Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας, ελληνικής καταγωγής

karasovaΓράφει ο kokkiniotis

Από τα μικρά μονόστηλα ή τα “περίεργα” της ειδησεογραφίας, είναι φορές που εκτοξεύονται αιχμές που χτυπάνε ίσα στην καρδιά, καθώς από τις λεπτομέρειες αναδύεται η πρόσφατη Ιστορία.

Η Ευαγγελία Καράσοβα, που πέθανε σε ηλικία 109 ετών στην Τσεχία, είχε γεννηθεί το 1904 στην περιοχή των Γρεβενών, διαβάσαμε αλλού.

Η ζωή της, αναλογίζεται κανείς, εκτάθηκε σε δύο αιώνες, δύο χώρες και τέσσερις κρατικές οντότητες.

“Μετανάστευσε” στα χρόνια της φωτιάς, σε μια χώρα που το όνομά της έχει πια σβηστεί από τους χάρτες και τα λεξικά.

“Ψυχή Βαθειά!”, σχολίασε γνωστός σύντροφος.

Διαβάστε χωρίς άλλα δικά μας σχόλια την παρακάτω είδηση από το in.gr: 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία

Πέθανε σε ηλικία 109 ετών η γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας, Ευαγγελία Καράσοβα, η οποία είχε γεννηθεί το 1904 στην Ελλάδα και ήταν μέλος της ελληνικής κοινότητας στη χώρα.

Η Καράσοβα εγκαταστάθηκε στην πρώην Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949 και όπως έγινε γνωστό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της χρησιμοποιούσε τη μητρική της γλώσσα.

Ζούσε από το 1950 στο χωριό Ντίβτσι Χραντ, κοντά στα πολωνικά σύνορα και εργάστηκε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ζωής της στον τομέα της γεωργίας. Είχε τρεις γιους και δύο κόρες.

Περίπου 12.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην πρώην Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949, μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η ελληνική κοινότητα στη Δημοκρατία της Τσεχίας αριθμεί τώρα περίπου 3.500 ενεργά μέλη που ζουν κυρίως στα βόρειο – ανατολικά.

Η Καράσοβα πέθανε στο νοσοκομείο της πόλης Κρνoβ από πνευμονία. «Η μητέρα έπασχε από υπέρταση και ανέπνεε με δυσκολία. Ήταν στο νοσοκομείο από την Τετάρτη και πέθανε σήμερα το πρωί» δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων CTK, η 78χρονη κόρη της εκλιπούσας, Πολυξένη Καντάσοβα.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *