ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Mar 2, 2022 | Διεθνή, Ιστορία | 0 comments

Υπήρξε λιμός στην Ουκρανία το 1932-1933. Αλλά προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από το μέχρις εσχάτων αγώνα που η ουκρανική άκρα Δεξιά διεξήγαγε κατά του σοσιαλισμού και κατά της κολεκτιβοποίησης της γεωργίας.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’30, αυτή η άκρα Δεξιά, σε συνεργασία με τους χιτλερικούς, χρησιμοποίησε ήδη σε βάθος το θέμα του «λιμού που προκλήθηκε εσκεμμένα με στόχο την εξολόθρευση του ουκρανικού λαού». Αλλά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα «αναμορφώσει» την προπαγάνδα αυτή με βασικό σκοπό τη συγκάλυψη των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από τους ναζί και την κινητοποίηση των δυνάμεων της Δύσης κατά του κομμουνισμού.

Πράγματι, από την αρχή κιόλας της δεκαετίας του ’50, το γεγονός ότι είχαν εξολοθρεφτεί έξι εκατομμύρια Εβραίοι είχε επιβληθεί στην παγκόσμια συνείδηση. Η παγκόσμια άκρα Δεξιά χρειαζόταν μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, «θυμάτων της κομμουνιστικής τρομοκρατίας». Και το 1953, τη χρονιά που θριάμβευε ο μακαρθισμός, είδαμε μια θεαματική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που πέθαναν στην Ουκρανία… είκοσι χρόνια πριν. Καθώς οι Εβραίοι είχαν δολοφονηθεί με εσκεμμένο, επιστημονικό τρόπο, έπρεπε και «η εξολόθρευση» του ουκρανικού λαού να πάρει τη μορφή μιας εν ψυχρώ γενοκτονίας. Και η άκρα Δεξιά, που αρνείται με πεποίθηση το ολοκαύτωμα των Εβραίων, επινόησε το ουκρανικό ολοκαύτωμα!

Ο λιμός του 1932-1933 στην Ουκρανία είχε τέσσερα αίτια.

Πρώτα απ’ όλα, προκλήθηκε από τον πραγματικό εμφύλιο πόλεμο που εξαπέλυσαν οι κουλάκοι και τα αντιδραστικά στοιχεία κατά της κολεκτιβοποίησης της γεωργίας.

Ο Φρέντερικ Σούμαν ταξίδεψε ως τουρίστας στην Ουκρανία την περίοδο του λιμού. Οταν έγινε καθηγητής στο Ουίλιαμς Κόλε-τζ, εξέδωσε το 1957 ένα βιβλίο για τη Σοβιετική Ένωση, στο οποίο μιλάει για το λιμό.

«Η αντίσταση (των κουλάκων) έπαιρνε στην αρχή τη μορφή της σφαγής των ζώων, κυρίως των αλόγων, προκειμένου να αποτραπεί η κολεκτιβοποίησή τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα τρομερό πλήγμα για τη σοβιετική γεωργία, γιατί τα περισσότερα βοοειδή και άλογα ανήκαν στους κουλάκους. Μεταξύ 1928 και 1933, ο αριθμός των αλόγων μειώθηκε από σχεδόν 30 εκατ. σε λιγότερο από 15 εκατ. Από 70 εκατ. κερασφόρα, από τα οποία 31 εκατ. αγελάδες, έμειναν 38 εκατ., από τα οποία 20 εκατ. αγελάδες. Ο αριθμός αιγοπροβάτων μειώθηκε από 147 εκατ. σε 50 εκατ. και ο των χοίρων από 20 εκατ. σε 12 εκατ. Η σοβιετική γεωργική οικονομία δεν είχε ακόμη ανακάμψει από τις τρομερές αυτές απώλειες το 1941 (…) Ορισμένοι (κουλάκοι) δολοφόνησαν ανώτερους υπαλλήλους, πυρπόλησαν τα συνεταιριστικά αγροκτήματα και έκαψαν ακόμα και τη δική τους οοδειά και τους απόρους τους. Μεγαλύτερος ακόμη αριθμός αρνήθηκε να σπείρει και να θερίσει, ίσως με την πεποίθηση πως οι αρχές θα έκαναν παραχωρήσεις και θα τους εξασφάλιζαν έτσι κι αλλιώς τη διατροφή. Ό,τι επακολούθησε ήταν ο “λιμός” του 1932-

  1. (…) Λυπηρές διηγήσεις, φανταστικές οι περισσότερες, δημοσιεύτηκαν στο ναζιστικό τύπο στη Γερμανία και στον τύπο του Χερστ στις Ηνωμένες Πολιτείες. (…) Ο “λιμός” δεν ήταν, στις μετέπειτα φάσεις του, το αποτέλεσμα έλλειψης τροφίμων, παρά τη σημαντική μείωση των σπόρων και της συγκομιδής, σαν συνέπεια των ειδικών εισφορών την άνοιξη του 1932, που οφείλονταν προφανώς στο φόβο ενός πολέμου με την Ιαπωνία. Τα περισσότερα θύματα ήταν κουλάκοι, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να σπείρουν τα χωράφια τους ή είχαν καταστρέψει τη σοδειά τους».

Η μαρτυρία αυτή επιβεβαιώνεται από ένα άρθρο του Ισαάκ Μα-ζέπα -αρχηγού του ουκρανικού εθνικιστικού κινήματος, πρώην πρωθυπουργού του Πετλιούρα το 1918- που δημοσιεύτηκε το
1934, πράγμα αρκετά ενδιαφέρον. Υπερηφανεύεται ότι στην Ουκρανία η Δεξιά κατόρθωσε την περίοδο 1930-1932 να σαμποτάρει σε μεγάλη κλίμακα τις γεωργικές εργασίες.

«Στην αρχή, ξέσπασαν ταραχές στα κολχόζ και αλλού δολοφονήθηκαν κομματικά στελέχη και οι καθοδηγητές τους. Αργότερα, όμως, αναπτύχθηκε μάλλον ένα σύστημα παθητικής αντίστασης που απέβλεπε στη συστηματική παρεμπόδιση των σχεδίων των μπολσεβίκων για τη σπορά και τη συγκομιδή. Οι αγρότες έκαναν παντού παθητική αντίσταση. Αλλά στην Ουκρανία η αντίσταση πήρε το χαρακτήρα εθνικού αγώνα. Η αντίσταση του ουκρανικού πληθυσμού προκάλεσε την αποτυχία του πλάνου για τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής του 1931 και ακόμα περισσότερο του πλάνου του 1932. Η καταστροφή του 1932 ήταν το πιο ισχυρό πλήγμα που η σοβιετική Ουκρανία δέχτηκε από την εποχή του λιμού του 1921-1922. Οι καμπανιές για τη σπορά της γης απέτυχαν τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη. Εκτάσεις ολόκληρες παρέμειναν χέρσες. Επιπλέον, την προηγούμενη χρονιά, μετά το θερισμό, σε πολλές περιοχές κυρίως του Νότου, το 20%, το 40% και το 50% ακόμα της συγκομιδής εγκαταλείφθηκε στα χωράφια, και είτε δε μαζεύτηκε καθόλου είτε καταστράφηκε κατά το αλώνισμα».

Το δεύτερο αίτιο του λιμού ήταν η ξηρασία που έπληξε μεγάλα μέρη της Ουκρανίας το 1930,1931 και 1932. Για τον Τζέιμς Ε. Μέις του Χάρβαρντ, πρόκειται για ένα μύθο που σκαρφίστηκε το σοβιετικό καθεστώς. Ωστόσο, στο έργο του Ιστορία της Ουκρανίας, ο Μιχαήλ Χρουσέφσκι, ένας από τους σημαντικότερους εθνικιστές ιστορικούς, αναφέρεται στο 1932 και λέει:

«Αυτή τη νέα χρονιά ξηρασίας συνέπεσε να επικρατούν συνθήκες χάους στη γεωργία».

Ο καθηγητής Νίκολας Ριασνόφσκι, που δίδαξε στο Russian Research Center του Χάρβαρντ, γράφει ότι οι χρονιές 1931 και 1932 γνώρισαν συνθήκες ξηρασίας. Ο καθηγητής Μιχαήλ Φλορίνσκι, που αγωνίστηκε κατά των μπολσεβίκων στον εμφύλιο πόλεμο, σημειώνει:

«Το 1930 και το 1931, έντονες ξηρασίες, ειδικά στην Ουκρανία, επιδείνωσαν την κατάσταση της γεωργίας και δημιούργησαν καταστάσεις που πλησιάζουν τα όρια του λιμού».

Το τρίτο αίτιο του λιμού ήταν μια επιδημία τύφου που σάρωσε την Ουκρανία και το Βόρειο Καύκασο. Ο Χανς Μπλούμενφελντ, γνωστός Καναδός αρχιτέκτονας, βρισκόταν την εποχή του λιμού στην Ουκρανία, στην πόλη Μακαγέφκα. Γράφει:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο λιμός προκάλεσε πολλά θύματα. Δε διαθέτω βάσιμα στοιχεία για να εκτιμήσω τον αριθμό τους. (…) Κατά πάσα πιθανότητα, οι περισσότεροι θάνατοι του 1933 προκλήθηκαν από επιδημίες τύφου, τυφοειδούς πυρετού και δυσεντερίας. Ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό ήταν συχνές στη Μακαγέφκα. Επέζησα σαν από θαύμα από τον τυφοειδή πυρετό»/

Ο Χόρσλι Γκαντ, ο άνθρωπος που επινόησε την παράλογη εκτίμηση των 15 εκατομμυρίων νεκρών από το λιμό -το 60% του ουκρανικού εθνικού πληθυσμού που ήταν 25 εκατομμύρια το 1932-σημειώνει ωστόσο ότι «το αποκορύφωμα της επιδημίας τύφου συνέπεσε με του λιμού. (…) Είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς ποιο από τα δύο αίτια υπήρξε το πιο καθοριστικό για τον αριθμό των θυμάτων».

Το τέταρτο αίτιο του λιμού ήταν η αναστάτωση που προκλήθηκε αναπόφευκτα λόγω της αναδιοργάνωσης της γεωργίας και της τόσο βαθιάς ανατροπής όλων των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων: η έλλειψη πείρας, ο αυτοσχεδιασμός και η σύγχυση σε ό,τι αφορά στις οδηγίες, η έλλειψη σωστής προετοιμασίας, ο αριστερίστικος ριζοσπαστισμός από ορισμένα από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και από ορισμένα στελέχη.

Ο αριθμός του ενός με δύο εκατομμύρια νεκρών από το λιμό είναι σημαντικός. Οι ανθρώπινες αυτές απώλειες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη λυσσαλέα αντίσταση των εκμεταλλευτριών τάξεων στην αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας σε σοσιαλιστική βάση. Όμως, η αστική τάξη θα χρεώσει τους θανάτους αυτούς στο λογαριασμό του Στάλιν και του σοσιαλισμού. Ο αριθμός αυτός του ενός με δύο εκατομμυρίων πρέπει να συγκριθεί με τα 9 εκατομμύρια νεκρούς που στοίχισε ο λιμός του 1920-1921, που προκλήθηκε από τη στρατιωτική επέμβαση οκτώ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και από την υποστήριξη που παρείχαν στις αντιδραστικές ένοπλες ομάδες.

Ο λιμός δεν ξεπέρασε την περίοδο που προηγήθηκε της συγκομιδής του 1933. Τα έκτακτα μέτρα που πήρε η σοβιετική κυβέρνηση εξασφάλισαν την επιτυχία της συγκομιδής εκείνης της χρονιάς. Την άνοιξη, δεκαέξι εκατομμύρια κιλά σπόρων, τροφίμων και ζωοτροφών στάλθηκαν στην Ουκρανία. Η οργάνωση και η διαχείριση των κολχόζ βελτιώθηκαν και παραδόθηκαν κάμποσος χιλιάδες τρακτέρ, θεροαλωνιστικές μηχανές και πρόσθετα φορτηγά.

Ο Χανς Μπλούμενφελντ στα Απομνημονεύματά του παρουσιάζει μια περίληψη των όσων έζησε την εποχή του λιμού στην Ουκρανία:

«Μια συγκυρία πολλών παραγόντων (τον προκάλεσε). Πρώτα απ’ όλα, το ξηρό και ζεστό καλοκαίρι του 1932, που είχα ζήσει βόρεια του Βιάτκα, είχε προκαλέσει την αποτυχία της συγκομιδής στις μισοξεραμένες περιοχές του Νότου. Επειτα, ο αγώνας για την κολεκτιβοποίηση είχε αποδιοργανώσει τη γεωργία. Η κολεκτιβοποίηση δεν ήταν μια διεργασία που ακολουθούσε μια τάξη και γραφειοκρατικούς κανόνες. Στηριζόταν βασικά σε ενέργειες φτωχών αγροτών, τους οποίους ενθάρρυνε το Κόμμα. Οι φτωχοί αγρότες ήταν ενθουσιώδεις σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση των “κουλάκων”, αλλά λιγότερο θερμοί για την οργάνωση μιας συνεταιριστικής οικονομίας. Το 1930, το Κόμμα είχε ήδη στείλει στελέχη, ώστε να αποτραπούν και να αντιμετωπιστούν οι υπερβολές. (…) Αφού επέδειξε σύνεση το 1930, το Κόμμα ξαναπέρασε στην επίθεση το 1932. Αυτό είχε ως συνέπεια η οικονομία των κουλάκων να πάψει να παράγει εκείνη τη χρονιά, και η νέα συνεταιριστική οικονομία να μην παράγει ακόμα το μέγιστο των δυνατοτήτων της. Μια και η παραγωγή ήταν ελλιπής, εξασφαλίζονταν πρώτα οι ανάγκες της βιομηχανίας στις πόλεις και των ένοπλων δυνάμεων. Εφόσον το μέλλον όλου του έθνους, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών, εξαρτιόταν από αυτές, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. (…) Το 1933, οι βροχές ήταν αρκετές. Το Κόμμα έστελνε τα καλύτερα στελέχη του για να βοηθήσουν στην οργανωτική δουλειά των κολχόζ. Τα κατάφεραν. Μετά τη συγκομιδή του 1933, η κατάσταση βελτιώθηκε ριζικά και με εκπληκτική ταχύτητα. Είχα το αίσθημα ότι είχαμε σπρώξει ένα πολύ βαρύ κάρο πάνω σ’ ένα βουνό, αβέβαιοι για το αν θα τα καταφέρναμε. Αλλά το φθινόπωρο του 1933 είχαμε ξεπεράσει την κορυφή και από τότε, μπορούσαμε να προχωρούμε με επιταχυνόμενο ρυθμό».

Ο Χανς Μπλούμενφελντ υπογραμμίζει ότι ο λιμός έπληξε τόσο τις ρωσικές περιοχές του Κάτω Βόλγα και την περιοχή του Βόρειου Καύκασου όσο και την Ουκρανία.

«Αυτό αναιρεί το “γεγονός” μιας αντιουκρανικής γενοκτονίας που θα μπορούσε να παραλληλιστεί με το αντισημιτικό ολοκαύτωμα του Χίτλερ. Για όσους γνωρίζουν καλά την απελπιστική έλλειψη εργατικού δυναμικού που η Σοβιετική Ένωση γνώρισε την εποχή εκείνη, η ιδέα ότι οι ηγέτες της θα μείωναν εσκεμμένα τη σπάνια αυτή πλουτοπαραγωγική πηγή είναι παράλογη».

Από το βιβλίο του Λ. Μάρτενς: “Μια άλλη ματιά στον Στάλιν”

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ιουλιανά 1965: Από τη στρεβλή δημοκρατία στη δικτατορία. Κοινωνική αντίσταση και εξέγερση

Η Αποστασία αποτέλεσε προείκασμα της στρατιωτικής δικτατορίας. Η ορμητική εισβολή κοινωνικών δυνάμεων ενός ευρέος φάσματος ξεπέρασε τους περιορισμούς του ιστορικού ορίζοντα, ακόμη και τις πολιτικές και κομματικές δυνάμεις που εκπροσωπούσαν τη μεγάλη αυτή κοινωνική...

Να γελάς ή να κλαις;

Κάποτε η δημοσιογραφία βασιζόταν –τουλάχιστον τυπικά– στη διασταύρωση των πληροφοριών, στην έρευνα και στην προσωπική δουλειά του συντάκτη. Σήμερα, ολοένα και συχνότερα, βλέπουμε κείμενα που δεν είναι παρά άκριτες αντιγραφές όσων παράγει η τεχνητή νοημοσύνη. Το...

Έπεσαν οι μάσκες: Το κυβερνητικό φερέφωνο ellinika hoaxes έκανε γαργάρα το ψεύτικο βίντεο της Ασφάλειας

Με τους χωροφύλακες του f/b έχουμε ασχοληθεί εδώ και χρόνια. Από την εποχή του blog μας. Μια χαρακτηριστική μας σχετική ανάρτηση την τιτλοφορούσαμε: “Οι λογοκριτές του facebook και ο αρχιμπάτσος του Δημήτρης Αλικάκος“. Σήμερα, για μια ακόμα φορά, έπεσαν οι μάσκες. Το...

Κέρκυρα: Εγκαίνια με υποσχέσεις, ενώ επτά σχολεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους

"Όπου ακούς πολλές καινοτομίες, κράτα μικρό ... καλάθι!" Του Γιώργου Κ. Καββαδία Με εξαγγελίες για ενίσχυση των σχολείων της Κέρκυρας με διαδραστικούς πίνακες και άλλες ψηφιακές υποδομές ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη για τα εγκαίνια του...

Κάρλο Τζουλιάνι: αδικαίωτο σύμβολο μιας εποποιίας. Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 2001

Ηταν τέτοιες μέρες το 2001, όταν στην  Γένοβα της Ιταλίας πραγματοποιείται η συνάντηση των 8 ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G8) για να αποφασίσουν τις τύχες του κόσμου. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές απ’ όλη την Ευρώπη, (ανάμεσα του...

Ζαραλίκος 1 – Ρώμας & Σία 0.

Ο «καλλιτέχνης» Χάρης Ρώμας, ο γνωστός κολαούζος του συστήματος, βρέθηκε καλεσμένος στην κυβερνητική προπαγανδιστική μηχανή που βαφτίστηκε «Ομάδα Αλήθειας». Και από εκεί αποφάσισε να μας παραδώσει μαθήματα... δημοκρατίας και πολιτικού πολιτισμού. Με ύφος αυθεντίας...

Σαν σήμερα, 20 Ιούλη 1926: Πέθανε ο Σιδερένιος Φέλιξ Τζερζίνσκι, ο ατρόμητος υπερασπιστής της Προλεταριακής Επανάστασης

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, στις 20 Ιούλη 1926, έφυγε από τη ζωή ο Φέλιξ Εντμούντοβιτς Τζερζίνσκι (Feliks Dzierżyński), ο «Σιδερένιος Φέλιξ», ο Πολωνός προλετάριος που έγινε σύμβολο αφοσίωσης, ακεραιότητας και αδιάλλακτης υπεράσπισης της Οκτωβριανής...

Υπόθεση Marfin: Η «απόδειξη» δεν είναι απόδειξη και οι σκευωρίες έχουν μεγάλη ιστορία

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Η υπόθεση της Marfin μπαίνει σε μια νέα φάση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη θυμίζει επικίνδυνα παλιές, γνώριμες πρακτικές των κατασταλτικών μηχανισμών. Όπως εύστοχα παρατηρεί ο Ριζοσπάστης (18-19...

Τάδε έφη, ο αγαπημένος μας Χαϊνης, Δημήτρης Αποστολάκης.

Η μουσική και η τέχνη είναι μια διαλεκτική συνθήκη. Ως εκ τούτου θα ήταν ηλίθιο να πει κανείς ότι η μουσική παράγεται από τους μουσικούς. Τουναντίον η μουσική είναι η διάδραση του δημιουργού με τον ακροατή. Η καλλιτεχνική συνθήκη αφορά όλο το ευρύ φάσμα της...

Αυτοί που χλεύαζαν τον Αριστοτέλη Χαντζή, έχουν άραγε το θάρρος να μιλήσουν σήμερα;

Θυμάστε τα δεξιά τρολ και τα κάθε λογής θρασίμια του διαδικτύου που χλεύαζαν τον απεργό πείνας Αριστοτέλη Χαντζή όταν έδινε τον συγκλονιστικό αγώνα του για τη διάσωση της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών; Με απύθμενο κυνισμό και άγνοια, ειρωνεύονταν το γεγονός...

Επιλεγμένα Video