Αποφασίζεται η τύχη Κούρδου ακτιβιστή

epi-panelladikes1Συγκέντρωση στο Εφετείο το μεσημέρι για να μην εκδοθεί στη Γερμανία ο Ahmet Duzgun Yuksel

*Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Δικάζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Εφετείο Αθηνών ο 52χρονος κουρδικής καταγωγής, Ahmet Duzgun Yuksel, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 30 Ιουλίου κατά τη διάρκεια εφόδου στην οδό Τζαβέλλα, στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν και του περιοδικού «Ο Αγώνας». Δικηγόρος το επάγγελμα, με έντονη πολιτική δράση στη Γερμανία, στην οποία διέμενε επί 5 χρόνια, συνελήφθη με πλαστό διαβατήριο. Αιτών πολιτικό άσυλο στη χώρα μας ο ίδιος, παραμένει κρατούμενος στον Κορυδαλλό εδώ και έναν μήνα και σήμερα αποφασίζεται το αίτημα έκδοσής του στη Γερμανία. «Αυτά τα ευρωπαϊκά εντάλματα ερευνώνται μόνο κατά το τυπικό σκέλος τους, στην ουσία πρόκειται για διώξεις που αφορούν τις νόμιμες δράσεις τους. Στη Γερμανία ο Αhmet κατηγορείται για δραστηριότητες όπως διοργάνωση συνεδρίων, συναυλιών και κάμπινγκ», διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ.

Η ίδια έχει αναλάβει και την αντίστοιχη υπόθεση του δεύτερου συλληφθέντα, Erdogan Çakir, ο οποίος θα δικαστεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2013 με αίτημα έκδοσής του στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον Τσετίν από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατουμένους, οι δύο συλληφθέντες προσήχθησαν με βίαιο τρόπο από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα ο Cakir να υποστεί βαρύ τραυματισμό στα πλευρά. «Κατά την έφοδο έκαναν άνω κάτω το γραφείο και το λεηλάτησαν. Κατασχέθηκαν όλα τα υλικά εργασίας μας από το γραφείο και κατά τις έρευνες δεν επέτρεψαν την παρουσία κανενός από τους εργαζόμενους εκεί και παράνομα κατέλαβαν το χώρο μας επί 45 μέρες με την πρόφαση των ερευνών» αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Αλληλεγγύης.

Σημειώνεται πως καμία φορά στο παρελθόν δεν υπήρξε απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ της έκδοσης αιτούντων πολιτικό άσυλο στην Τουρκία ή σε άλλη χώρα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η απόφαση έκδοσης μιας γυναίκας κουρδικής καταγωγής προς τη Γερμανία, με την Ελλάδα όμως να βάζει βέτο σε ενδεχόμενη μελλοντική έκδοσή της στην Τουρκία.

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης δημοκρατικών φορέων και ευαισθητοποιημένων πολιτών για το θέμα καλεί σήμερα το μεσημέρι στην οδό Λουκάρεως στο Εφετείο η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους.

*Δημοσιεύθηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” την Πέμπτη 29/8/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *