Μπίζνες της γυναίκας Μητσοτάκη με Παπασταύρου και στην μέση Σαμαράς

image002Αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει αντικείμενο αντιπαράθεσης, τα αστικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, και Ν.Δ διαγκωνίζονται να αποδείξουν ποιο είναι το λιγότερο διεφθαρμένο. Παρακολουθήσαμε, λοιπόν αυτές της μέρες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προσπάθεια του να αποδομήσει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας στην δημοσιότητα της περιπτώσεις διορισμού σε κυβερνητικά πόστα «δικών του παιδιών», ενώ τώρα το φιλοσυριζαίικο περιοδικό «Επίκαιρα» αποκαλύπτει τις μπίζνες που έκανε ο κολλητός του Σαμαρά, Παπασταύρου μαζί με την γυναίκα του Κυριάκου Μητσοτάκη Μαρέβα Γκαμπόφσκι.

Ας δούμε το σχετικό δημοσίευμα

Παπασταύρου και Μαρέβα μαζί σε εταιρεία

Από το 2007 συνεργαζόταν «κύριος Λαγκάρντ» και κυρία Γκαμόφσκι

Από το 2007 μέχρι και τις πρώτες μέρες της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, το καλοκαίρι του 2012, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, το όνομα του οποίου πρωταγωνιστεί στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως αποκαλύπτεται στα ΦΕΚ που δημοσιεύουν σήμερα τα «Επίκαιρα», Παπασταύρου και Γκραμπόφσκι συμμετείχαν στα Δ.Σ. της MG Capital Advisors ΑΕ, της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, που ιδρύτρια, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος ήταν η κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Η συνεργασία Παπασταύρου – Μαρέβα μπορεί να δικαιολογήσει μια σειρά πραγμάτων, όπως, για παράδειγμα, την εσωκομματική πορεία του κ. Παπασταύρου αλλά και τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές. Και μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω της πολύχρονης, στενής σχέσης του κ. Παπασταύρου με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

image004Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη ίδρυσε το 2007 την εταιρεία MG Capital Advisors ΑΕ, «μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία με ειδίκευση σε Wealth Management, Deal Origination και Private Equity», όπως ση μειώνεται στο βιογραφικό της σημείωμα, που το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί ευρέως κυρίως σε lifestyle στήλες και sites.

Στο ΦΕΚ, βέβαια, με αρ. φύλλου 4291 της 8ης Ιουνίου 2007, όπου ανακοινώνεται η σύσταση της συγκεκριμένης ανώνυμης εταιρείας, υπάρχουν σημαντικότερες λεπτομέρειες για όσους δεν ασχολούνται με τη lifestyle πλευρά της ζωής. «Σκοπός της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η πραγματοποίηση οικονομικών μελετών, εκθέσεων, ερευνών και η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών οικονομικής φύσης». Για την επίτευξη αυτού του σκοπού μπορούσε, μάλιστα, να συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις με κάθε νομικό πρόσωπο ή επιχείρηση, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ή να αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση εργασίες οι οποίες θα ανατίθεντο σε αυτή από κάθε τρίτο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Δήμων ή Κοινοτήτων, Νομαρχιών και κάθε Οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα καιτηςΤοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίστηκε στα 60.000 ευρώ, με 10.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 6 ευρώ η καθεμία.

Το πρώτο Δ.Σ. της MG Capital Advisors ΑΕ όπως καταγράφτηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, απαρτιζόταν από τους Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι, Σταύρο Παπασταύρου και Μελπομένη Τραυλού, με την εταιρεία να εκπροσωπείται και να δεσμεύεται, βάσει καταστατικού, από την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι.

Με το ΦΕΚ αρ. φύλλου 12302 της 14ης Οκτωβρίου 2009, η θητεία του Δ.Σ. ανανεώθηκε με τα ίδια μέλη. Σύμφωνα με τα ΦΕΚ που ακολουθούν, ο κ. Παπασταύρου παραμένει στην εταιρεία ως μέλος του Δ.Σ. μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Στις 8 Αυγούστου 2012 όμως, στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, αποφασίστηκε η αλλαγή της σύνθεσης του Δ.Σ. με την αποχώρηση του κ. Παπασταύρου, αλλαγή που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 0939 της 7ης Φεβρουάριου 2013. Ο κ. Παπασταύρου, ως γνωστόν, θα έπαιρνε θέση δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά για τα επόμενα δυόμισι χρόνια ως διπλωματικός σύμβουλός του, θα χαρακτηριζόταν «εξ απορρήτων» και «δεξί χέρι» του και θα απολάμβανε μέχρι τέλους την εμπιστοσύνη του πρώην πρωθυπουργού, η οποία περικλείεται στη φράση του «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου»…

Σε ό,τι αφορά στην, προ κυβέρνησης Σαμαρά, επαγγελματική ζωή του κ. Παπασταύρου, την ίδια περίοδο που χρημάτιζε μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Γκραμπόφσκι, βάσει της έκθεσης του ΣΔΟΕ που βγήκε στη δημοσιότητα, φέρεται να εμπλέκεται σε αρκετές ακόμα εταιρείες, όπως οι offshore Stabri με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους και η Capland SA με έδρα τη Γενεύη. Παράλληλα, διατηρεί και θέση αντιπροέδρου στην ανώνυμη εταιρεία Μ&Μ Financial Research Οικονομικές Μελέτες ΑΕ. Ο ίδιος έχει καταθέσει στους ανακριτές ότι η Stabri Ltd, στον λογαριασμό της οποίας βρέθηκαν τα «ύποπτα» 5,4 εκατ. ευρώ, ανήκει στον επιχειρηματία και στενό φίλο του Σάμπι Μιονί, που τον είχε ορίσει πληρεξούσιο από το 2005, ενώ δεν έχει καμία σχέση με την Capland SA.

Η «γαλάζια» καριέρα και η σχέση με το πολιτικό τζάκι

imaΠάντως, η εξ απορρήτων σχέση του κ. Παπασταύρου με τον κ. Σαμαρά «παραμέρισε» τη φιλία του με τον νυν αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δυο τους συνυπήρξαν αρχικά στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια στην ΟΝΝΕΔ και στη Νέα Δημοκρατία. Την ώρα που ο Κυριάκος, ως φυσική συνέχεια ενός μεγάλου ονόματος, πρόβαρε το βουλευτικό κοστούμι, ο Σταύρος κατέγραφε σημαντική παρουσία στο διεθνές κομμάτι του κόμματος, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την περίοδο Καραμανλή βρέθηκε στις Διεθνείς Σχέσεις της ΝΔ, αναθερμαίνοντας τους δεσμούς του με την οικογένεια Μητσοτάκη – τόσο με την Ντόρα Μπακογιάννη, όταν βρέθηκε στη θέση της ΥΠΕΕ, όσο και με τον παλιό συμμαθητή του Κυριάκο. Εκεί προσδιορίζεται χρονικά και η επαγγελματική σχέση με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα.

Το 2007, εκείνος ήταν ένα έμπειρο κομματικό στέλεχος αλλά κι ένας άνθρωπος της αγοράς με γνώση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, με κατάλληλες γνωριμίες και με διάθεση να τα χρησιμοποιήσει όλα αυτά στον δρόμο για την επιτυχία. Εκείνη, απόφοιτη του Χάρβαρντ, όπου γνώρισε και τον Κυριάκο, με λαμπρή θητεία στην Deutsche Bank, αναζητούσε την ευκαιρία για να ξεδιπλώσει τα επιχειρηματικά της σχέδια, παραμερίζοντας για λίγο τα οικογενειακά βάρη, καθώς δεν είχαν προκύψει ακόμη τα «σύννεφα» στον γάμο της. Ο συνδυασμός εγγυόταν την αίσια έκβαση του εγχειρήματος. Η Μαρέβα θα ήταν στο τιμόνι της εταιρείας, καθώς ο Σταύρος Παπασταύρου είχε κι άλλες ασχολίες. Η κοινή επαγγελματική πορεία έληξε μόλις ο Αντώνης Σαμαράς χρειάστηκε τις υπηρεσίες Παπασταύρου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ή στις «ειδικές αποστολές» στην Ελβετία, στο κυνήγι των φοροφυγάδων…

Σιγά που δεν θα πλήρωνε…

Τον περίφημο… Ζήκο από την ταινία «Της Κακομοίρας» θύμισε η σχάση χου Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος από τους λεονταρισμούς του τύπου «δεν πληρώνω άδικα πρόστιμα-αποτέλεσμα στοχοποίησής μου» τελικά πλήρωσε το ποσό των 3,3 εκατ. ευρώ που του καταλόγισε το ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη για κακούργημα αναφορικά με τα 5,4 εκατ. ευρώ της «λίστας Λαγκάρντ».

Τα «Επίκαιρα» (τεύχος 324) είχαν… προβλέψει αυτή την εξέλιξη και, μάλιστα, εκείνες τις μέρες που ο κ. Παπασταύρου είχε τοποθετήσει τον εαυτό του στο κάδρο των ηρώων πολιτικών διωκόμενων. Άδικα τα πρόστιμα, πολιτική η δίωξη, τα λεφτά δεν υπάρχουν, κι όμως ο κ. Παπασταύρου πλήρωσε «μέσω δανείου που αναγκάστηκα να πάρω από τον πραγματικό δικαιούχο του λογαριασμού, καθώς προσωπικά ουδέποτε απέκτησα ούτε και διαθέτω τέτοιο ποσό», όπως σημειώνει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά εννοεί τον επιχειρηματία Σάμπι Μιονί, τον οποίο επιμένει να αποκαλεί τον πραγματικό δικαιούχο του επίμαχου λογαριασμού στην ελβετική τράπεζα HSBC, εξακολουθεί να αρνείται όσα του αποδίδονται, κάνει λόγο για άδικη στοχοποίησή του και συμπληρώνει ότι προτίθεται να καταφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, από τα οποία ευελπιστεί να δικαιωθεί.

_____________

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να «σπάσει» τη σιωπή του σχετικά με την υπόθεση «Παπασταύρου» και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εμπλοκή της συζύγου του.

Oλόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Α. Σαμαρά που έγινε ευρύτερα γνωστός από την εμπλοκή του στη Λίστα Λαγκάρντ, Σταύρος Παπασταύρου, κατέβαλε πριν λίγες μέρες πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ αποδεχόμενος ουσιαστικά τη παρουσία του στη λίστα Λαγκάρντ, παρά την υψηλή πολιτική προστασία που απολάμβανε επί των ημερών Σαμαρά-Βενιζέλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί σήμερα, 5/2, ο κ.Παπασταύρου δεν περιορίστηκε μόνο στη συνεργασία του με τον κ. Σαμαρά αλλά αποτέλεσε συνέταιρος και συνεργάτης της συζύγου του σημερινού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, της κα. Μαρέβα Γκραμπόβσκι, στην εταιρεία που συμβούλων διαχείρισης κεφαλαίων (MG Capital Advisors ΑΕ) που η τελευταία ίδρυσε και διοικούσε.

Η παρουσία του κ. Παπασταύρου επιβεβαιώνεται από τα σχετικά φύλλα του τεύχους Ανωνύμων Εταιρειών του ΦΕΚ όπου δημοσιεύεται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με τη συμμετοχή της συζύγου του Προέδρου της ΝΔ, Μ. Γκραμπόβσκι, και του κ. Παπασταύρου.

. Με δεδομένη την αποδεδειγμένη συμμετοχή του κ. Παπασταύρου σε μαύρο λογαριασμό της λίστας Λαγκάρντ που του επέφερε πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ

με νωπή την υπεράσπιση του κ. Παπασταύρου από τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Α. Σαμαρά, από το βήμα της Βουλής με τη φράση «Μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου!» και με κοινό μυστικό τη στήριξη του περιβάλλοντος Σαμαρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές αναρωτιόμαστε:

Εμφανίζεται στη δήλωση οικονομικών συμφερόντων και πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη η εν λόγω εταιρεία;

Τι είδους έργα έχει αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία από φορείς του Δημοσίου και με ποιες διαδικασίες ανάθεσης;

Η τεχνογνωσία διαχείρισης κεφαλαίων που παρείχαν ο κ. Παπασταύρου και η κα. Γκραμπόβσκι στους πελάτες τους περιλάμβανε και απόκρυψη τους σε αδήλωτους λογαριασμούς του εξωτερικού;

Συμμερίζεται ο κ. Μητσοτάκης τη φράση του προκατόχου του «Μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου!»; Εμείς πάντως τείνουμε να τη συμμεριστούμε αφού τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από τα πρόστιμα θα ήταν και αυτά δεκαπλάσια…

2 απαντήσεις στο “Μπίζνες της γυναίκας Μητσοτάκη με Παπασταύρου και στην μέση Σαμαράς”

  1. […] ξεχνάμε ότι το φιλοσυριζαίικο περιοδικό «Επίκαιρα» αποκάλυψε τις μπίζνες που έκανε ο κολλητός του Σαμαρά, μαζί με την γυναίκα […]

  2. ……….. του Κυριάκου Μητσοτάκη Μαρέβα ΓκΡαμπόφσκι.
    …………………..
    Από το 2007 συνεργαζόταν «κύριος Λαγκάρντ» και κυρία Γκραμπόφσκι….
    ………………..
    ………….«Της Κακομοίρας» θύμισε η σχΕση Του Σταύρου Παπασταύρου, …
    ………………….
    ……….. Σαμαρά αλλά αποτέλεσε συνέταιρΟ και συνεργάτΗ της συζύγου του σημερινού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, της κας Μαρέβα …………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *