6 Μοναδικές προβολές και εκδηλώσεις με Δωρεάν Είσοδο στο Studio. Από τις 27 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου.

Γράφει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης

Σας ενημερώνουμε για τις επερχόμενες προβολές κι εκδηλώσεις μας.

ΜΕ ΔΩΡΕAΝ ΕIΣΟΔΟ ΣΤΟ STUDIO. ΑΠΟ ΤΙΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 19:00

«ΚΟΡΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΟΙ ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»  

Μια ταινία Μνήμης της Κατερίνας Κατσάρη –

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ σε Α’ προβολή τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 19:00 στοSTUDIO new star art cinema

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Θα μιλήσουν οι:

Κατερίνα Κατσάρη – Σκηνοθέτης

Γιάννης Φίλερης – Ανιψιός του Σαλταδόρου Ξενοφών Φίλερη

Νίκος Σερετακης – Απογονος αγωνιστή του Ε.Λ.Α.Σ

 «ΚΟΡΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΟΙ ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» TRAILER NEW STAR

Περίληψη ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ Κορώνα-Γράμματα: Οι σαλταδόροι της Αθήνας μέσα από προφορικές αφηγήσεις επιχειρεί να ερευνήσει τη ζωή και τις περιπέτειες των σαλταδόρων στην Αθήνα, την περίοδο της Κατοχής. Το πρωτότυπο είδος Αντίστασης που πρόβαλλαν οι μικροί ήρωες απέναντι στην ιταλική και γερμανική κατοχή, αποτελεί ένα λησμονημένο κομμάτι της επίσημης Ιστορίας, όχι όμως και της Δημόσιας, καθώς η τελευταία προσπαθεί να δώσει φωνή στους αφανείς ήρωες και μέσω της μνήμης να μας ξαναγνωρίσει το παρελθόν. Οι σαλταδόροι, παιδιά και έφηβοι που αναγκάστηκαν μέσα σε μια νύχτα να ενηλικιωθούν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους αλλά και όποιον είχε ανάγκη, έκλεβαν από τους κατακτητές ότι μπορούσε να φαγωθεί, να ανταλλαχθεί ή να πουληθεί. Παίζοντας καθημερινά τη ζωή τους κορώνα- γράμματα ρίχνονταν στον αγώνα επιβίωσης με μόνα τους όπλα, το θάρρος, τη φαντασία και την εξυπνάδα τους. Με τη βοήθεια της Προφορικής Ιστορίας, τρεις ομιλητές θυμούνται και αφηγούνται όσα άκουσαν από τους ίδιους τους σαλταδόρους που βίωσαν την σκληρή περίοδο της Κατοχής. Από τη γερμανική εισβολή στην Αθήνα, τις κατοχικές κυβερνήσεις, την πείνα, τη γέννηση της Αντίστασης, τη στάση των κατακτητών, τον ρόλο των Ελλήνων συνεργατών τους, τη μαύρη αγορά, μέχρι και το τέλος του εμφυλίου πολέμου που άφησε μια διαιρεμένη μνήμη στην διχασμένη ελληνική κοινωνία, παρακολουθούμε τη ζωή των αμούστακων αυτών παιδιών. Πολύτιμο εργαλείο αποτελεί το μοναδικό βιβλίο που έχει γραφεί από τον σαλταδόρο Ξενοφών Φιλέρη, “Οι σαλταδόροι του Βύρωνα” το οποίο φωτίζει το κομμάτι αυτό της Ιστορίας που έχει παρουσιαστεί με ψιλά γράμματα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 21:00

ΚΟΥΒΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Tις χωρίζουν ωκεανοί και θάλασσες, τις ενώνουν κοινός αγώνας, κατά της αποικιοκρατίας

Θα μιλήσουν:

Ana María Cabrera Marsden

Κουβανή, Πτυχιούχος Ψυχολογίας,

Διευθύντρια Σύνταξης στον εκδοτικό οίκο Ocean Sur.

Νασίμ Αλάτρας

Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και αρθρογράφος.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

NEW STAR, AL-AWDA

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΤΡΙΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 19:00

Solidarity Screening for Lebanon with Free Palestine TV host Laith Marouf

33 Days, Mai Masri, 2007, 70 minutes – (Arabic language and English subtitles)

Ο Laith Marouf, παρουσιαστής του Free Palestine TV, θα παρευρεθεί στη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την προβολή.

Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιλους

Σας περιμένουμε στις 28 Οκτωβρίου στο STUDIO New Star Cinema για την προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της Mai Masri, 33 Days, για την σιωνιστική εισβολή

στον Λίβανο το 2006 και την ήττα της από την Αντίσταση.

Η προβολή θα ακολουθηθεί από ανταπόκριση πεδίου του Free Palestine TV για τις συνεχιζόμενες καθημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις και τις εθνοκαθάρσεις που διαπράττει η σιωνιστική οντότητα στον Λίβανο, παραβιάζοντας τη λεγόμενη “κατάπαυση του πυρός”.

Ο Laith Marouf, παρουσιαστής του Free Palestine TV, θα παρευρεθεί για συζήτηση μετά την προβολή.

Το Free Palestine TV είναι ένα ριζοσπαστικό, ανεξάρτητο εγχείρημα ενημέρωσης, που μεταδίδει από τα μέτωπα του Λιβάνου και της Δυτικής Όχθης — λογοκριμένο και αποκομμένο από τη χρηματοδότηση σε όλες τις πλατφόρμες λόγω της αντιιμπεριαλιστικής του κάλυψης και ανάλυσης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το συλλογικό εγχείρημα Gather 4 Gaza, σε συνεργασία με το Free Palestine TV.

Ανταπόκριση από τον Νότιο Λίβανο, παραγωγή Free Palestine TV,

διάρκεια περίπου 30 λεπτά.

Διοργάνωση GATHER FOR GAZA

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 19:00

Η New Star προσφέρει σε 660 σινεφίλ της Αθήνας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ΔΩΡΕΑΝ στο STUDIO την πρώτη ταινία του Béla Tarr,

“Οικογενειακή Φωλιά – Family Nest” (1979).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΛΙΑ

Family Nest – Családi tűzfészek- 1979

Σκηνοθεσία: BélaTarr

Σενάριο: Béla Tarr

Διεύθυνση Φωτογραφίας: FerencPap

Μοντάζ: AnnaKornis

Μουσική: János BródyMihály MóriczSzabolcs SzörényiBéla TolcsvayLászló Tolcsvay

Ηθοποιοί: Lászlóné Horváth, Gábor Kun, István Tóth, László Verebes, Ilona Farkas

Erzsébet Boros, László Varga, Gyula Pauer, János Benedek

ΣΥΝΟΨΗ

Η Irén ζει με την κόρη της και τον άντρα της στον ίδιο μικρό, πολύ-συνωστισμένο διαμέρισμα με τους γονείς του άντρα της στο κέντρο της Βουδαπέστης. Ο άντρας μόλις έχει επιστρέψει από τη στρατιωτική του θητεία και η σχέση τους αρχίζει να διαλύεται. Η Irén προσπαθεί να βρει ξεχωριστό διαμέρισμα για να δώσει στην οικογένειά της λίγο χώρο και αξιοπρέπεια — αλλά το αίτημά της στη γραφειοκρατία μπλοκάρεται.

Η ταινία μεταφέρει την ένταση και την πίεση που δομούνται μέσα από τις συνθήκες στέγασης, τα οικογενειακά δυναμικά και το κοινωνικό πλαίσιο της Ουγγαρίας της εποχής.

Η αφετηρία ενός από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους σκηνοθέτες, του Béla Tarr — και βλέπουμε από την αρχή τη θεματική του: «Το άτομο μέσα στον κοινωνικό μηχανισμό», η πίεση, η κρίση, η ανθρώπινη κατάσταση ως καθρέφτης κοινωνίας.

Ολόκληρο το καστ αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από μη επαγγελματίες ηθοποιούς, κάτι που ο Béla Tarr έκανε συνειδητά, επιδιώκοντας ρεαλιστική, αυθόρμητη υποκριτική.

Οι περισσότεροι προέρχονται από εργατικές συνοικίες της Βουδαπέστης, και ο σκηνοθέτης τούς καθοδηγούσε με βάση πραγματικές εμπειρίες και συναισθήματα, όχι έτοιμο σενάριο — γι’ αυτό και η ταινία μοιάζει σχεδόν ντοκιμαντερίστικη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 19:00

Athens Palestine Film Festival (APFF) 2025

A State of Passion

Στις 2 Νοεμβρίου, τιμούμε την επέτειο της Διακήρυξης Μπάλφουρ — μιας καθοριστικής στιγμής που άνοιξε τον δρόμο για πάνω από έναν αιώνα παλαιστινιακής εκτόπισης και φίμωσης.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Palestine Cinema Days για μια πανελλαδική κινηματογραφική πράξη αλληλεγγύης.
A State of Passion (2024), των Carol Mansour & Muna Khalidi — ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του Βρετανοπαλαιστίνιου χειρουργού Ghassan Abu Sittah, που πέρασε 43 ημέρες κάτω από βομβαρδισμούς στα νοσοκομεία Al-Shifa και Al-Ahli στη Γάζα.

Ελάτε να συμμετάσχετε σε μια βραδιά κινηματογράφου, στοχασμού και αλληλεγγύης.
Φέρτε τους φίλους και την κοινότητά σας — σας περιμένουμε!

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 19:00

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΖΕΦ

Zew

Οι κόσμοι που συναντιούνται

 Το ντοκιμαντέρ ZEW αφηγείται την ιστορία του πατέρα της Irene Kuten και μέσα από την ιστορία του, αναστοχάζεται πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ο Zew γεννήθηκε σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Ρόδο το 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί είχαν καταλήξει οι γονείς του μετά το ναυάγιο του πλοίου με το οποίο ταξίδευαν προς την εξορία από ένα πολωνικό χωριό πριν από την εισβολή των Ναζί. Σήμερα, ο ίδιος ως ψυχαναλυτής και «μαθητευόμενος μάγος», που έφτασε στην Αργεντινή το 1949, αναζητά τον τρόπο να διηγηθεί στα εγγόνια του τη δική του ιστορία σε ένα Μπουένος Άιρες όπου συγκλίνουν οι ζωές άλλων μεταναστών. Η ταινία ZEW γυρίστηκε και προβλήθηκε στο Μπουένος Άιρες, την Πολωνία και την Ιταλία (στο Μουσείο της Μνήμης του Ferramonti, ένα πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου ο πατέρας και οι παππούδες της Irene Kuten ήταν κρατούμενοι αφού μεταφέρθηκαν από τη Ρόδο).

Θα προλογίσει η σκηνοθέτης

IRENE KUTEN

Θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό.

ΜΕΤΗΣΤΗΡΙΞΗΤΩΝ 

Museo del Holocausto Buenos Aires

Museo Internazionale della Memoria de Ferramonti

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *