Ξεστοκάρουν το AstraZeneca σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Πριν από λίγο, η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε το εξής Δελτίο Τύπου:

COVID-19: Η ΕΕ αποστέλλει 200.000 εμβόλια στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

Αθήνα, 09/07/2021

Εμβόλια κατά του κορονοϊού απεστάλησαν στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η αποστολή έγινε κατόπιν αιτήματος για στήριξη που απηύθυναν οι αρχές των δύο χωρών στην ΕΕ, υπό το πρίσμα της κατάστασης λόγω του κορονοϊού. Η βοήθεια, την οποία προσέφερε η Ελλάδα, αποτελείται από 100.000 δόσεις εμβολίων AstraZeneca για την κάθε χώρα.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ την Ελλάδα για την προσφορά της προς τις γειτονικές της χώρες. Βλέπουμε άλλο ένα παράδειγμα του γρήγορου συντονισμού που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των χωρών κατά την πανδημία του κορονοϊού».

Η ΕΕ χρηματοδοτεί έως και 75% του κόστους μεταφοράς της βοήθειας που αποστέλλεται μέσω του Μηχανισμού. Από τότε που άρχισε η πανδημία, πάνω από 45 χώρες έχουν λάβει εμβόλια, ιατρικό, προστατευτικό εξοπλισμό και άλλο υλικό μέσω του Μηχανισμού.

Οπως φαίνεται καθαρά από το Δελτίο Τύπου, δεν πρόκειται για βοήθεια σε εμβόλια που στέλνει η ΕΕ στις δύο βαλκανικές χώρες. Πρόκειται μόνο για εμβόλια της AstraZeneca που ξέμειναν στην Ελλάδα, μετά τους άθλιους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν νομίζουμε ότι 200.000 δόσεις μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των γειτονικών μας χωρών. Αν η ΕΕ ήθελε να βοηθήσει, θα έστελνε μεγαλύτερες ποσότητες και όχι μόνο το στοκ που έχει περισσέψει στην Ελλάδα. Μάλιστα, παρουσιάζει σαν δική της δωρεά την αποστολή των 200.000 δόσεων, ενώ το κόστος αγοράς έχει επωμιστεί το ελληνικό κράτος και η Κομισιόν θα πληρώσει μόνο ένα ποσοστό (μέχρι 75% μάξιμουμ) της μεταφοράς από την Ελλάδα στα Τίρανα και στα Σκόπια, το οποίο δε θα είναι μεγάλο, λόγω εγγύτητας.

Tην εξέλιξη αυτή είχαμε προαναγγείλει σε άρθρο μας στις 16 Ιούνη, υπό τον τίτλο AstraZeneca: Οποιος τσιμπήσει τσίμπησε, τα υπόλοιπα θα τα ξεστοκάρουν στις φτωχές χώρες.

Εδώ εγείρεται καταρχάς ένα τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης. Ενα εμβόλιο που αποσύρθηκε από την Ελλάδα ως ακατάλληλο, γιατί γίνεται κατάλληλο για τους ανθρώπους στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία; Επειδή οι χώρες τους είναι φτωχές;

Και τι θα γίνει άμα οι άνθρωποι και σ’ αυτές τις χώρες, που έχουν επαφές με την Ελλάδα (ιδιαίτερα οι Αλβανοί) και ξέρουν τι έγινε εδώ με το συγκεκριμένο εμβόλιο, έχουν τις ίδιες αντιδράσεις με τους Ελληνες; Αποφάσισαν να πλήξουν και εκεί την εμβολιαστική συνείδηση του κόσμου, που είναι κρίσιμο ζήτημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Το στοκ με AstraZeneca που έχει ξεμείνει στις ελληνικές αποθήκες πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τις 200.000 δόσεις. Ισως περιμένουν να δουν πώς θα πάει η κατανάλωση αυτών των πρώτων 200.000 δόσεων για να στείλουν και άλλες. Ισως πάλι η ΕΕ σχεδιάζει να στείλει αδιάθετα AstraZeneca και σε αφρικανικές χώρες, νεο-αποικίες των ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης.

Και βέβαια, με την κίνηση να στείλουν 200.000 δόσεις στις γειτονικές χώρες, τη στιγμή που στην Ελλάδα κάνουν εκκλήσεις να τρέξουν όλοι να εμβολιαστούν, ομολογούν εμμέσως πλην σαφώς την εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν τους προηγούμενους μήνες. Ενω ήταν φανερό ότι υπήρχε μαζική άρνηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο (όχι άδικα), αυτοί επέμεναν ότι είναι ασφαλές και μάλιστα το τύλιξαν και σε… συσκευασία δώρου και το πρόσφεραν στις ηλικίες 30-44, στις οποίες υπάρχει η πιο ισχυρή αντένδειξη. Ετσι, αύξησαν τη σύγχυση, ισχυροποίησαν τους φόβους, πολλαπλασίασαν τις αναστολές, έπληξαν καίρια την εμβολιαστική συνείδηση.

Τώρα στέλνουν το στοκ… πεσκέσι στους γείτονες, χωρίς να δίνουν καθαρές εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Το παίζουν φιλάνθρωποι, ενώ δεν υπάρχει ίχνος φιλανθρωπίας ή αλληλεγγύης σ’ αυτή την κίνησή τους. Κι έρχεται ο κάθε αντι-εμβολιαστής να χτίσει την προπαγάνδα του: «Ασε τώρα, πειραματόζωα μας έχουν κάνει. Δεν βλέπετε τι γίνεται με το AstraZeneca; Προσπάθησαν να μας κοροϊδέψουν κι όταν είδαν ότι δεν μασήσαμε, στέλνουν τα εμβόλια στους γείτονες, να γίνουν αυτοί πειραματόζωα. Μωρέ όλα ίδια είναι»…

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *