Σημαντικές πολεμικές ανακατατάξεις στον Ειρηνικό Ωκεανό

 Οι Αμερικανοί φτιάχνουν νέες στρατιωτικές βάσεις στην Αυστραλία.

Δύσκολο να περάσει απαρατήρητο το γεγονός της υλοποίησης τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων όλων των χωρών που διαδραματίζουν ή θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε μια περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική σημασία όπως αυτή που επεκτείνεται από τον Ινδικό Ωκεανό έως την Κίνα. Η οικονομική γιγάντωση και η διεκδίκηση διευρυμένου ρόλου στις παγκόσμιες εξελίξεις πυροδοτεί τον ανταγωνισμό και ωθεί στην απόκτηση ακόμη και πυρηνικών όπλων, ενώ οι τοπικές αντιθέσεις μεταξύ χωρών όπως η Β.Κορέα, η Ν.Κορέα, η Ιαπωνία απειλούν την ειρήνη.

Η άνοδος της Κίνας υποχρεώνει σε επανασχεδιασμό της αμερικανικής πολιτικής και σπρώχνει στην προστατευτική της ομπρέλα χώρες όπως η Αυστραλία, που μπορεί να είναι προσανατολισμένες στην αμερικανική υπερδύναμη αλλά αντιμετωπίζουν ισχυρά διλήμματα εξαιτίας των αναπτυγμένων οικονομικών τους σχέσεων με τον «Κόκκινο Δράκο».

Στο πλαίσιο αυτών των παραμέτρων οι ΗΠΑ κλείνουν την ναυτική βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία που νοικιάζουν από τους Βρετανούς και προχωρούν σε συνολική αναδιάταξη των δυνάμεών τους στη περιοχή του Ειρηνικού. Μάλιστα, στους νέους αμερικανικούς σχεδιασμούς σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι νήσοι Κόκος που απέχουν 2700 χιλιόμετρα από την βάση Ντιέγκο Γκαρσία.

Από την άλλη μεριά, τόσο η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, όσο και ο υπουργός Άμυνας Στίβεν Σμιθ, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι αμυντικές σχέσεις της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες διευρύνονται με τη δημιουργία των νέων στρατιωτικών βάσεων και την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή. ”Είναι πολύ νωρίς ακόμα” δήλωσαν τόσο η πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Σμιθ, αλλά επιβεβαίωσαν ότι Αμερικανοί σχεδιάζουν να δημιουργήσουν βάση για μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου Drones και ναυτική βάση για ελλιμενισμό αεροπλανοφόρων πλοίων τους στα νησιά Κόκος, δυτικά του Περθ και ελλιμενισμό υποβρυχίων, εξοπλισμένων με πυρηνικές κεφάλες στο Περθ, πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν ενοχλήσει την Κίνα, η οποία πραγματοποιεί τεράστιες εισαγωγές από την Αυστραλία και ουσιαστικά στηρίζει την αυστραλιανή οικονομία. Η κ. Γκίλαρντ δηλώνει πάντως πως οι αμυντικές σχέσεις της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ δεν επηρεάζουν τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, που μάλιστα όπως τόνισε ο Θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν, το 2016 ”θα είναι η πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως”. Η Αυστραλή πρωθυπουργός συναντήθηκε πρόσφατα στη Σεούλ τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας Χιου Ζιντάο και όπως είπε ”οι συναντήσεις ήταν εγκάρδιες”.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου θεωρούν τη ναυτική βάση ”HMAS Stirling” νότια του Περθ, ”απόλυτα αναγκαία” βάση για τον ανεφοδιασμό, τον οπλισμό και επισκευές αμερικανικών πολεμικών πλοίων επιφάνειας και υποβρυχίων που περιπολούν τον Ινδικό Ωκεανό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο γραμματέας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θα επισκεφθεί σύντομα τη συγκεκριμένη βάση αλλά και τις βάσεις στο Ντάργουιν για επιτόπια πραγματογνωμοσύνη. Η εφημερίδα Washington Post σε σχετικό δημοσίευμά της αφήνει να εννοηθεί, ότι η Αυστραλία, μάλλον, επιδίωξε τη διεύρυνση των αμυντικών σχέσεων με την Αμερική. Ο γραμματέας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε στην εφημερίδα, ότι ”οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πάντα για ό,τι κάνει ή για ό,τι θέλει να κάνει η Αυστραλία”, δήλωση που ενισχύει την εικοτολογία για αυστραλιανή επιδίωξη διευρυμένων αμυντικών σχέσεων με τον Λευκό Οίκο. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Αυστραλίας – ΗΠΑ συζητούνται εμπιστευτικά τον τελευταίο χρόνο.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ επιβεβαίωσε, από τη Σεούλ, τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς για τη δημιουργία βάσης κατασκοπευτικών αεροπλάνων στα νησιά Κόκος, αλλά συμπλήρωσε, ότι ”δεν έχει σημειωθεί πρόοδος” επί του θέματος. Ο υπουργός Άμυνας, Στίβεν Σμιθ, σχολίασε ότι ”βιάζονται, όσοι μιλούν για τα νησιά Κόκος, διότι οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά χρειάζονται αναβάθμιση”. Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι η ενίσχυση της παρουσίας τους στον Ινδικό Ωκεανό στοχεύει στην παροχή «ανθρωπιστικής βοήθεια» σε περιοχές που πλήττονται από σεισμούς ή τσουνάμι και απορρίπτουν σχόλια αμυντικών αναλυτών ότι η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία είναι η απάντηση της Ουάσιγκτον στην κινεζική απειλή. Εντός των ημερών αναμένονται στο Ντάργουιν οι πρώτοι 250 Αμερικανοί στρατιώτες της δύναμης που θα εγκατασταθεί στη Βόρεια Αυστραλία.

Είναι σίγουρο ότι το αμέσως επόεμνο διάστημα η παγκόσμια αναμέτρηση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα θέσει με απόλυτο τρόπο το ζήτημα του καθορισμού των συμμαχιών, επαναφέροντας το γνωστό απόφθεγμα του Τζωρτζ Μπους και των Νεοσυντηρητικών του, που με τόσο συνέπεια ακολουθεί ο δημοκράτης Ομπάμα;

ή Μαζί μου ή Εχθρός μου..

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *