Σε μια εποχή όπου το καπιταλιστικό σύστημα και οι θεσμοί του μετατρέπουν την εκπαίδευση σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε γρανάζια μιας μηχανής παραγωγής, η κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, έρχεται να μας υπενθυμίσει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι η εξουσία δεν έχει χώρο για ανθρώπινες ανάγκες.
Μια έγκυος μεταπτυχιακή φοιτήτρια απειλείται με διαγραφή, επειδή η εγκυμοσύνη της –χωρίς “επιπλοκές”, όπως κυνικά δηλώνει η Παπαδοπούλου– δεν θεωρείται “έκτακτη συνθήκη” ή “ανωτέρα βία”.
Εδώ, η γραφειοκρατία γίνεται όπλο καταστολής, και η ακαδημαϊκή ηγεσία αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο: αυτό ενός μηχανισμού που υπηρετεί την ταξική ανισότητα και την πατριαρχία.
Η υπόθεση ξεκινά από την άρνηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος να δώσει παράταση στη φοιτήτρια, η οποία, λόγω της εγκυμοσύνης της, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της. Η Παπαδοπούλου, σε δημόσια ανάρτησή της, υπερασπίζεται αυτή την απόφαση, μιλώντας για “συμβόλαια συνεργασίας” και “αυθαιρεσίες”. Λες και η εγκυμοσύνη είναι επιλογή “καταναλωτή” σε ένα σούπερ μάρκετ γνώσης, και όχι μια φυσική, ανθρώπινη κατάσταση που απαιτεί κατανόηση και στήριξη.
Αυτή η στάση δεν είναι τυχαία: αντανακλά την ευρύτερη πολιτική των κυβερνήσεων και των πανεπιστημιακών αρχών, που με νόμους όπως ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε επιχειρήσεις, όπου οι φοιτητές πρέπει να “παράγουν” ή να αποβάλλονται.
Και εδώ μπαίνει η Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα, με μια παρέμβαση που θυμίζει ότι ο αγώνας δεν σταματάει στα χαρτιά και τις επιτροπές. Χθες, 13 Γενάρη 2026, μέλη του Ρουβίκωνα διέκοψαν το μάθημα της Παπαδοπούλου, απαιτώντας εξηγήσεις και καταγγέλλοντας την απόφασή της.
Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν: “Για την κυρία Δέσποινα Παπαδοπούλου και τη Συντονιστική Επιτροπή του Μεταπτυχιακού, που θεωρούν ότι ‘η εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές δε συνιστά έκτακτη συνθήκη ή επαρκή λόγο ανωτέρας βίας’, έχουμε να πούμε ότι η εγκυμοσύνη δε χωρά σε κανονισμούς και διατάξεις”.
Και συνεχίζουν: “Η εγκυμοσύνη των φοιτητριών δεν αποτελεί ‘αυθαιρεσία’ και δεν λειτουργεί με ‘συμβόλαια συνεργασίας’, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κοσμήτορας”.
Η απάντηση της Παπαδοπούλου; “Θέλετε να δωρίζουμε τα πτυχία έτσι;”, λες και η στήριξη μιας εγκύου ισοδυναμεί με “χαριστική” πολιτική, και όχι με βασική ανθρώπινη αλληλεγγύη.
Αυτή η παρέμβαση δεν είναι απλά μια “διαμαρτυρία”. Είναι μια γροθιά στο στομάχι του ακαδημαϊκού κατεστημένου, που κρύβεται πίσω από “κανονισμούς” για να αποκλείει τους αδύναμους: γυναίκες, εργαζόμενους φοιτητές, μετανάστες.
Ο Ρουβίκωνας, με αυτή την κίνηση, καλεί όλους μας σε δράση. Δεν αρκούν οι αναρτήσεις και οι καταγγελίες – χρειάζεται άμεση παρέμβαση, αλληλεγγύη στους αγώνες των φοιτητών. Η εγκυμοσύνη δεν είναι “αυθαιρεσία”, αλλά δικαίωμα. Και το πανεπιστήμιο δεν είναι εταιρεία, αλλά χώρος γνώσης και αντίστασης.
[Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα]
— Ρουβίκωνας (@rouvikonas2014) January 13, 2026
Η κοσμήτορας της Παντείου στηρίζει διαγραφή εγκυμονούσας φοιτήτριας.
Η εγκυμοσύνη δεν είναι «αυθαιρεσία» ούτε λόγος αποκλεισμού.
Κάτω τα χέρια από την εγκυμονούσα φοιτήτρια. pic.twitter.com/kT24yoJPQX

Αφήστε μια απάντηση