Γιάννης Λούλης: Στις εκλογές όλα «παίζονται»

Ο επικοινωνιολόγος και συγγραφέας Γιάννης Λούλης είναι παλιά καραβάνα. Με μια ματιά κάποιος στο βιογραφικό του βλέπει τους στενούς δεσμούς που έχει με την συντηρητική παράταξη, οπότε κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για αντιπολιτευτική διάθεση. Με αυτό το δεδομένο και λόγο της μεγάλης του εμπειρίας, η ανάλυση που κάνει σήμερα στο άρθρο του στην “ΕφΣυν” για τις δημοσκοπήσεις, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Αφού τονίζει ότι “οι φιλικές προς την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις κάνουν ότι μπορούν για να απαλύνουν την φθορά της Ν.Δ”, κάνει μια ανάλυση των ευρημάτων της MRB την οποία χαρακτηρίζει την πιο αξιόπιστη εταιρεία για να καταλήξει στο παρακάτω συμπέρασμα:

Πάντως, η πραγμάτωση του «περίπατου» της κυβέρνησης αποτελεί πλέον φαντασίωση. Παράλληλα, η πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ., που κάποτε φάνταζε απόλυτα ασφαλής, κινδυνεύει αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που τον εγκατέλειψαν το 2019, σε κάποιο βαθμό, επιστρέφουν σε αυτόν. Ενώ, εάν στην ψηφοφορία της απλής αναλογικής η Ν.Δ. κερδίσει με μια οριακή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τούτο θα δώσει αέρα στα πανιά, όχι στην ίδια, αλλά στον βασικό ανταγωνιστή της. Καθιστώντας ντέρμπι τον δεύτερο γύρο της μάχης.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ, π πραγματικότητα που αντικρίζουμε είναι ξεκάθαρη: Ξεκινώντας την πρωθυπουργική του θητεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στοιχεία στιβαρότητας. Με τραυματισμένο, πολιτικά, τον ανταγωνιστή του, έμοιαζε να εξασφαλίζει άνετα μια δεύτερη θητεία. Ομως η μεγάλη εικόνα θόλωνε όλο και περισσότερο. Πρώτα στην κυβέρνηση και μετά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οπου εκκολάφθηκαν σοβαρές τοξικότητες. Ο παράλυτος ΣΥΡΙΖΑ άρχιζε να συνέρχεται, διότι ο Τσίπρας άρχισε να προσπαθεί να αλλάξει το κόμμα του και δείχνει πιο συγκροτημένος και μετριοπαθής. Τώρα όλα «παίζονται». Εστω κι αν η Ν.Δ. προηγείται οριακά. Αρα υπάρχει πλέον ένα όντως «νέο τοπίο». Τούτο όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι το πολιτικό προσωπικό ξεπερνά τη μετριότητα. Βεβαίως, με δεδομένες τις διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού, αν η χώρα κατακτούσε μια αξιοπρεπή μετριότητα, αυτό θα αποτελούσε θρίαμβο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *