Νωρίτερα, οι ακτιβιστές και το πλήρωμα του πλοίου που μεταφέρει λιβυκή βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας φάνηκαν «αποφασισμένοι» να κατευθυνθούν προς τη Γάζα.
Το Λιβυκό φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και επρόκειτο αρχικά να κατευθυνθεί προς τη Γάζα, έχει εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου και κατευθύνεται προς το λιμάνι του Αλ-Αρίς (βόρεια), ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.
«Το λιβυκό φορτηγό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου και κατευθύνεται προς (το λιμάνι του) Αλ-Αρίς», ανέφερε η τηλεόραση.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ δήλωσε νωρίτερα ότι «η Αίγυπτος έλαβε αίτημα για να επιτραπεί στο λιβυκό φορτηγό να δέσει στο λιμάνι του Αλ-Αρίς», και πρόσθεσε: «η Αίγυπτος δέχθηκε το αίτημα αυτό».
«Μόλις το φορτηγό φθάσει στο Aλ Αρίς, οι αρχές θα ξεφορτώσουν το πλοίο και θα παραδώσουν τη βοήθεια στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, η οποία θα την παραδώσει με τη σειρά της στους Παλαιστινίους», σημείωσε ο Αμπουλ Γέιτ.
Νωρίτερα, οι ακτιβιστές και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου με σημαία Μόλδοβα «Αμάλθεια», που μεταφέρει λιβυκή ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, φάνηκαν «αποφασισμένοι» να κατευθυνθούν προς τη Γάζα παρά τις απειλές του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καντάφι, που βρίσκεται στο πλοίο.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κατευθυνθούμε προς τη Γάζα», δήλωσε ο Μασάλα Ζουέι, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο βρίσκεται 20 ναυτικά μίλια από τη Γάζα.
Σύμφωνα με τον Ζουέι το «Αμάλθεια» παρέμεινε ακινητοποιημένο στα διεθνή ύδατα για 12 ώρες τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη εξαιτίας μίας βλάβης στη μηχανή του, όμως σήμερα το πρωί ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι του.
Ο Ζουέι πρόσθεσε ότι το πλοίο περικυκλώθηκε σήμερα από οκτώ πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού καθώς και από άλλα μικρά στρατιωτικά σκάφη.
«Την Τρίτη το βράδυ οι Ισραηλινοί μας έκαναν ερωτήσεις για τον σκοπό του ταξιδιού μας, ενώ μας ζήτησαν τα ονόματά μας και την εθνικότητά μας».
Το «Αμάλθεια» ξεκίνησε και πάλι την πορεία του σήμερα, όμως υπάρχουν διαφορετικές πληροφορίες για την κατεύθυνση προς την οποία πλέει.
Αν και το Ιδρυμα Καντάφι, που έχει ναυλώσει το πλοίο, δηλώνει ότι πλέει προς τη Γάζα, μία πηγή του ισραηλινού στρατού δηλώνει ότι το πλοίο μοιάζει να κατευθύνεται προς το αιγυπτιακό λιμάνι αλ Αρίς.
Σύμφωνα με τον Ζουέι, το πλοίο διατηρεί μία πορεία που μπορεί να το οδηγήσει είτε στη Γάζα είτε στο αλ Αρίς. «Στις 18:00 ώρα Λιβύης (19:00 ώρα Ελλάδας) θα βρισκόμαστε στη διασταύρωση των δύο ναυτικών δρόμων. Αυτή θα είναι η ώρα της απόφασης».
Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, το οποίο επικαλείται μια πηγή ασφαλείας, «η Αίγυπτος αποδέχθηκε το αίτημα του πλοίου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Λιβύη να δέσει στο λιμάνι αλ Αρίς αντί για το λιμάνι της Γάζας».
«Οι αιγυπτιακές αρχές και ο Ερυθρός Σταυρός προετοιμάζονται να υποδεχθούν το πλοίο, ο κατάπλους του οποίου αναμένεται αργότερα σήμερα» Τετάρτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Ισραήλ υπεραμύνθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ του δικαιώματός του να προβαίνει σε «αντίποινα» εναντίον οποιουδήποτε σκάφους επιχειρεί να «παραβιάσει» τον αποκλεισμό που επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας.
«Κανένα σκάφος δεν μπορεί να παραβιάσει αυτό τον αποκλεισμό, είτε πρόκειται για πολιτικό σκάφος είτε για στρατιωτικό, αν παραβιαστεί ο αποκλεισμός υπάρχουν αντίποινα», δήλωσε μία υπεύθυνη του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, η Σάρι Ρουμπινστάιν, απευθυνόμενη στην επιτροπή που συνεδριάζει στη Γενεύη για να εξετάσει την εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ για τα αστικά και τα πολιτικά δικαιώματα.
«Ο αποκλεισμός είναι εντελώς νόμιμος, βάσει του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιβληθεί θαλάσσιος αποκλεισμός», επέμεινε η Ρουμπινστάιν.
Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ ένα λιβυκό πλοίο με βοήθεια για τη Γάζα, ναυλωμένο από το Ίδρυμα Καντάφι, πλέει προς την περιοχή.
Υπεραμυνόμενος της στρατιωτικής επιχείρησης που είχε εμποδίσει την άφιξη ενός πρώτου στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια στα τέλη Μαΐου, ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ στη Γενεύη Ααρών Λέσνο-Γιάαρ δήλωσε πως «από τους εννέα νεκρούς (στη διάρκεια της επιχείρησης), οι επτά είχαν εκφράσει την επιθυμία να πεθάνουν πάνω στα πλοία αυτά». «Δεν είναι αγωνιστές της ειρήνης, αλλά αγγελιoφόροι του θανάτου», πρόσθεσε.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/07/2010_346630 πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αφήστε μια απάντηση