Μεταβάλλουν τους υγιείς σε ασθενείς

Διαβάζεις την παρέμβαση που κάνει, μέσα απ’ τις στήλες της «Καθημερινής» ο κ. Θανάσης Δρίτσας, (MD, FESC) καρδιολόγος, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, και λες επιτέλους μια σοβαρή επιστημονική φωνή.

«Να ήταν άραγε μόνο η γρίπη των χοίρων; Δυστυχώς πολλά δεινά περιμένουν κάθε άνθρωπο που αισθάνεται καλά και δεν εμφανίζει συμπτώματα κάποιας ασθένειας. Ομως ο κάθε πολίτης βομβαρδίζεται καθημερινά από χιλιάδες ερεθίσματα τα οποία τον κάνουν να πιστεύει ότι παρότι νιώθει πολύ καλά, όμως στην πραγματικότητα είναι άρρωστος. Μια παραμορφωμένη άποψη γύρω από το τι είναι τελικά πρόληψη τρομοκρατεί καθημερινά την πλειοψηφία των πολιτών μέσω των ΜΜΕ και τους οδηγεί αναπόφευκτα σε μυριάδες ιατρικές εξετάσεις.

Μέσα στο χρόνο υπάρχει για παράδειγμα η ημέρα του ρευματολόγου, η ημέρα του οφθαλμιάτρου, η ημέρα της οστεοπόρωσης, η ημέρα της μαστογραφίας, η ημέρα της υπνικής άπνοιας κλπ. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης ημέρας προσφέρονται σε δημόσιους χώρους -με τη μορφή λαϊκών εξεταστηρίων- όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την πιθανή διάγνωση της εκάστοτε ασθένειας, κάποιες από αυτές δωρεάν. Επιπλέον οι περισσότερες «ημέρες πρόληψης» οργανώνονται από τις αντίστοιχες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και διαφημίζονται στα ΜΜΕ».

Αυτά σημειώνει στην εισαγωγή της παρέμβασης του ο γιατρός για να καταλήξει:

«Είναι βέβαιο ότι η πληθώρα επαγγελματιών υγείας σε σχέση με τον πληθυσμό αυτής της χώρας δημιουργεί τεχνητές ανάγκες ζήτησης και μεταβάλλει -μέσω του τρόμου- τους υγιείς σε ασθενείς.
Είναι ακόμη πιθανό ότι και η υψηλή ποσοστιαία παρουσία γιατρών (όπως και δικηγόρων) στην ελληνική βουλή επιδρά σε αποφάσεις και νομοθετήματα που αφορούν την αλόγιστη παροχή πολλών υπηρεσιών υγείας. Εχει και παγκόσμια αποδειχθεί ότι η υπέρβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αφενός δεν βελτιώνει το προσδόκιμο επιβίωσης αφετέρου αυξάνει σημαντικά τις ιατρογενείς επιπλοκές».

Σωστά τα λέει ο γιατρός αλλά ξεχνάει ότι το σύστημα πρέπει να «δημιουργεί τεχνητές ανάγκες ζήτησης και να μεταβάλλει -μέσω του τρόμου- τους υγιείς σε ασθενείς» για να μπορούν να θησαυρίζουν οι έμποροι της υγείας.
Ας ρωτήσει τον Αβραμόπουλος, κατέχει πολύ καλά το θέμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *