Τα σχέδια της Ασφάλειας για την εκκένωση των καταλήψεων

Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για «καθαρά Εξάρχεια» χωρίς καταλήψεις και ανοµία, µε την περιοχή όµως να διατηρεί το ιδεολογικοκοινωνικό της περίβληµα, µπήκε στην τελευταία και πιο δύσκολη φάση του.

Το χρονικό όριο των εορτών προκειµένου να αδειάσουν δεκάδες καταλήψεις, να οδηγηθούν σε δοµές πρόσφυγες και µετανάστες που ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες στα συγκεκριµένα κτίρια και οι µπαχαλάκηδες να σταµατήσουν τις καταδροµικές επιθέσεις είναι το µεγάλο στοίχηµα που οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. θέλουν να κερδίσουν. Οπως λένε, δεν είναι δυνατόν µέσα σε 40 ηµέρες να λυθούν όλα τα προβλήµατα των Εξαρχείων, όµως η εκκένωση των καταλήψεων είναι η βάση πάνω στην οποία η περιοχή θα περάσει σε µια άλλη εποχή.

Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια στα Εξάρχεια οι ιδεολόγοι αναρχικοί µπήκαν στο περιθώριο, µε τους µπαχαλάκηδες και τις µαφίες του εξωτερικού να κάνουν κουµάντο µεταλλάσσοντας την περιοχή σε κέντρο ανοµίας και παραβατικότητας. Η εικόνα της πλατείας ήταν αυτή µιας τριτοκοσµικής χώρας που έρηµη και ταλαιπωρηµένη περίµενε το επόµενο
ξέσπασµα από τα παιδιά των Εξαρχείων µε τις οµάδες του οργανωµένου εγκλήµατος να έχουν µετακοµίσει στη «µαύρη τρύπα» του κέντρου για να κάνουν τις βρόµικες δουλειές τους. Οπλα, ναρκωτικά, λαθρεµπόριο τσιγάρων, παρεµπόριο, ακόµα και πορνεία σάρωναν τα στενά δροµάκια γύρω από την πλατεία µεταµορφώνοντας τη σε γκέτο. Και οι κάτοικοι, όµηροι αυτής της κατάστασης, να αναγκάζονται µόλις πέσει το σκοτάδι να ταµπουρώνονται στα σπίτια τους.

40 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σήµερα, σύµφωνα µε πληροφορίες, υπάρχουν καταγεγραµµένα 16 δηµόσια και ιδιωτικά κτίρια που τελούν υπό κατάληψη στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ σε όλη την πόλη ο αριθµός αγγίζει τα σαράντα. Μέσα σε 4 µήνες 12 υπό κατάληψη κτίρια εκκενώθηκαν, ενώ υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες για την άµεση εκκένωση τουλάχιστον 10 ακόµη. Για έξι από αυτά έχουν ήδη εκδοθεί εντολές για εκκενώσεις, οι πέντε θεωρούνται σκληροπυρηνικές, καθώς αποτελούν έδρες σκληρών αντεξουσιαστών, ενώ η έκτη είναι το Κ-Βοξ, το άτυπο στρατηγείο του «Ρουβίκωνα». Οι εκτιµήσεις των αναλυτών της Ασφάλειας λένε ότι στα συγκεκριµένα κτίρια υπάρχουν όλο το 24ωρο οµάδες περιφρούρησης που δύσκολα θα… παραδώσουν τα όπλα. Ωστόσο, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει αναλυτικά όλες τις κινήσεις των αστυνοµικών προκειµένου να αδειάσουν οι συγκεκριµένες καταλήψεις.

Οι επιτελείς, σύµφωνα και µε τις κατευθύνσεις που έχουν λάβει από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, θα προσπαθήσουν όλα να γίνουν µε διακριτικό τρόπο και λεπτούς χειρισµούς γιατί ακόµα και το παραµικρό λάθος µπορεί να δηµιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και εκρήξεις. Στόχος της Αστυνοµίας είναι µέχρι το τέλος του χρόνου οι συγκεκριµένες καταλήψεις να έχουν αδειάσει.

Οι υπόλοιπες 10 καταλήψεις αφορούν εγκαταλειµµένα κτίρια που έχουν καταληφθεί από αλληλέγγυους αντεξουσιαστές και έχουν µετατραπεί σε ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων και µεταναστών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι τελευταίοι πέφτουν θύµατα επιτήδειων αγοράζοντας πανάκριβα ακόµη και την τροφή τους. Πολλά δεν έχουν ρεύµα και νερό, µε αποτέλεσµα οι επιτήδειοι να συνδέουν παράνοµα και να ζηµιώνουν µε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τις δηµόσιες επιχειρήσεις.

Εκτιµούν οι αστυνοµικοί που έχουν εκπονήσει το σχέδιο ότι πολλές από αυτές θα αδειάσουν χωρίς να γίνουν αστυνοµικές επιχειρήσεις,
καθώς τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και ο ∆ιεθνής Οργανισµός Μετανάστευσης θα διανείµουν ενηµερωτικά φυλλάδια σε πολλές γλώσσες σε πρόσφυγες και µετανάστες που µένουν στα συγκεκριµένα κτίρια, προκειµένου αυτοί να γνωρίζουν ότι θα µεταφερθούν σε δοµές σε όλη τη χώρα. Το επικίνδυνο είναι ότι µέσα σε αυτές τις καταλήψεις βρίσκουν καταφύγιο κακοποιοί και αταυτοποίητοι αλλοδαποί. Οι Αρχές δεν γνωρίζουν την καταγωγή, το παρελθόν και την ταυτότητά τους. Από Αλγερινούς µαχαιροβγάλτες και Αφγανούς «τσιγαράδες» και εµπόρους ναρκωτικών µέχρι και ύποπτα άτοµα που κινούνται στις παρυφές της παγκόσµιας τροµοκρατίας συνθέτουν το αλλόκοτο και στις περισσότερες των περιπτώσεων αχαρτογράφητο µωσαϊκό.

Ουσιαστικά το σχέδιο της Αστυνοµίας για «καθαρά» Εξάρχεια και άδειασµα των καταλήψεων βασίζεται στο σκεπτικό του επιτυχηµένου επιχειρησιακού πλάνου του εορτασµού του Πολυτεχνείου. ∆ηλαδή, απελευθερώνοντας υπό κατάληψη κτίρια και κλείνοντας το Πολυτεχνείο και την ΑΣΟΕΕ, οι µπαχαλάκηδες απενεργοποιήθηκαν, καθώς σφραγίστηκαν τα σηµεία που θα χρησιµοποιούσαν ως ορµητήρια για να ξεκινήσουν τις επιθέσεις και στη συνέχεια ως καταφύγιο µετά τον κλεφτοπόλεµο µε τις Αρχές. Συνεπώς, επεκτείνοντας το επιτυχηµένο πλάνο, αν δηλαδή δεν υπάρχουν καταλήψεις κτιρίων στην περιοχή, τότε ούτε οι μπαχαλάκηδες θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν, ούτε οι μαφίες θα τα χρησιμοποιούν ως γιάφκες για την παράνομη δραστηριότητά τους. το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου είναι λοιπόν όχι μόνο να αδειάσουν οι καταλήψεις, αλλά στους επόμενους μήνες να μην καταληφθεί κανένα άλλο κτίριο.

Iδιαίτερη εντύπωση στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκκένωση των καταλήψεων εντός 15 ημερών προκάλεσε η αναφορά ότι υπάρχει και η εναλλακτική λύση οι καταληψίες να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να προβούν στη μίσθωση των κτιρίων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ενδιάμεση λύση που οδηγεί, από τη μία, σε «νόμιμες καταλήψεις» και, από την άλλη, σε αποφυγή αστυνομικών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια για εκκένωση των χώρων. Κανείς δεν ξέρει αν κάποιοι καταληψίες θα ανταποκριθούν και θα ενοικιάσουν τους χώρους, παρότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια πρόθεση προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΟ Κ-ΒΟΞ

Η κατάληψη του Κ-Βοξ, που ουσιαστικά αποτελεί το άτυπο στρατηγείο του «ρουβίκωνα», είναι η πιο light και παράλληλα η πιο δύσκολη περίπτωση για την ΕΛ.ΑΣ. Από το 2012 το κτίριο που ανήκει στον ΕΦΚΑ τελεί υπό κατάληψη έχοντας μετατραπεί σε «ανοιχτό κοινωνικό κέντρο», όπως λένε οι διαχειριστές του, το οποίο μάλιστα κάποιες ημέρες την εβδομάδα από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ λειτουργεί και ως αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο στο οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ακόμη και συναυλίες.

Βρίσκεται πάνω στην πλατεία Εξαρχείων και, όπως λένε οι θαμώνες της περιοχής αλλά και οι πληροφορίες της Κρατικής ασφάλειας, συγκεντρώνει καθημερινά πολύ κόσμο. Το καλοκαίρι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας έδωσε το πράσινο φως για την εκκένωσή του – και μάλιστα διέταξε και προκαταρκτική εξέταση ζητώντας από την Κρατική ασφάλεια να διερευνήσει αν στο κτίριο της πλατείας Εξαρχείων διαπράττονται αδικήματα που διώκονται αυτεπάγγελτα. Αυτό δίνει στην ουσία το δικαίωμα να προβεί σε εκκένωση της κατάληψης χωρίς να έχει προηγηθεί έγκληση από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Ιανουάριο του 2008, όμως τότε το σχέδιο δεν είχε προχωρήσει καθώς τα τότε στελέχη του ΕΦΚΑ δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις…

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που προσπαθούν να εκπονήσουν το σχέδιο μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια και χωρίς φυσικά να οδηγηθούν σε ακραίες καταστάσεις, εξετάζουν και άλλες λύσεις για την περίπτωση του Κ-Βοξ. Πληροφορίες λένε ότι για το εν λόγω θέμα θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα έτσι ώστε ο χώρος να νομιμοποιηθεί μέσω ενοικίασης. Μια λύση που, όμως, απαιτεί χρόνο και μελετημένες κινήσεις γι’ αυτό και οι αστυνομικοί προτίθενται να ασχοληθούν στο τέλος με καταλήψεις αναρχικών ομάδων όπως είναι ο «ρουβίκωνας».

Οι πληροφορίες από την πλευρά που ΕΦΚΑ αναφέρουν πως περιμένουν τις ενέργειες της αστυνομίας προκειμένου να δουν πως θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Η τελευταία πενταετία και η νέα εποχή

Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι επιτελείς της αστυνομίας είναι ένα και μοναδικό: Μπορούν τα Εξάρχεια να καθαρίσουν από καταλήψεις και παραβατικότητα και να γίνουν η Μονμάρτη της Αθήνας; «Θέλει χρόνο και προσπάθεια», λένε με νόημα αξιωματικοί και επισημαίνουν: «Το σίγουρο είναι ότι το 2020 στο κέντρο δεν θα υπάρχει κτίριο υπό κατάληψη και σιγά σιγά οι ξένες μαφίες και οι μπαχαλάκηδες θα αποτελούν παρελθόν».

Την τελευταία πενταετία τα Εξάρχεια πέρασαν στην πιο περίεργη φάση της ιστορίας τους μετά από μια σειρά έντονων διεργασιών, επεισοδίων και… συντροφικών μαχαιρωμάτων. Η πλατεία-άβατο αποτελούσε σημείο αναφοράς για ξένες μαφίες ναρκωτικών και λαθρεμπορίου, πεδίο σκληρών επεισοδίων, απαγωγών και άγριων δολοφονιών, ενώ ακτιβιστικές ομάδες που αρχικά αναλώνονταν σε συμβολικές καταλήψεις διαμαρτυρίας απέκτησαν όπλα και διαφημίζουν στο διαδίκτυο την αναβαθμισμένη δράση τους κάνοντας λόγο για «εικόνες από το μέλλον».

Η σύμπραξη αναρχικών και ποινικών στις φυλακές άρχισε να εκδηλώνεται και στην πλατεία. Η πρώτη απόπειρα της αστυνομίας να καταγράψει τι παίζεται περιλαμβάνεται σε μια έκθεση της Κρατικής ασφάλειας που συντάχθηκε πριν από πέντε χρόνια. Τότε που στην Αθήνα ξεσπούσαν βίαια επεισόδια και οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει ότι οι κουκουλοφόροι κατέστρεφαν επιλεκτικά καταστήματα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Παράλληλα σε συλλήψεις που γίνονταν διαπιστωνόταν ότι υπάρχουν άτομα από την Αλβανία που δεν έχουν καμία σχέση με το αντεξουσιαστικό κίνημα. Σε αυτή την έκθεση αναφερόταν μάλιστα ότι υπάρχουν περίπου 100 άτομα από τον χώρο των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων» που «νοικιάζονται» κατά περίσταση.

Εκτοτε, όμως, η κατάσταση προχώρησε. τα Εξάρχεια «αναβαθμίστηκαν» σε «μαύρη τρύπα της εγκληματικότητας», καθώς αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τη βάση της μικροεγκληματικότητας που μαστίζει το κέντρο και περιλαμβάνει από αλγερινούς μαχαιροβγάλτες, που σε ληστεύουν για να πάρουν μια χούφτα ευρώ ή ένα κινητό, τσαντάκηδες που ξαφρίζουν ανυποψίαστους τουρίστες μέχρι Αλβανούς, Αφγανούς και Πακιστανούς εμπόρους ναρκωτικών και τσιγάρων, που έχουν στήσει γύρω από την πλατεία πάγκους που θυμίζουν παρακμιακά παζάρια της ανατολής.

Στο πλάνο της αστυνομίας ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν περίπου 150 μπαχαλάκηδες από το Κονγκό, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στην κατάληψη της Μπουμπουλίνας και ελέγχονταν από τον καταζητούμενο αρχηγό της «Επαναστατικής αυτοάμυνας» Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη.

Οι εικόνες της περασμένης Κυριακής κατά τη διάρκεια εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, χωρίς καταστροφές και βανδαλισμούς, μολότοφ και δακρυγόνα, θα ήθελαν, λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.αΣ. να αποτελούν την καθημερινότητα στα Εξάρχεια, έναν χώρο δηλαδή που μπορεί να διατηρήσει το ιδεολογικοκοινωνικό του περίβλημα, χωρίς όμως να είναι άβατο και η μαύρη τρύπα της εγκληματικότητας στην Αθήνα.

Πώς εξαφανίστηκαν οι μολότοφ

Στο σχέδιο «Καθαρά Εξάρχεια», οι πληροφορίες λένε ότι οι επιτελείς του υπουργείου δεν θέλουν μια αστυνομοκρατούμενη ζώνη με πάνοπλους άνδρες στην πλατεία, ασφαλίτες να κατοπτεύουν στις γωνίες και ενέργειες που δεν συνάδουν με τη δημοκρατία.

Την προηγούμενη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της επετείου του Πολυτεχνείου και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δεν έπεσαν μολότοφ. Οι αναλυτές της ασφάλειας, εξετάζοντας προσεκτικά τα γεγονότα κατέληξαν σε συμπεράσματα που δείχνουν πώς μπορούν να απενεργοποιηθούν οι μπαχαλάκηδες χωρίς να δημιουργούνται έκτροπα και επεισόδια. Οπως επισημαίνουν, βασικός παράγοντας σε αυτό είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξαν καταλήψεις ή πανεπιστημιακοί χώροι για να χρησιμοποιηθούν από τους κουκουλοφόρους ως ορμητήρια. Γνώριζαν πως με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αν έμπαιναν στο Πολυτεχνείο ή την ΑΣΟΕΕ η αστυνομία θα επιχειρούσε να τους βγάλει έξω και έτσι αποφάσισαν για πρώτη φορά να μην αποπειραθούν να μπουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Παράλληλα, η αλλαγή του νομικού πλαισίου και η μετατροπή της κατοχής μολότοφ σε κακούργημα έκανε τους μπαχαλάκηδες, όπως λένε οι αναλυτές, να το σκεφτούν πολύ καλά πριν φορτώσουν τα σακίδια με τις μολότοφ στην πλάτη τους. αν τους συνελάμβαναν, θα αντιμετώπιζαν όχι μόνο βαριές κατηγορίες, αλλά στην περίπτωση που ήταν έξω με αναστολή θα παραβίαζαν τους όρους και θα οδηγούνταν στη φυλακή.

Πηγή: ∆ηµήτρης Πώποτας, Αριας Καλύβα – “Πρώτο Θέμα”

3 απαντήσεις στο “Τα σχέδια της Ασφάλειας για την εκκένωση των καταλήψεων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *