Πέντε ψεύδη αποδομούν την απολογία του κοσμηματοπώλη

Πηγή: ypopto_mousi & Λουκάς Σταμέλλος –  omniatv

Το omniatv εξασφάλισε ολόκληρη την απολογία του κοσμηματοπώλη στον ανακριτή για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου κι έτσι είμαστε σε θέση να αντιπαραβάλουμε τα κύρια σημεία της με τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία.

Σε πλαίσιο, τα αποσπάσματα από την απολογία, ακολουθούμενα από τα στοιχεία (φωτό, βίντεο, μαρτυρίες) σχετικά με τον κάθε ισχυρισμό.

Ψεύδος 1: «τον είδα να ψάχνει για λεφτά»

 

Κατά τις 14:10 – 14:15 άνοιξα την κρυστάλλινη πόρτα του μαγαζιού για να πάρω μια εφημερίδα. Με το τράβηγμα ασφαλίζει η πόρτα, είναι μαγνητική και ανοίγει μόνο με μηχανισμό. Μόνο με μεγάλη φόρα ή πίεση μπορεί να ανοίξει. Το περίπτερο ήταν περίπου στα 5-6 λεπτά. Επιστρέφοντας βλέπω μέσα στο μαγαζί μου, στο βάθος, έναν νέο άνδρα να ψάχνει και να χτυπάει την ταμειακή μηχανή, να ψάχνει τα συρτάρια για λεφτά.

Όπως φαίνεται στα παρακάτω καρέ από ρεπορτάζ τηλεοπτικών μέσων, την ώρα που οι αστυνομικοί της ΔΕΕ είναι επιτόπου, τα πάντα είναι στη θέση τους: και η ταμειακή μηχανή αλλά ακόμα και οι καρέκλες στα γραφεία. Μόνο ο πυροσβεστήρας με τον οποίο προσπάθησε να απεγκλωβιστεί ο Ζακ είναι στη μέση της εισόδου.

Ενδεχομένως μπήκε μέσα κλωτσώντας την πόρτα ή με μεγάλη δύναμη. Σπρώχνοντας αφού ακούστηκε θόρυβος. Μου είπαν ότι κρατούσε μαχαίρι , τον είδα κι εγώ ότι κράταγε μαχαίρι στο χέρι, το είχε σηκώσει και το είδα.

Εδώ, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου διαψεύδεται από τον αυτόπτη μάρτυρα που επιχείρησε να σταματήσει τον ξυλοδαρμό:

[…] Και όσον αφορά ένα μαχαίρι που λένε, το μαχαίρι το είδα, όντως το είχε. Δεν το είδα καθόλου όσο ήτανε μέσα, δεν το είδα καθόλου όταν μπουσούλαγε να βγαίνει έξω. Όταν έξω τον είχανε που είχε φάει το ξύλο του θανάτου, λίγο πριν έρθει ο τραυματιοφόρεας, λίγο πριν έρθουνε οι μπάτσοι, δεν ξέρω, το ‘βγαλε από την τσέπη του, το βρήκε και το έπιασε κάτω, όπως έπιασε το γυαλί, αντί το γυαλί πιο μετά, βρήκε εκείνη την ώρα ένα μαχαίρι κι έπιασε;

Ψεύδος 3: «τη βιτρίνα την έσπασε ο Ζακ»

 

Η εξωτερική βιτρίνα έσπασε απο ενέργειες δικές του. Δε θα έσπαγα εγώ το μαγαζί μου, θα ήταν εκτεθειμένα τα κοσμήματα. Είχε σπάσει πρώτα το μεγάλο συρόμενο δεξιά επάνω και παράλληλα το μεγάλο εξωτερικό του δρόμου. Η εξωτερική τζαμαρία είναι ενιαία, έφυγαν κομμάτια. Την εξωτερική την έσπασε ο δράστης.

Πριν σκύψει για να βγει, όσο ήταν όρθιος στον πάγκο, εγώ πήρα μια πέτρα και την πέταξα μέσα στο κατάστημα. Ήταν σπασμένη ήδη η εξωτερική τζαμαρία. Δεν το πέτυχα. Του την έριξα για να τον τρομάξω. Δεν είχα σκοπό να τον πλήξω, να τον φοβίσω περισσότερο για να σταματήσει τη ζημία που μου έκανε μέσα στο μαγαζί μου. Τι να έκανα;

Κι όμως, κι αυτό είναι ψεύδος:

1) Αν και το γνωστό βίντεο, που καταγράφει τον δολοφονικό ξυλοδαρμό, ξεκινάει αφού έχει αρχίσει το περιστατικό, ο ιδιοκτήτης διακρίνεται να πετάει πέτρα στον Ζακ, η οποία περνάει μέσα από το ήδη σπασμένο πάνω μέρος της βιτρίνας, τον πετυχαίνει ενώ προσπαθεί να απεγκλωβιστεί με τον πυροσβεστήρα (που του πέφτει από τα χέρια), και όχι ενώ κάνει «ζημιές στο κατάστημα» γενικά κι αόριστα:

2) Ο αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαιώνει ότι η πάνω βιτρίνα ήταν ήδη σπασμένη, από τον ιδιοκτήτη:

«Εγώ πήγα γελώντας εκεί πέρα, γιατί βλέπω δύο τρεις και σπάγανε το μαγαζί. Και κοιτάω και κόσμο μαζεμένο και εγώ νόμιζα ότι έχει κάνει κάποια κουταμάρα ο μαγαζάτορας σε κάποιον κι έχουνε πάει μέρα μεσημέρι και του σπάνε το μαγαζί.
Αυτή ήταν η εικόνα που είχα πηγαίνοντας, μετά αντιμετώπισα ό,τι είδα εκεί πέρα μπροστάΟ ένας απ’ αυτούς που σπάγανε το μαγαζί, ήταν ο μαγαζάτορας, που νόμιζα ότι ήταν περαστικός»

3) Ακόμα και το κάτω μέρος της τζαμαρίας το έσπασε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μαζί με τον μεσίτη, με σκοπό να χτυπήσουν τον Ζακ, όπως φαίνεται στο γνωστό βίντεο:

Το οποίο μας φέρνει στον επόμενο ισχυρισμό του κοσμηματοπώλη:

Ψεύδος 4: «προσπάθησα απλώς να τον συγκρατήσω»

 

Θα μπορούσα να ανοίξω την πόρτα με το τηλεκοντρόλ μου. Αλλά φοβήθηκα, γιατί είπα πως θα βγει αυτός με το μαχαίρι.

Μαχαίρι δεν κρατούσε ο Ζακ, όπως ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας και όπως διακρίνεται από όλες τις σκηνές των βίντεο, όταν βρισκόταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Το μαχαίρι εμφανίζεται αργότερα, στα χέρια των αστυνομικών, όταν τον χτυπούν κι αυτοί με τη σειρά τους, λίγο πριν ξεψυχήσει:

Προσπαθώντας να βγει, εγώ πήγα κοντά στη βιτρίνα, για να τον κρατήσω μέσα στο μαγαζί μέχρι να φτάσει η αστυνομία.

Όπως φαίνεται στο παραπάνω απόσπασμα από το βίντεο του φονικού ξυλοδαρμού, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης, αφού έσπασαν οι ίδιοι τη τζαμαρία, την οποία προσπαθούσε να τραβήξει ο Ζακ για να βγει, μπουσουλώντας, τον κλωτσούσαν στο κεφάλι, πάνω μάλιστα στα όρθια, σπασμένα κομμάτια τζάμι.

Υπήρχαν κάτι αίματα κάτω και μέσα στο μαγαζί μου. Τον είδα με αίματα. Ενδεχομένως να είχε στα χέρια του, μπορεί να είχε τραυματιστεί κι απο το μαχαίρι. Στα χέρια περισσότερο είχε αίματα. Μετά βγαίνοντας, αν χτύπησε σε κανένα τζάμι, που δεν είχε κοπεί, να τραυματίστηκε κι αλλού. Πρέπει να ήταν στα χέρια του τα αίματα. Εγώ δεν τον χτύπησα, τον κράτησα εκεί για να μην βγει έξω.

Όπως είδαμε, ο ίδιος τον είχε χτυπήσει με πέτρα. Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα αυτόπτη μάρτυρα – πριν απ’ όσα φαίνονται στο βίντεο – ήδη ο κοσμηματοπώλης, μαζί με άλλους, πετούσαν πράγματα με τα οποία είναι πιθανό να είχαν τραυματίσει τον Ζακ.

Όταν ήρθε ο διασώστης, είχε τις αισθήσεις του, του έδεσε με επίδεσμο το κεφάλι και μετά ξάπλωσε στο έδαφος. Μετά σηκώθηκε, δεν πρόσεξα αν είχε χτυπήματα στο λαιμό, είχε απλά αίματα. Μόνο στο κεφάλι του έβαλαν [σ.σ.: επίδεσμο], απλά αίματα.

Είναι πολύ πιθανό να είχε προκληθεί και τραύμα στο λαιμό από κάποιο από τα όρθια κομμάτια τζάμι, της κάτω βιτρίνας, πάνω στο οποία κλωτσούσαν το κεφάλι του Ζακ ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης.

Ένας από τους αστυνομικούς, όταν ειδοποιεί το ΕΚΑΒ, αναφέρει ότι ο Ζακ έχει κοπεί στο λαιμό. Ένας άλλος, παριστάμενος, παρεμβαίνει και του λέει «όχι στο λαιμό, στα χέρια»:

Ψεύδος 5: «χτύπαγε ο συγκατηγορούμενός μου, εγώ παρασύρθηκα»

 

Ηρθε ο συγκατηγορούμενός μου και χτύπαγε για να μη βγει έξω μέχρι να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει. Είχε πολλά γυαλιά έξω. Μικρά μεγάλα. Έφυγε ένα κομμάτι απο την κάτω βιτρίνα. Κάποια κομμάτια της βιτρίνας είχαν μείνει. Εγώ παρασύρθηκα βλέποντάς τον , θέλοντας κι εγώ να τον εμποδίσω να φύγει μέχρι να έρθει η αστυνομία. Τελικά όμως βγήκε ο άνθρωπος από το κατάστημα.

Τον κλώτσησα στο πρόσωπο όταν πήγαινε να βγει, στον συγκατηγορούμενο δεν έδωσα προσοχή. Εγώ ήμουν σε κατάσταση σοκ.

Δύο διαφορετικοί ισχυρισμοί στην ίδια απολογία: από τη μία «ο συγκατηγορούμενός μου χτύπαγε κι εγώ παρασύρθηκα», από την άλλη «τον κλώτσησα στο πρόσωπο, δεν έδωσα προσοχή στον συγκατηγορούμενο». Το αφήγημα του «σοκ» (που δεν τεκμαίρεται από το βίντεο, έτσι κι αλλιώς) φαίνεται να αποτελεί μεταγενέστερο υπερασπιστικό εφεύρημα.

Ευθύνες και υποχρεώσεις

Η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ανακριτικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι, το πώς θα εξελιχθεί η δικογραφία μέχρι να βγει το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι ξεκάθαρα στα χέρια του ανακριτή και του εισαγγελέα.

Δεν είναι δυνατόν οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος να αποκομίζουν την αίσθηση ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι απρόθυμη να συνδράμει στην ανακριτική διαδικασία. Οι ανακριτές και οι εισαγγελείς ανήκουν στη δικαστική εξουσία και έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν, ανεξάρτητα από το τί θέλουν και τί δεν θέλουν οι αστυνομικές αρχές.

Ιδίως σε μια εποχή που η πληροφορία είναι και προσβάσιμη και αναλύσιμη, από πολύ περισσότερους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *