Η Κύπρος, όχι η οικονομία, μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη: Κλειδί κατοχικός στρατός-εγγυήσεις

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται το τελευταίο διάστημα μεγάλη πίεση. Οι δανειστές -με απαίτηση της Γερμανίας- δεν υποχωρούν από τις αξιώσεις τους και δεν αποδέχονται καμία αλλαγή στους αβάστακτους όρους του Ελληνικού Προγράμματος, με κίνδυνο να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές.

Αν και διαψεύδεται αυτό το ενδεχόμενο, όλο και περισσότερο καθίσταται πιθανό. Το σενάριο της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης είναι στο μυαλό των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, το «αγαπούν» στο Βερολίνο και προς το παρόν δεν ασχολούνται στην Ουάσιγκτον, διότι δεν επηρεάζεται πια η υπερδύναμη από την ελληνική κρίση χρέους.

Όσο και αν είναι γλυκιά η εξουσία, και από την οικονομική θέση ξαφνικά έχεις δικό σου αεροπλάνο, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, υπάρχουν και όρια.

Και παρά τις διαψεύσεις ο κ. Τσίπρας είναι στα όρια του. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός έχει ακόμα τη δυνατότητα να ξεπερνά τους σκοπέλους στη Βουλή, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν και τέταρτο Μνημόνιο για να διασώσουν τα προνόμιά τους. Έχουν υψηλό μισθό, δωρεάν αυτοκίνητο και ταξίδια, και άλλα πολλά οφέλη. Πως θα ψηφίσουν εναντίον του προσωπικού συμφέροντός τους; Άλλωστε οι περισσότεροι θα επισκεφθούν την επομένη της πτώσης της κυβέρνησης τα Γραφεία Ανεργίας. Άνεργοι ήταν, άνεργοι θα ξαναείναι…

Το θέμα, όμως, αφορά τον Πρωθυπουργό και τις δικές του αντοχές… Δεν είναι πολλές και φαίνεται αυτό σε κάθε του δραστηριότητα. Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση πως δρα και αντιδρά εντελώς μηχανικά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του είναι ένα σκορποχώρι. Άλλοι στην ανατολή και άλλοι στη Δύση και ο καθένας κάνει του κεφαλιού του.

Αυτό το σκηνικό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Τα ελληνικά εθνικά θέματα, από το Κυπριακό μέχρι τις σχέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία, απαιτούν υπευθυνότητα, αλλά πάνω απ’ όλα αγάπη γνήσια στην Πατρίδα, μακριά από αριστερο-δεξιούς εθνικισμούς. Ο ισλαμοεθνικιστής ηγέτης της Τουρκίας χάνει ταπεινωτικά στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας του και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα επιχειρήσει εξαγωγή των προβλημάτων του στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Είναι έτοιμες η Αθήνα και η Λευκωσία να αντιμετωπίσουν την ψυχασθένεια του Ταγίπ Ερντογάν; Η απάντηση είναι αβασάνιστα όχι. Ο κ. Τσίπρας νοιώθει ασήκωτο το βάρος των αποφάσεων για την Κύπρο και το Αιγαίο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία διχασμένη προσωπικότητα. Αλλάζει αποφάσεις αναλόγως των θέσεων του συνομιλητή του. Η απόφασή του για να οδηγήσει την Ελλάδα στην πενταμερή της Γενεύης χαρακτηρίζεται και από «εκβιασμό». Η αποδοχή των όρων της Τουρκίας, που μεταφέρθηκαν μέσω του κατοχικού ηγέτη Ακιντζί, είναι πισωγύρισμα για την Κύπρο και το λαό της. Και οι δικαιολογίες του Κύπριου Προέδρου, όπως εκφράστηκαν χθες και προχθές με δηλώσεις του, δεν αντέχουν καμίας απολύτως κριτικής. Διέπραξε μέγα λάθος, ας ελπίσουμε πως δεν είναι «θανάσιμο».

Πιστεύω πως το Κυπριακό και η μεγάλη πιθανότητα να παραδοθεί το νησί στη σφαίρα επιρροής του Ταγίπ Ερντογάν μέσω της συμφωνίας, την οποία διαπραγματεύεται ο κ. Αναστασιάδης, θα δοκιμάσει τις αντοχές του Αλέξη Τσίπρα. Έχοντας το βάρος στις πλάτες του, της υποστήριξης του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν από τους «Δυτικο-Αμερικανούς» του ΣΥΡΙΖΑ, το 2004, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι άλλο είναι να ηγείσαι μίας χώρας και άλλο ενός περίεργου συνοθυλεύματος τάσεων, που ξεκινούν από τα περίχωρα της τρομοκρατίας μέχρι το …Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Γνωρίζει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να υποχωρήσει στο πρόβλημα της Κύπρου. Η θέση του για τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού είναι εθνική και απόλυτα ορθή. Τυχόν υποχώρηση σ’ αυτά τα δύο ζητήματα, θα προκαλέσουν αντίδραση. Θα είναι χείμαρρος η οργή. Η Κύπρος δεν πωλείται, όποιο και αν είναι το τίμημα, ο εκβιασμός και η απειλή. Διότι στο νησί οι άνθρωποι αμύνονται και για την Ελλάδα.

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν δεν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στο Αιγαίο και τη Θράκη είναι η Κύπρος. Τίποτα άλλο… Τους πολιτικούς στην Αθήνα δεν τους έχει ούτε καν για πρόγευμα…

Πηγή: Μ.Ιγνατίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *