Οι δημοσκοπήσεις, η αδίστακτη κυβέρνηση και η αναδίπλωση των δημοσκόπων

Του Γ. Γ.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση μία μέρα πριν την προκήρυξη των εκλογών, με πρόσχημα την “οικονομική ενίσχυση των καναλιών εξαιτίας της οικονομικής διαταραχής που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας” μοίρασε 9.000.000€ στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας, όπως αποκαλύφθηκε πριν δυο μέρες. Ούτε θεωρούμε συμπτωματικό ότι δημοσκόποι και συντηρητικοί δημοσιολογούντες αναδιπλώνονται και προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις εκτιμήσεις που έχουν κάνει ως προς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Δώστε βάση. Σήμερα το Κυριακάτικο Βήμα παρουσιάζει μια δημοσκόπηση όπου μας εμφανίζει το κυβερνητικό κόμμα να προηγείται ξεκάθαρα και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξτε όμως μια “λεπτομέρεια”. Αν διαβάσει κανείς την ανάλυση που κάνει ο. Στρατός Φαναράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis της εταιρεία που έκανε την δημοσκόπηση, πέφτει πάνω σε μια “λεπτομέρεια”. “Βρισκόμαστε, λοιπόν, τόσο κοντά στην κάλπη αλλά και τόσο μακριά από την παγίωση των εκλογικών συσχετισμών. Ας μην προκαταλάβουμε τις εξελίξεις”, μας γράφει ο Σ. Φαναράς. Δηλαδή μας λέει ο δημοσκόπος ότι, πιθανόν ο πολιτικός χρόνος των δυο εβδομάδων που μας μένουν μέχρι τις εκλογές είναι ικανός να αναστρέψει το αποτέλεσμα που εμφανίζει με την Ν.Δ να προηγείται πάνω από 6%!!!

Και μόνο απ’ αυτή την παραδοχή του κ. Φαναρά μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά.

Για να σχηματίσετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα θυμηθείτε τι έγραφε πριν μερικές μέρες μια παλιά καραβάνα του χώρου. Ο επικοινωνιολόγος και συγγραφέας Γιάννης Λούλης Αφού τόνιζε ότι “οι φιλικές προς την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις κάνουν ότι μπορούν για να απαλύνουν την φθορά της Ν.Δ”, συμπλήρωνε: “Τώρα όλα «παίζονται». Εστω κι αν η Ν.Δ. προηγείται οριακά. Αρα υπάρχει πλέον ένα όντως «νέο τοπίο»”.

Υπάρχει όμως και μια άλλη βασική παράμετρος. Αν το κυβερνητικό κόμμα θεωρούσε δεδομένη την εκλογική του επικράτηση θα προχωρούσε σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, όπως αυτή που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Δημοκρατία”;

Η εφημερίδα του Φιλιππάκη μας γνωστοποιεί ότι “για τις εκλογές που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες η Ν.Δ. έχει κινητοποιήσει πανελλαδικά ένα ευρύ δίκτυο στελεχών της, τα περισσότερα από τα οποία, όμως, είναι παράλληλα και ενεργά (και αμειβόμενα) στελέχη του κρατικού και δημόσιου τομέα. Είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα έπρεπε να βρίσκονται full time στα καθήκοντα και στις θέσεις τους. Το μείζον που προκύπτει είναι ότι «κάνουν» εκλογές για λογαριασμό της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, ενόσω αμείβονται -ορισμένοι δε και πλουσιοπάροχα- από τους Έλληνες φορολογουμένους“.

Εξυπακούεται ότι η αδίστακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κανένα ενδοιασμό να αξιοποιήσει τον κυβερνητικό μηχανισμό που ελέγχει ώστε να συμβάλει στον προεκλογικό της αγώνα. Οσο για το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει ας κρατήσουμε την εκτίμηση που έκανε ο δεξιός δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης: “ΟΙ εκλογές αυτές, που είναι διπλές, δεν είναι περίπατος. Θα έχουν πολλές στροφές και κρύβουν πολλές εκπλήξεις”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *