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό διαμορφώνεται στα 325.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως, το εισόδημα μιας οικογένειας με «κόκκινα» δάνεια πρέπει να είναι κάτω από 35.000 ευρώ τον χρόνο για να μην μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει της κυβερνητικής πρότασης, όπως έγραψε η Αυγή επικαλούμενη τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, θα παρέμενε εκτός πλειστηριασμών το 72,4% των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια.

Αβυσσος χωρίζει τις δύο πλευρές

Από την παράθεση των δύο απόψεων είναι προφανές ότι η φιλοσοφία των προτάσεων είναι διαφορετική. Οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δανειστές θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια σε ποσοστό 83% ακόμη και της πρώτης κατοικίας όσων έχουν «κόκκινα» δάνεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αντιθέτως, θέλει να προστατεύσει τα τρία τέταρτα, σχεδόν το 75%, της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια.

Τι σχέση έχουν οι αντικειμενικές αξίες έως 120.000 ευρώ που προτείνουν οι δανειστές με τα 200.000 έως 325.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που προτείνει η κυβέρνηση Τσίπρα; Καμία προφανώς. Τι σχέση έχει το ανώτατο (!) εισόδημα των 13.197 ευρώ που θέλουν για τα ζευγάρια οι δανειστές με το εισόδημα των 35.000 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας; Καμία προφανώς.

Πολύ φοβόμαστε όμως ότι ο υποτιθέμενος συμβιβασμός στον οποίο θα καταλήξουν τελικά η κυβέρνηση και οι Γερμανοί θα απέχει πολύ από τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Ομολογούμε ότι μεγάλη ανησυχία μάς προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι υπάρχει δέσμευση των δύο πλευρών μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουν συμφωνήσει για τους πλειστηριασμούς. Αν, μάλιστα, προστεθεί και η δήλωση του μνημονιακού υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι θα έχουμε «πολύ καλά νέα την επόμενη εβδομάδα», μόνο ανήσυχος μπορεί να είναι κανείς για τη λύση που θα δοθεί στο θέμα των πλειστηριασμών.

Οι Γερμανοί εκβιάζουν

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας «έσπασε» κάτω από το αφόρητο βάρος των γερμανικών πιέσεων, το Βερολίνο συνεχίζει ανελέητα την τακτική των εκβιασμών. Τώρα εκβιάζει η γερμανική κυβέρνηση τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, αν δεν εκπληρώσει στο σύνολό τους τα προαπαιτούμενα που ο ίδιος υπέγραψε στο «Μνημόνιο Τσίπρα», δεν θα του δώσουν λεφτά.

Δεν θα του δώσουν ούτε την υποδόση των 2 δις, όπως προαναφέραμε, αλλά ούτε και τα 10 δις ευρώ που απαιτούνται για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πράγμα που προκαλεί πανικό στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να κάμψει τις λαϊκές αντιστάσεις, απειλώντας τον κοσμάκη ότι θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων αν δεν συμφωνήσει ο Τσίπρας με τους δανειστές. Με άλλα λόγια, πιο ωμά διατυπωμένο, η κυβέρνηση απειλεί τον ελληνικό λαό ότι αν δεν την αφήσει να υποταχθεί στους όρους των Γερμανών, η κυβέρνηση θα αρπάξει τις τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων! Εδώ έχουμε φτάσει…

Ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον καμιά εναλλακτική λύση, από τη στιγμή που και η κυβέρνηση Τσίπρα υποτάχθηκε στους Γερμανούς. Είναι ακόμη μειοψηφία αυτοί που θα προτιμούσαν να έχουν πρωθυπουργό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αντί για τον Αλέξη Τσίπρα. Προτιμούν τον Τσίπρα που αγωνίζεται για κάτι καλύτερο -χωρίς να καταφέρνει απολύτως τίποτα- από έναν συνεχιστή της γραμμής Σαμαρά και Βενιζέλου, οι οποίοι ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις των Γερμανών αμέσως μόλις αυτές εκφωνούνταν, χωρίς να διαπραγματεύονται ή έστω να υποκρίνονται ότι διαπραγματεύονται κάτι.

Το ζήτημα είναι ότι και με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία έχει αποτύχει παταγωδώς να βελτιώσει τη ζωή του λαού μας, συνεχίζεται με την ίδια ταχύτητα η πορεία της χώρας μας και του λαού μας προς την καταστροφή και τον όλεθρο, με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο να έχει πεθάνει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *