Ντελίβερι του Φουρθιώτη η κυβέρνηση

Υπό εκβιασμό και στο έλεος του υπόδικου και με σωρεία δικογραφιών σε βάρος του πρώην παρουσιαστή και προνομιακού συνομιλητή της Μένιου Φουρθιώτη βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοtάκη.

Μετά τις αποκαλύψεις του Documento πριν από περίπου ένα χρόνο, οι οποίες αφύπνισαν τις αρχές και προκάλεσαν εξελίξεις στο νομικό πεδίο, αποκαλύπτεται σήμερα ότι το εκβιαζόμενο από τον πρώην παρουσιαστή σύστημα Μαξίμου επιχειρούσε διαρκώς να τον εξυπηρετεί. Ο Φουρθιώτης μάλιστα απειλεί τώρα ευθέως με νέες αποκαλύψεις ακόμη και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνομιλίες με τον κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη τις οποίες φέρνει στο φως ο πρώην παρουσιαστής, καταδεικνύουν ότι το στενό περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη συνομιλούσε μαζί του συστηματικά. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για κάποιο στιγμιαίο ατόπημα του Γ. Γεραπετρίτη, αλλά για μια συμπεριφορά που δηλώνει ότι ο ίδιος και ο υπόδικος παρουσιαστής είχαν σχέοεις. Αυτές οι σχέσεις εξάλλου γίνονται εμφανείς και από τη συνολική στάση του κράτους απέναντι του. Οπως μάλιστα αποκαλύπτει σήμερα το Documento, ο Φουρθιώτης απολαύει ακόμη και σήμερα -την ώρα που κατηγορείται για βαρύτατα κακουργήματα- ευνοϊκής μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, αν και κατηγορούμενος για δεκάδες ποινικές υποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες λιμνάζουν εδώ και χρόνια στη Δικαιοσύνη, αλλά και ελεγχόμενος ακόμη και για οικονομικά εγκλήματα, κατάφερνε μετά την αποφυλάκισή του με όρους να μπαινοβγαίνει ως επισκέπτης στις φυλακές Κορυδαλλού, παρότι κάτι τέτοιο απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ενδεικτικά της εύνοιας που απολάμβανε διαχρονικά ο πρώην παρουοιαστής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ολιγωρία των αρχών μετά τις αποκαλύψεις των σχεδιασμών για τη δολοφονία του Κώστα Βαξεβάνη, ο εκβιασμός σε βάρος του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τελικά αντικαταστάθηκε, οι -με πρόσχημα τον κορονοϊό- καθυστερημένοι έλεγχοι για την απάτη που έστησε ο Φουρθιώτης προκειμένου να εισπράξει χρήματα μέσα από το πρόγραμμα «Συνεργασία», το οποίο σήμερα διερευνάται από την Οικονομική Εισαγγελία, αλλά βέβαια και το γεγονός ότι διέθετε αστυνομική φρουρά 14 ατόμων.

Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι οι συνομιλίες του Γ. Γεραπετρίτη αλλά και του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού με τον Φουρθιώτη γίνονταν σε μια περίοδο κατά την οποία ο παρουσιαστής της trash tv είχε περισσότερες από 30 υποθέσεις που εκκρεμούσαν στη Δικαιοσύνη. Είναι γεγονός ότι σε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου οι αποδεδειγμένες πια επαφές του Μεγάρου Μαξίμου με τον παρουσιαστή το λιγότερο που θα είχαν προκαλέσει θα ήταν οι παραιτήσεις των κυβερνητικών στελεχών ή η αποπομπή αυτών από τον πρωθυπουργό. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα συνεχίζουν να τηρούν σιγή ιχθύος, λέγοντας εμμέσως ότι δεν συνδιαλέγονται με τον Φουρθιώτη, παρότι είναι εκείνοι που, όπως υποδεικνύεται, διατηρούσαν μαζί του επαφές, του υπόσχονταν εξυπηρετήσεις, του έδιναν γραμμή και απολάμβαναν τις αγιογραφίες που τους έστηνε από την εκπομπή του στο κανάλι Epsilon.

Ενοχη σιωπή της κυβέρνησης

Μέχρι στιγμής εκείνο που μετά βεβαιότητας έχει διαφανεί είναι ότι ο Φουρθιώτης συνομιλούσε με τον στενότερο συνεργάτη του πρωθυπουργού Γ. Γεραπετρίτη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ Ν. Ρωμανό και ακόμη ένα πρόσωπο: τον υπεύθυνο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και δεξί χέρι του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Σιγάλα.

Από τις συνομιλίες που ο ίδιος ο Φουρθιώτης έχει δημοσιοποιήσει προκύπτουν πέραν πάσης αμφιβολίας δύο πράγματα: πρώτον, ότι η κυβέρνηση, για λόγους που η ίδια γνωρίζει, φρόντιζε να ευνοεί τον παρουσιαστή ακόμη και νομοθετώντας για λογαριασμό του και δεύτερον, ότι έδινε γραμμή ώστε στην εκπομπή του να παρουσιάζονται εν είδει ρεπορτάζ τα πορτρέτα διάφορων υπουργών και βέβαια του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, ότι η κυβέρνηση βρισκόταν τουλάχιστον μέχρι κάποια εποχή σε πλήρη ευθυγράμμιση μαζί του.

Οι αποκαλύψεις που μέχρι σήμερα έχουν γίνει, αλλά και αυτές τις οποίες έχει αναγγείλει ο Φουρθιώτης, καθιστούν την κυβέρνηση υπόλογη. Παρά ταύτα, ουδείς μέχρι στιγμής έχει απαντήσει σε όσα προκύπτουν από το υλικό που δημοσιοποιεί ο παρουσιαστής, πράγμα βέβαια που δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Αλλωστε, το ίδιο είχε πράξει και προ περίπου ενός έτους όταν ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είχε αποκαλύψει στο Documento πως ο Μ. Φουρθιώτης είχε εισβάλει στο υπουργείο συνοδεία μπράβων και απειλούσε προκειμένου να του καταβληθούν οι πληρωμές που -παρανόμως- λάμβανε από το πρόγραμμα «Συνεργασία».

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να παρουσιάσει τον Φουρθιώτη ως κάποιον περιθωριακό, με τον οποίο πάντως είναι η ίδια που συναγελάζεται. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε απαντώντας σε ερώτηση του Documento στο μπρίφινγκ της περασμένης Πέμπτης ότι οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί είναι απολύτως… σαφείς και τα ζητήματα πολύ σοβαρά για να ασχολούμαστε με τον κ. Φουρθιώτη! Σε ποιες εξηγήσεις αναφέρεται; Προφανώς του Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε εξ όψεως τον Φουρθιώτη και ότι απάντησε απλώς σε οχλήσεις του όταν ο ίδιος επικαλείτο απειλές κατά της ζωής του, αλλά και του Ν. Ρωμανού, ο οποίος δήλωσε στο Documento όχι «δεν είναι σοβαρό να ασχολούμαστε με το τι κάνει ο κ. Φουρθιώτης».

Εξυπηρετήσεις από την κυβέρνηση

Αναμφίβολα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα ο Φουρθιώτης είναι ένα μήνυμα που φέρεται να του έχει στείλει ο Γ. Γεραπετρίτης. Σε αυτό ο υπουργός απολογείται για τη δυσκολία επικοινωνίας και υπόσχεται στον Φουρθιώτη ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά περιφερειακούς σταθμούς και ότι σε νομοσχέδιο το οποίο προφανώς συζητούνταν εκείνη την περίοδο -πιθανότατα το νομοσχέδιο Πέτσα για τα ΜΜΕ- υπήρχε κάποια ρύθμιση για τα «τηλεπαράθυρα» και για την παραγραφή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η οποία θα βελτιωνόταν.

Ο Γεραπετρίτης μάλιστα εξηγεί στο εν λόγω SMS ότι επικοινώνησε με τρεις υπουργούς για το θέμα, το οποίο προφανώς του είχε θέσει ο παρουσιαστής. Οι τρεις τους οποίους εμπλέκει στη συζήτηση ο υπουργός Επικράτειας είναι ο Αδωνης Γεωργιά8ης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Θοδωρής Λιβάνιος. Προκύπτει εν ολίγοις ότι τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία και εμβληματικά στελέχη του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκονταν με έναν τρόπο στις υπηρεσίες του Φουρθιώτη.

Ο Γ. Γεραπειρίτης εξάλλου εμφανίζεται να είχε στείλει και άλλο μήνυμα στον Μ. Φουρθιώτη στις 28 Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτό ο υπουργός Επικράτειας ευχαριστεί τον παρουσιαστή για την προβολή και την εκτίμηση. Ενδιαφέρον έχουν ασφαλώς και μηνύματα που ο Φουρθιώτης φέρεται να έχει ανταλλάξει με τον Ν. Ρωμανό, ο οποίος εμφανίζεται να του δίνει και γραμμή για το τι πρέπει να κάνει στην εκπομπή του, την ώρα μάλιστα που, όπως ο ίδιος γράφει, κοίμιζε τα παιδιά του.

Στη συνομιλία που έχει εμφανίσει ο Φουρθιώτης ο Ρωμανός φαίνεται να έχει στείλει μήνυμα ζητώντας από τον παρουσιαστή «να κλείσει το σούργελο». Κατά τον Φουρθιώτη, ο Ρωμανός αναφέρεται σε βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο παρουσιαστής τον ευχαριστεί για το μήνυμα και τον ρωτάει αν βλέπει τα αφιερώματα που έχει κάνει σε άλλους υπουργούς, δηλαδή στον Ακη Σκέρτσο, τον Χρηστό Σταϊκούρα, αλλά και στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρήγορή Δημητριάδη. Μάλιστα ο Ρωμανός εμφανίζεται να κάνει και υποδείξεις καθώς πιθανότατα στο «ρεπορτάζ» υπήρχε λάθος στις φωτογραφίες του Γρ. Δημητριάδη.

Το δεξί χέρι του Χατζηδάκη

Οπως φαίνεται από το ιστορικό κλήσεων που δημοσιοποίησε, ο Μ. Φουρθιώτης μιλούσε και με τον Ν. Σιγάλα, συνεργάτη ίου Κ. Χατζηδάκη, στις 27 και 28 Ιανουάριου 2021. Εκείνες ακριβώς τις ημέρες όμως είχε εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις καταβολές που αφορούσαν το πρόγραμμα «Συνεργασία». Μέσω του προγράμματος ο Φουρθιώτης, όπως αποκάλυψε το Doeumento, κατόρθωσε να εισπράξει από το δημόσιο δεκάδες χιλιάδες ευρώ, εμφανίζοντας μεικτές μηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τn σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στις 27 του περασμένου Ιανουάριου θα καταβάλλονταν, με απόφαση της γενικής γραμματέα Εργασίας Αννας Στρατινάκη και έπειτα από διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων, τα ποσά που αναλογούσαν στους δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020. Επομένως ο Μ. Φουρθιώτης την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με το δεξί χέρι του Χαιζηδάκη είναι πιθανό να έλαβε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος μέσω της κομπίνας που είχε στήσει. Το αν αυτή η επικοινωνία είχε σχέση με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Φουρθιώτη πρέπει βεβαίως να απαντηθεί από την κυβέρνηση.

Ο εκβιασμός στον Βρούτση

Το σίγουρο είναι ότι, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο Φουρθιώτης έχει εκβιάσει την κυβέρνηση ακριβώς για την παραπάνω υπόθεση. Το γεγονός είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εργασίας στο Documento: «Ηρθε σε μένα με μπράβους. Φώναζε. Απειλούσε. Κλοτσούσε πόρτες. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε» είχε αναφέρει ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο Γ. Βρούτσης είχε επιβεβαιώσει τότε στο Doeumento την ύπαρξη της κομπίνας από τον Μ. Φουρθιώτη, ο οποίος εμφανίζεται να έχει εισπράξει παρανόμους τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Ο πρώην υπουργός είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2020 -λίγο προτού αντικατασταθεί από τον Κ. Χατζηδάκη- τροπολογία προκειμένου να κλείσει το «παράθυρο» που υπήρχε στο πρόγραμμα «Συνεργασία», το οποίο φέρεται να εκμεταλλεύτηκε ο Φουρθιώτης. Ο Γ. Βρούτσης, που σχολίασε στο Documento ότι η όλη υπόθεση του απέφερε «τεράστιο κόστος», λίγες ημέρες μετά αποπέμφθηκε από το κυβερνητικό σχήμα.

Αναφορικά με το αν αυτή η υπόθεση ενδέχεται να οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τον υπουργικό θώκο ο Γ. Βρούτσης είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Οχι, ούτε καν μπορώ να το σκεφτώ. Αυτό το θέμα πάντως με εξόργισε και μου προκάλεσε προσωπικό πολιτικό κόστος. Με διέσυραν στα κανάλια κάθε ημέρα. Καλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να με βρίζουν. Τους έλεγαν να πουν για τον Βρούτση τον ανίκανο, τον αναποτελεσματικό. Μοιραία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική εν αγνοία τους. Παρά τις εκκλήσεις εγώ δεν πήγα ποτέ σε τέτοιο κανάλι. Πάντως το πρόσωπο που του μπλόκαρα τα λεφτά με είχε κρεμάσει στα μανταλάκια. Ελεγε δημόσια ότι ότι θα φύγω από υπουργός». Οταν του επισημάναμε ότι άλλοι υπουργοί πήγαν σε «τέτοια κανάλια», μας απάντησε ότι «ο καθένας επιλέγει τον δρόμο του».

Διαφημιστής της κυβέρνησης

Μπορεί ο Γ. Γεραπετρίτπς να βρίσκεται αυτή την εποχή στο επίκεντρο των εξελίξεων, φαίνεται όμως ότι δεν είναι το μοναδικό πρόσωπο που είχε διαφημιστεί από την εκπομπή του υπόδικου παρουσιαστή. Ο Φουρθιώτης έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με τουλάχιστον δέκα προβεβλημένους υπουργούς του Κυρ. Μητσοτάκη, τους οποίους παρουσίαζε στην εκπομπή του περίπου ως… Μεσσίες. Αν γι’ αυτήν τη δουλειά λάμβανε ανταλλάγματα, παραμένει άγνωστο. Οσο όμως το Μέγαρο Μαξίμου σωπαίνει, τόσο τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Λίγο προτού συλληφθεί ο Μ. Φουρθιώτης μετά την έρευνα και τις αποκαλύψεις του Documento είχε παρουσιάσει στην εκπομπή του βίντεο-αφιέρωμα στην κυβέρνηση. Ενώ βρισκόμασταν εν μέσω της δίνης του κορονοϊού η εκπομπή «Αποδείξεις» του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon αναφερόταν στους «18 μήνες επιτυχίας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως ήταν η άποψη του παρουσιαστή και της εκπομπής του για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «γεννημένος ηγέτης».

Εκτός από τον Γ. Γεραπετρίτη, ιδιαίτερα αγαπητός στον Μ. Φουρθιώτη ήταν, όπως μαρτυρά άλλο «ρεπορτάζ» της εκπομπής του, και ο έτερος υπουργός Επικράτειας Α. Σκέρτσος. Σύμφωνα με βίντεο-αφιέρωμα στον στενό συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Α. Σκέρτσος είναι «αποτελεσματικός, συνεπής και ηθικός». Κατά τον Μ. Φουρθιώτη αυτά τα τρία χαρακτηριστικά του υπουργού Επικρατείας αποτελούν και το τρίπτυχο της επιτυχίας του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του υπουργού Εργασίας. Ο υπουργός, κατά την εκπομπή «Αποδείξεις», είναι «υπέρμαχος της αλήθειας της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας». Εκ των σημαντικότερων υπουργών της κυβέρνησης, ο Χρ. Σταϊκούρας είδε επίσης το όνομά του να «λιβανίζεται» από τον παρουσιαστή. Σύμφωνα με τον Φουρθιώτη, ο υπουργός Οικονομικών είναι «ο άνθρωπος πίσω από κάθε επιτυχία της χώρας για οικονομική ανάκαμψη». «Επιτυχημένος και αποτελεσματικός» είναι σύμφωνα με τον παρουσιαστή και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Κατά τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή, η κυβέρνηση εκτός από τον πρωθυπουργό, ο οποίος «γεννήθηκε ηγέτης», διαθέτει ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο γεννήθηκε υπουργός. Πρόκειται για τον υπουργό Εσωτερικών ή αλλιώς τον κατά ΦουρΟιώτη «γεννημένο υπουργό» Μάκη Βορίδη, ο οποίος «κατάφερε να φτάσει από τις αίθουσες των δικαστηρίων στην κορυφή της πολιτικής επιτυχίας».

Αν υπήρξε κάποιος υπουργός του Κυρ. Μητσοτάκη πλήρως αποτυχημένος, αυτός ήταν μετά βεβαιότητας ο Μιχάλης Χρυοοχοΐδης. Την εποχή ωστόσο που οι αστυνομικοί του Χρυσοχοΐδη καταγγέλλονταν για υπέρμετρη χρήση βίας σε βάρος πολιτών και ο πρωθυπουργός ακόμη ζητούσε συγγνώμη γι’ αυτό, ο Μ. Φουρθιώτης είχε διαφορετική άποψη για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Κατά την εκπομπή του ο Mix. Χρυοοχοΐδης εκτός από σημαντικό έργο, αποτελούσε μαζί με τον υφυπουργό Λεύτερη Οικονόμου ro δίδυμο της ασφάλειας.

Απολύτως επιτυχημένος κατά τον Μ. Φουρθιώτη υπήρξε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας και ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, όπως μαρτυρά το απόσπασμα από την εκπομπή του, βρέθηκε από τα μπασκετικά τερέν στο υπουργείο Υγείας με τεράστια επιτυχία.

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προχωρά σήμερα το Documento σε ό,τι αφορά τον υπόδικό παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη και τη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέψη.

Σύμφωνα με αναφορά φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού την οποία δημοσιεύει το Documento, τον περασμένο Νοέμβριο η διευθύντρια επιχείρησε να επιτρέψει την είσοδο Φουρθιώτη στις φυλακές Κορυδαλλού παρότι αυτή επιτρέπεται μόνο με έγγραφη άδεια του συμβουλίου της φυλακής. Είναι μια απόδειξη των προνομίων που απολαμβάνει ο υπόδικος παρουσιαστής επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αν και κατηγορούμενος για σειρά από υποθέσεις -και κακουργηματικού χαρακτήρα-, εμφανίζεται να χαίρει ιδιαιτέρας και εξόφθαλμα παράνομης μεταχείρισης και παρά την άρνηση του συγκεκριμένου φρουρού να του επιτρέψει την είσοδο, τελικά κατάφερε αρκετές φορές να μπει ανενόχλητος στις φυλακές Κορυδαλλού, την ίδια ώρα που συγγενείς κρατουμένων χρειάζεται να περάσουν από σαράντα κύματα για να δουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Κράτος Φουρθιώτη λοιπόν και στις φυλακές Κορυδαλλού, για τον υπόδικο που μετά την αποφυλάκισή του προχώρησε σε εκβιαστικές αναρτήσεις σε βάρος κυβερνητικών στελεχών αποδεικνύοντας περίτρανα ότι αυτός βαρά το ντέφι και υπουργοί της κυβέρνησης χορεύουν.

Η αναφορά που τους αποκαλύπτει

Στις 20 Νοεμβρίου 2021 εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού υπέβαλε αναφορά προς τον διοικητή της εξωτερικής φρουράς των φυλακών. Η αναφορά με αριθμό πρωτοκόλλου 12879 αφορούσε τηλεφωνική παρέμβαση της διευθύντριας Μ. Στέφη προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στον υπόδικο και τότε πρόσφατα αποφυλακισθέντα Μ. Φουρθιώτη. Κόρη του πρώην διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Γιώργου Στέφη, η Μ. Στέφη τον Μάρτιο του 2012 έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια στις φυλακές Κορυδαλλού. Η ίδια μάλιστα το 2013 είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από το σταθμευμένο αυτοκίνητό της στη Δάφνη.

Την ημέρα της επίσκεψης Φουρθιώτη ο φρουρός είχε πρωινή βάρδια στο θυρωρείο της πύλης, ενώ μαζί του βρισκόταν ακόμη ένας συνάδελφός του. Οπως επισημαίνεται στην αναφορά, η Μ. Στέφη τηλεφώνησε στον φρουρό και του ζήτησε «να επιτρέψει την είσοδο στον Μένιο Φουρθιώτη» ώστε να μεταβεί «στο αρχιφυλακείο», όπου κατά τη διευθύντρια των φυλακών «είχε δουλειά με τον αρχιφύλακα».

Με λίγα λόγια, ένας υπόδικος παρουσιαστής και εμπλεκόμενος ακόμη και σε σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Βαξεβάνη εμφανίζεται να μπαινοβγαίνει ανενόχλητος στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης της χώρας, λες και είναι ο ίδιος διευθυντής των φυλακών.
Ο φρουρός αρνήθηκε. Οπως κατήγγειλε στην αναφορά του, αυτό που ζητούσε η διευθύντρια των φυλακών ήταν «κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων του εσωτερικού κανονισμού του σωφρονιστικού κώδικα», καθώς δεν υπήρχε «σχετική έγγραφη άδεια από το συμβούλιο της φυλακής όπως ορίζεται».

Πράγματι, με βάση «τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας γενικών καταστημάτων κράτησης τύπου A’ και Β’» και συγκεκριμένα το άρθρο 3 παράγραφος 5 που επικαλέστηκε στη διευθύντρια ο φρουρός, «οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να εισέρχονται και να παραμένουν στους χώρους κράτησης του καταστήματος χωρίς άδεια και συνοδεία». Σύμφωνα με την αναφορά, η διευθύντρια των φυλακών φέρεται να είπε στον φρουρό ότι «αρνείται να επιτρέψει την είσοδο», με τον ίδιο να απαντά καταφατικοί και τη διευθύντρια «να κλείνει το τηλέφωνο με έντονο ύφος». Η αναφορά διαβιβάστηκε προς τον διοικητή της εξωτερικής φρουράς προκειμένου να μεριμνήσει για τις «δικές του ενέργειες».

Τα αφιερώματα-εγκώμιο από τον παρουσιαστή

Δεν είναι π πρώτη φορά που ο Μ. Φουρθιώτης φέρεται να επισκέπτεται τον Κορυδαλλό και να επιχειρεί να μπει στη φυλακή ανενόχλητος. Την ίδια περίοδο διάφορα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για επαναλαμβανόμενες επισκέψεις του.
Σύμφωνα με το newsbreak.gr, μετά την αποφυλάκισή του ο Φουρθιώτης φερόταν να συναντιέται κάθε Κυριακή με τον καθ’ ομολογίαν γυναικοκτόνο των Γλυκών Νερών Μπάμπη Αναγνωστόπουλο στο γραφείο της διευθύντριας Μ. Στέφη. Τα δημοσιεύματα ουδέποτε διαψεύστηκαν από την πλευρά της.

Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη οτον Κορυδαλλό, στην εφημερίδα του Μ. Φουρθιώτη «Αποκαλυπτικά» είχαν δημοσιευτεί εγκωμιαστικά ρεπορτάζ τόσο για τη Μ. Στέφη όσο και για την τότε γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Η Μ. Στέφη χαρακτηρίστηκε στην εφημερίδα του υπόδικου παρουσιαστή «ηγέτιδα των φυλακών Κορυδαλλού» και «πιο δυναμική διευθύντρια σε ένα από τα μεγαλύτερα σωφρονιστικά κέντρα της Ευρώπης». «Η Μαρία Στέφη φέρει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ηγέτη – η ηγεσία είναι μια έμφυτη και ενστικτώδη ιδιότητα που είτε την έχει κάποιος είτε δεν την έχει. Είναι η γυναίκα που εμπνέει τους άλλους παρακινώντας τους να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες τους ώστε να μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Και αυτό το αποδεικνύει μέσα από τα επαγγελματικά της επιτεύγματα» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στα «Αποκαλυπτικά» της 7ης Νοεμβρίου 2021.

Την τιμητική της είχε στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας Φουρθιώτη και η Σ. Νικολάου. Ειδικότερα, στη σελίδα 20 γινόταν λόγος μεταξύ άλλων για «το νέο πρόσωπο των φυλακών Κορυδαλλού με τη σφραγίδα της Σοφίας Νικολάου», όπου όλα «λειτουργούν άψογα, με ασφάλεια», ενώ «πολεμήθηκε και η παραβατικότητα».

«Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι»

To Doeumento επικοινώνησε με τη Μ. Στέφη και της έθεσε το ερώτημα κατά πόσο είχε παρέμβει τηλεφωνικά στον φρουρό για να εισέλθει χωρίς άδεια στη φυλακή ο Μ. Φουρθιώτης. Η ίδια αρνήθηκε να απαντήσει και παρέπεμψε στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. Την περίοδο που έγινε η αναφορά του φρουρού στη θέση αυτή υπηρετούσε η Σ. Νικολάου.

To Doeumento επικοινώνησε με το γραφείο της και απέστειλε γραπτώς συγκεκριμένα ερωτήματα για το κατά πόσο είχε ενημερωθεί για την αναφορά και αν προχώρησε στις δέουσες ενέργειες σε βάρος της κ. Στέφη. Εκτός κι αν η κ. Στέφη δεν είχε ενεργήσει αυτοβούλως. Η απάντησή της -φαίνεται να έχει στενή συνεργασία με τη διευθύντρια και δηλώνει ότι αγνοεί όσα παράνομα συνέβησαν- είναι: «Ουδέποτε έφτασε σε εμένα μια τέτοια αναφορά για το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. Εάν κι εφόσον είχε συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό, που είναι εκτός των κανονισμών, ήταν υποχρεωμένη η διοίκηση της Εξωτερικής Φρουράς να ενημερώσει και τη γενική γραμματέα. Και εγώ αμέσως θα ελάμβανα τα απαιτούμενα μέτρα. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι συνέβη το περιστατικό και το απέκρυψε η διοίκηση των φυλακών.

»Σε κάθε περίπτωση, θυμίζουμε ότι επειδή η διεύθυνση του Καταστήματος Κράτησης, σε συνεννόηση με τη γενική γραμματεία, δεν ικανοποιούσε παράλογες απαιτήσεις του κρατούμενου, κ. Φουρθιώτη, ο τελευταίος υπέβαλε μήνυση και κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί με περιπολικό οι οποίοι έσπευσαν να συλλάβουν τη διευθύντρια και τα μέλη του Συμβουλίου των Φυλακών.
Ο συγκεκριμένος κρατούμενος, κατά τη διάρκειά της κράτησής του αντιμετωπίστηκε όπως όλοι οι κρατούμενοι. Δηλαδή τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί της φυλακής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *