Οι γυναίκες στην πορνεία και τα “λάφυρα του πολέμου”


Οι γυναίκες ως λάφυρα πολέμου: μετά την κατάληψη της Τροίας, ο Αίος ο Λοκρός βιάζει την Κασσάνδρα.

Ζωγραφική απεικόνιση αιχμαλώτων γυναικών που προορίζονται για το χαρέμι του κατακτητή
Μετά την πτώση του “Ανατολικού Μπλοκ”,  ξαναζωντάνεψε μεταξύ άλλων και το αρχαίο “έθιμο’ της αιχμαλωσίας των γυναικών ως λάφυρα πολέμου, έστω και σε μια πιο “έμμεση” μορφή, ώστε να τηρηθούν, κατά το δυνατόν, τα “προσχήματα”.
Αμέτρητες γυναίκες από το “Ανατολικό Μπλοκ” εξωθήθηκαν στην πορνεία, είτε με τη βία (“trafficking”, κτλ), είτε “ηθελημένα”, μιας και δεν είχαν κανέναν άλλο τρόπο να βγάλουν τα “προς το ζην”. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές περιοχές του πρώην “Ανατολικού Μπλοκ” όπου μεγάλα ποσοστά των γυναικών εξωθούνται στην πορνεία.
Αυτά βέβαια έγιναν “τότε” θα πει κάποιος – τώρα το “Ανατολικό Μπλοκ’ έπεσε, και έμεινε μόνο το “Δυτικό Μπλοκ”. Και σε αντίθεση με “αυτούς”, εδώ έχουμε “δημοκρατία”.
Τι γίνεται όμως αν ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών δεν αφορούσε μόνο τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ; Τι γίνεται αν ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών συνεχίζεται, και οδηγεί μερικά κράτη στα πρόθυρα κατάρρευσης;
Η χρεωκοπία μάλιστα δεν είναι [προφανώς] μόνο οικονομική, είναι σε όλα τα επίπεδα. Ο “homo economicus” – δηιούργημα των νεοφιλελεύθερων καπιταλιστών δεν υπολογίζει και πολλά πέρα από το χρήμα…
Οι Έλληνες το έριξαν στο… πορνό για να βγάλουν τα προς το ζην! Η οικονομική κρίση και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας γέμισαν τα συρτάρια των εταιρειών παραγωγής πορνό ταινιών με χιλιάδες βιογραφικά ανδρών και γυναικών που ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Και μη νομίζετε πως πρόκειται για αλλοδαπούς.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερομένων είναι Έλληνες, ενώ εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι κι αρκετές γυναίκες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους.

Σχεδόν 3.000 αιτήσεις έχουν συμπληρωθεί από ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου σε εταιρεία παραγωγής ροζ DVD. Η γκάμα των εν δυνάμει πορνοστάρ περιλαμβάνει από φοιτήτριες και φοιτητές μέχρι μεσήλικες που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους και ψάχνουν να βρούνε τρόπο να βγάλουν το… μεροκάματο.
Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, ελεύθεροι, παντρεμένοι και παντρεμένες, ζευγάρια, μητέρες με παιδιά και οικογενειάρχες από την Αθήνα και την επαρχία αναζητούν μια επαγγελματική θέση στο… βασίλειο του σεξ.
«Έχω μεγάλα προσόντα. Ειδικότητά μου είναι η καλή δουλειά. Σας στέλνω και τη φωτογραφία για να καταλάβετε», αναφέρεται σε ένα από τα βιογραφικά που έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό στην ιστοσελίδα της εταιρείας του ο παραγωγός πορνό Δημήτρης Σειρηνάκης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μια 60χρονης η οποία έστειλε την αίτησή της μέσω e-mail στην ιστοσελίδα της Sirina. «Είμαι 60 χρόνων με εμπειρία και πρόσφατα άνεργη. Ενδιαφέρομαι άμεσα για δουλειά και για λεφτά», αναφέρει.

Τόσο η ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας όσο και η επιθυμία για εύκολο χρήμα φαίνεται πως είναι βασικοί παράγοντες για την αύξηση της ζήτησης δουλειάς στη βιομηχανία πορνό. Η «Espresso» επικοινώνησε με δύο εταιρείες παραγωγής αισθησιακών ταινιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για το φαινόμενο που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. «Καθημερινά δεχόμαστε πλήθος βιογραφικών, αλλά και μηνυμάτων στην ιστοσελίδα μας από ενδιαφερομένους που ψάχνουν άμεσα δουλειά. Ο αριθμός είναι τεράστιος σε σχέση με παλιότερα.

Μέχρι στιγμής έχουμε κοντά στις 3.000 αιτήσεις, χώρια τα μηνύματα που δεχόμαστε στο Facebook. Oι περισσότεροι που αποφασίζουν να μας προσεγγίσουν μας τονίζουν πως ο λόγοι που απευθύνονται σε εμάς είναι καθαρά βιοποριστικοί», λέει στενός συνεργάτης του Δημήτρη Σειρηνάκη (δεν επιθυμεί να αναφερθεί το όνομά του) ο οποίος έχει αναλάβει τον τομέα του κάστινγκ των ηθοποιών, και εξηγεί: «Προφανώς, η οικονομική κρίση και η έξαρση της ανεργίας έχει οδηγήσει τον κόσμο προς τη βιομηχανία του πορνό. Πιο παλιά λαμβάναμε βιογραφικό από Έλληνα πολύ σπάνια.
Πρόσφατα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν: έλαβα μήνυμα από μια πενηντάχρονη, μάνα δύο παιδιών, που θέλει επειγόντως δουλειά για να βγάλει χρήματα!».

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και το βιογραφικό σημείωμα μιας φοιτήτριας από την επαρχία. «Δεν έχω εμπειρία, αλλά μαθαίνω εύκολα» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ περιγράφει τον εαυτό της ως εξής: «Είμαι μελαχρινή, με λίγα παραπάνω κιλά, αλλά αρέσω στους άντρες. Ενδιαφέρομαι να συμμετέχω σε ταινία που θα προβληθεί μόνο στο εξωτερικό» τονίζει.

Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα προφανώς – πριν δύο μέρες πχ το αμερικανικό site alternet δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Οι φοιτητές στρέφονται στην πορνεία και το στριπτίζ”, όπου μελετούσε ακριβώς την αλματώδη άνοδο του ποσοστού αυτών που στρέφονται στην πορνεία ώστε να βγάλουν τα “προς το ζην”…

Στη Γαλλία, ήδη από το 2006, η “Ελευθεροτυπία” μας ενημερώνει ότι

Το πρωί φοιτήτριες, το βράδυ πόρνες…

Τα στοιχεία τα δίνει η φοιτητική ενωση SUD-Etudiant: περίπου 40.000 φοιτήτριες στη Γαλλία χρηματοδοτούν τις σπουδές τους μέσα από τη βιομηχανία του σεξ…

«Η Φοιτητική Ενωση σημειώνει ότι η στροφή ολοένα και περισσοτέρων φοιτητριών προς την αναζήτηση δουλειάς στη βιομηχανία του σεξ, είναι αποτελέσμα της μείωσης των βοηθημάτων και επιδομάτων που δίνονται στους φοιτητές και παράλληλα, της αύξησης των ενοικίων και του κόστους ζωής».

Πάντως, η γαλλική αστυνομία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα νούμερα που δίνει η Φοιτητική Ενωση. Και διατείνεται ότι υπάρχουν πολλές εκδιδόμενες που προσποιούνται ότι είναι φοιτήτριες…

Μια από τα ίδια και στην Αυστραλία:

Φοιτήτριες στην πορνεία για να πληρώνουν το νοίκι

Μία στις δέκα εκδιδόμενες γυναίκες στη Νέα Νότια Ουαλλία, που είναι το μεγαλύτερο κρατίδιο της Αυστραλίας, είναι φοιτήτρια που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Αυτό ανακοινώθηκε χθες στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Οπως τόνισε η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζένι Μακλίν, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης για εκπαιδευτικά θέματα, οι νέοι που φοιτούν στο πανεπιστήμιο, αγόρια και κορίτσια, αναγκάζονται συχνά να καταφεύγουν σε τεχνάσματα για να πληρώσουν το φαγητό τους, το νοίκι και τα βιβλία τους.

«Ατομα που προωθούν τη βιομηχανία του σεξ έχει αναφερθεί ότι τοποθετούν διαφημιστικά μηνύματα πίσω από πόρτες των φοιτητικών εστιών και στις τουαλέτες προκειμένου να προσελκύσουν απελπισμένες φοιτήτριες, με το δέλεαρ του καλού μισθού και του ελαστικού ωραρίου», τονίζει η Μακλίν σε σχετική ανακοίνωσή της, όπου επίσης αναφέρεται ότι, σύμφωνα με έκθεση κοινωνικών λειτουργών, το 20% των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ έχουν ανώτερη μόρφωση.