Καθηγήτρια απολύεται μετά από 24 χρόνια και καλείται στην αστυνομία για συμμόρφωση

Sep 28, 2014 | Εργατικό Κίνημα, Κρατική Καταστολή, Παιδεία | 0 comments

αλφαβηταΣοβαρή καταγγελία από τον Σύλλογο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών έφτασε στην alfavita.gr Πρόκειται για την απόλυση καθηγήτριας από “Φροντιστήριο Πρίσμα” ύστερα από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας. Η καθηγήτρια κλήθηκε από το ΑΤ Καλλιθέας προς υπόθεσίν της. Ο αρχιφύλακας της δήλωσε ότι “μεταφέρει (!) την παράκληση του εργοδότη” ώστε να μη γίνει η ανακοινωθείσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο φροντιστήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Στη συνέχεια ο αρχιφύλακας ενημέρωσε την καθηγήτρια ότι ο εργοδότης θα υποβάλει μήνυση η οποία θα της κοστίσει 30.000 ευρώ.

Το κείμενο του ΣΕΚΦ αναφέρει με λεπτομέρειες όλα τα γεγονότα στα οποία εκτός από το ΑΤ Καλλιθέας,  εμπλέκεται εισαγγελέας, το ΑΤ Εξαρχείων, δικηγόροι κ.λπ.

Διαβάστε την καταγγελία του ΣΕΚΦ.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), την περίοδο αυτή δίνει μάχη για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου Α. Σ., η οποία απολύθηκε μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας, στην επιχείρηση «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΙΣΜΑ».

Στις 18/9/2014, η συνάδελφος παρέλαβε από αστυνομικό του ΑΤ Καλλιθέας «πρόσκληση» να προσέλθει «εντός 3 ημερών και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας «φέροντες (!) την παρούσαν (πρόσκληση) και αποφανθείτε (!) στον Αρχ/κα Ελευθεριάδη Άγγελο που ανέλαβε την διεκπεραίωση της υπόθεσής σας». Στην «πρόσκληση» αναφέρεται: «σας γνωρίζουμε ότι προσκαλείσθε νόμιμα και η προσέλευσή σας είναι υποχρεωτική».

Η συνάδελφος τηλεφώνησε στο ΑΤ Καλλιθέας, το τηλέφωνο σήκωσε ο εν λόγω αρχιφύλακας, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει στη συνάδελφο στην ερώτηση: «ποια είναι η υπόθεσή μου, της οποίας την διεκπεραίωση έχετε αναλάβει;». Στις 19/9, η συνάδελφος προσήλθε στο ΑΤ Καλλιθέας μαζί με τον σύζυγό της. Οδηγήθηκε στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, όπου ο αρχιφύλακας εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας. Όταν ζήτησε να παρευρίσκεται ο σύζυγός της μες στο γραφείο, ο αρχιφύλακας το απαγόρευσε.

Στην ερώτηση της συναδέλφου με ποια τυπική αρμοδιότητα καλείται από το ΑΤ Καλλιθέας, ο αρχιφύλακας δήλωσε ότι «μεταφέρει (!) την παράκληση του εργοδότη» να απευθυνθεί η ίδια στο σωματείο μας ζητώντας μας να μην πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 20/9 έξω από το φροντιστήριο «Πρίσμα» στο κέντρο της Αθήνας, στην Ακαδημίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο εργοδότης τον είχε ενημερώσει ότι θα υποβάλει αγωγή, η οποία θα της κοστίσει 30.000 Ευρώ!

Στις 23/9 το ΔΣ του ΣΕΦΚ πήγε στο ΑΤ Καλλιθέας και συναντήθηκε με τον διοικητή του τμήματος Γιαννόπουλο Νικόλαο. Ζητήσαμε να ενημερωθούμε σχετικά με το αν υπήρχε εισαγγελική παραγγελία για την «πρόσκληση» που απέστειλε το ΑΤ Καλλιθέας στην απολυμένη συνάδελφο. Ο διοικητής μάς ενημέρωσε ότι υπήρχε εισαγγελική παραγγελία και μετά από υποβολή, γραπτώς, σχετικού αιτήματος χορήγησε, αμέσως, στη συνάδελφο αντίγραφα της εισαγγελικής παραγγελίας και της εγγραφής του αρχιφύλακα στο «βιβλίο αδικημάτων – συμβάντων». Στις 25/9 συντάχθηκε η απάντηση του διοικητή του ΑΤ προς το ΔΣ του ΣΕΦΚ στην οποία αναφέρεται: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60, παρ. 2στ., του ΠΔ 141/1991, ο εκτελών υπηρεσία αξιωματικός υπηρεσίας σε ΑΤ έχει μεταξύ άλλων και το καθήκον να δέχεται προσωπικά τους ιδιώτες που προσέρχονται στο αστυνομικό κατάστημα για την επίλυση διαφοράς ή την υποβολή παραπόνων, ενώ καταχωρείται σχετική εγγραφή στο βιβλίο αδικημάτων, συμβάντων, συλλήψεων και παραπόνων». Η απάντηση του  ΑΤ δεν αναφέρει τίποτε για την παντελώς αόριστη εισαγγελική παραγγελία.

Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία η Εισαγγελία εκδίδει εισαγγελική παραγγελία, χωρίς να προσδιορίζει το περιεχόμενό της, προς το ΑΤ Καλλιθέας να καλέσει τη συναδέλφισσα, ενώ το αίτημα του δικηγόρου του εργοδότη προς τον εισαγγελέα ακροάσεων, είναι να σταλεί εισαγγελική παραγγελία προς το ΑΤ Εξαρχείων, «για να στείλει ικανή δύναμη, ώστε να ματαιωθεί η εξαγγελθείσα δεύτερη παράνομη συγκέντρωση έξω από το φροντιστήριο και να προστατευθεί η ομαλή λειτουργία του φροντιστηρίου και να αποφευχθούν φθορές και βιαιοπραγίες εις βάρος εμού, των μαθητών και των καθηγητών»:

Συγκεκριμένα, στην εισαγγελική παραγγελία του αντιεισαγγελέα Μπουγιούκου Σωτηρίου προς το ΑΤ Καλλιθέας, αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 15/9 εμφανίστηκε ενώπιόν του ο δικηγόρος Λιούλιος Χρήστος και εξέφρασε παράπονα κατά της απολυμένης συναδέλφου Α.Σ. Το έγγραφο της εισαγγελικής παραγγελίας είναι αόριστο. Η αίτηση, όμως, την οποία έκανε ο Βασίλειος Γκούμας, εργοδότης του φροντιστηρίου Πρίσμα προς τον εισαγγελέα ακροάσεων είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική:

Αρνείται να πει την αλήθεια ότι η συνάδελφος εργάστηκε 24 χρόνια, συνεχώς από το 1990, στο φροντιστήριο «Πρίσμα», ενώ ήταν η αποκλειστική διδάσκουσα τα γνωστικά αντικείμενα της Οικονομίας.

Αρνείται να πει την αλήθεια ότι η εργασιακή της σχέση ήταν ενιαία συνεχής σχέση εργασίας, καθώς κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης. Επιλέγει να πει μόνο τη μισή αλήθεια, όταν αναφέρει ότι στην Επιθεώρηση Εργασίας (Α.Δ.Δ. 394/26/6/2014)  ο αρμόδιος υπάλληλος κατέγραψε πως αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια. Αρνείται, δηλαδή, να πει όλη την αλήθεια ότι η θέση του επιθεωρητή εργασίας είναι ότι «αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια, αλλά η αλληλουχία των επί 24 συναπτά έτη ανανεωνόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε γνωστικό αντικείμενο που δίδασκε αποκλειστικά η Α.Σ., διεκόπη μετά από την προσφυγή της στην Επιθεώρηση Εργασίας για διεκδίκηση δικαιωμάτων της». Αρνείται να πει όλη την αλήθεια ότι ο επιθεωρητής εργασίας κατέγραψε τη θέση του ότι «από τους πίνακες προσωπικού προκύπτει ότι έχει γίνει πρόσληψη καθηγητή με 20 χρόνια προϋπηρεσία» και άρα δεν είναι οικονομικοτεχνικός ο λόγος της απόλυσης. Επίσης, αποσιωπά, και το ίδιο ψέμα επαναλαμβάνει σε δήλωσή του στη δημοσιογράφο Διαλεκτή Αγγελή στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 23/9/2014, ότι ο επιθεωρητής κάλεσε «στο πλαίσιο της καλής πίστης τον εργοδότη να επανεξετάσει τη θέση του σχετικά με τη μη ανανέωση της σύμβασης ορισμένου χρόνου».

Στη συνέχεια της αίτησής του ο εργοδότης προς τον εισαγγελέα δηλώνει ότι την Παρασκευή διάβασε στο διαδίκτυο ότι η «Α.Σ μαζί με άλλα άτομα θα προέβαιναν σε διαμαρτυρία το Σάββατο 13/9 στις 11.00πμ μπροστά από το φροντιστήριο μου». Μόλις το διάβασε, δηλώνει: «αισθάνθηκα τρόμο και ανησυχία… μετέβην στο ΑΤ Εξαρχείων και ζήτησα να ληφθούν μέτρα ώστε να ματαιωθεί η διαμαρτυρία». Περιγράφει απίστευτα ψεύδη σε σχέση με την κινητοποίηση. Και δηλώνει ψευδώς ότι δεν προσήλθε στο σημείο περιπολικό. Η αλήθεια είναι ότι προσήλθε αστυνομική δύναμη με επικεφαλής ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος δεν διαπίστωσε τίποτε από όσα καταγγέλλει. Στη συνέχεια αναφέρει ότι προσήλθε στο ΑΤ Εξαρχείων, προκειμένου να καταθέσει μήνυση, αλλά δεν την κατέθεσε, γιατί δήθεν η αστυνομία θα φρόντιζε να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Τέλος, απευθύνεται στον εισαγγελέα ακροάσεως αντιεισαγγελέα Μπουγιούκο Σωτήριο, ισχυριζόμενος ότι «σήμερα στις 15/9, πληροφορήθηκα ότι η καταγγελλόμενη και οι υπόλοιποι θα πραγματοποιήσουν εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το φροντιστήριό μου, γεγονός που θα οδηγήσει στη διακοπή των μαθημάτων, με συνέπεια να προκληθεί ζημία και δυσφήμιση του φροντιστηρίου, αλλά και κίνδυνος βιαιοπραγιών και ζημιών στο φροντιστήριο». Μετά από 4 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τις οποίες δεν οργανώνει η στοχοποιημένη από τον εργοδότη απολυμένη συνάδελφος και «οι υπόλοιποι», αλλά ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, τίποτε από όσα περιγράφει δεν έχει συμβεί. Έτσι, αποδεικνύεται ότι στην αίτησή του προς τον εισαγγελέα δεν λέει την αλήθεια και κινδυνολογεί.

Το κορυφαίο, όμως, σημείο της αίτησής του προς τον εισαγγελέα ακροάσεως είναι το διά ταύτα: «Παρακαλώ, όπως δώσετε εντολή στο ΑΤ Εξαρχείων να στείλει ικανή δύναμη, ώστε να ματαιωθεί η εξαγγελθείσα δεύτερη παράνομη συγκέντρωση έξω από το φροντιστήριο και να προστατευθεί η ομαλή λειτουργία του φροντιστηρίου και να αποφευχθούν φθορές και βιαιοπραγίες εις βάρος εμού, των μαθητών και των καθηγητών».

Με τον πιο προκλητικό τρόπο καλεί την εισαγγελία να δώσει εντολή στο ΑΤ Εξαρχείων να καταστείλει εργατική συγκέντρωση, χαρακτηρίζει παράνομη τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στη συνάδελφο που απέλυσε μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας, με 260 Ευρώ μισθό τον μήνα την περίοδο 2013-2014, και την οποία απέλυσε αμέσως μόλις η συνάδελφος προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας και διεκδίκησε να της καταβληθούν οφειλόμενα δεδουλευμένα 5.700 Ευρώ, τα οποία συνομολόγησε και κατέβαλε.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ το αίτημα του εργοδότη προς αυτήν είναι «να δώσει εντολή στο ΑΤ Εξαρχείων να στείλει ικανή δύναμη και να ματαιωθεί η εξαγγελθείσα δεύτερη παράνομη συγκέντρωση» στις 15/9, στέλνει εισαγγελική παραγγελία στο ΑΤ Καλλιθέας, όπου ο αρχιφύλακας «μεταφέρει (!) την παράκληση του εργοδότη» να απευθυνθεί η συνάδελφος στο σωματείο μας ζητώντας μας να μην πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 20/9 έξω από το φροντιστήριο στο κέντρο της Αθήνας, στην Ακαδημίας.

Τίθενται, λοιπόν, ξανά τα ζητήματα: με ποια αρμοδιότητα επιλαμβάνονται για την επίλυση εργατικών διαφορών οι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου δημόσιας τάξης; Ποια νομοθεσία προβλέπει ότι καλείται, νόμιμα, εργαζόμενη από το ΑΤ της γειτονιάς της και είναι υποχρεωμένη να προσέλθει, εντός μάλιστα 3 ημερών, για να διεκπεραιώσει δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου δημόσιας τάξης την εργατική διαφορά που έχει με τον εργοδότη της και, όταν αυτή ζητά να ενημερωθεί τηλεφωνικά από το ΑΤ σχετικά με το περιεχόμενο της πρόσκλησης να της απαντά ο αρμόδιος υπάλληλος ότι δεν μπορεί να της εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο καλείται, αλλά πρόκειται για υπόθεσή της; Ποια νομοθεσία προβλέπει ότι αρμοδιότητα των δημόσιων υπαλλήλων του υπουργείου δημόσιας τάξης είναι να ανακοινώνουν την πρόθεση των εργοδοτών να υποβάλουν αγωγές κατά εργαζομένων;

              Είναι πραγματικά προκλητικό το γεγονός ότι σε κάθε κινητοποίηση του ΣΕΦΚ εμφανίζεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία, με την παρουσία της, τρομοκρατεί την απολυμένη συνάδελφο και όποια/ον θέλει να συμμετάσχει σε αυτήν την κινητοποίηση. Καταγγέλλουμε πως για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας με 260 Ευρώ μισθό τον μήνα, κινητοποιείται  κατασταλτικός μηχανισμός εισαγγελίας και υπουργείου δημόσιας τάξης.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα που δίνουμε για την επαναπρόσληψη της απολυμένης, μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας, συναδέλφου, συντελείται μετά την καταγγελία των 4 πρωτοβάθμιων σωματείων για τη συνθήκη που  επικρατεί στη διεύθυνση της επιθεώρησης εργασίας Αθήνας στην Πατησίων 37, με την παρακολούθηση, χαρτογράφηση και ισχυρή παρουσία αστυνομικής δύναμης, κατά τη διενέργεια εργατικών διαφορών.

Καλούμε σωματεία, συλλογικότητες σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά, εργαζομένους και ανέργους, γονείς και μαθητές να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την επαναπρόσληψη της συναγωνίστριας απολυμένης συναδέλφου Α.Σ.

Πηγή: alfavita.gr
Όπως ενημερωθήκαμε από τον Σύλλογο των Καθηγητών Φροντιστηρίων, αύριο Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., οργανώνεται προσυγκέντρωση στη Λόντου και Μεσολογγίου και πορεία προς το φροντιστήριο “Πρίσμα”, Ακαδημίας και Γενναδίου.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 χρόνια μετά την πτώση της χούντας για πρώτη φορά παρουσιάζονται λεπτομερώς όλες οι περιπτώσεις των θανάτων που συνδέθηκαν με το καθεστώς.

Λάβαμε και παραθέτουμε: Θάνατοι λόγω αντιδικτατορικής δράσης, «αυτοκτονίες», «ατυχήματα», «ασθένειες», «εξαφανίσεις». Θάνατοι συνεπεία κακουχιών από τις εξορίες και πολυάριθμες ακόμα φημολογούμενες περιπτώσεις ανώνυμων και επώνυμων προσώπων παρουσιάζονται αναλυτικά σε...

Χρηστική πληροφορία

Μια ανάρτηση που είχαμε κάνει σαν σήμερα, πριν χρόνια και μας θύμισε το  f/b Πιθανόν να αγνοείται την ύπαρξη του ατόμου το οποίο ονομάζεται Απόστολος Κρητικόπουλος. Να σας πληροφορήσουμε λοιπόν, ότι πρόκειται για πολιτικό στέλεχος, το οποίο παρουσιάζεται σαν “κάτοχος...

25 Οκτώβρη 1983: Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εισβάλει στη Γρενάδα

Στις 25 Οκτώβρη του 1983, τα πολεμικά πλοία και τα στρατιωτικά αεροπλάνα των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσαν μια βάρβαρη στρατιωτική εισβολή στη μικρή νησιωτική χώρα της Γρενάδας στην Καραϊβική. Μια επιχείρηση που έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη ένοπλη «αντεπανάσταση»...

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στην φάμπρικα της Motor Oil: Εκεί που τα κέρδη μετριούνται σε εκατομμύρια και οι ανθρώπινες ζωές σε «παράπλευρες απώλειες».

Παρέμβαση έξω από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους πραγματοποίησαν δεκάδες μέλη της αντιεξουσιαστικής συλλογικότητας, του Ρουβίκωνα, καταγγέλλοντας τις συνθήκες που μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε παγίδες θανάτου. Για την εργοδοσία, η...

Από τον «Λευκό Άρτο» του trafficking στην απάτη των εκατομμυρίων: Το «Χωριάτικο» της αστικής σαπίλας και της κρατικής ασυλίας

Η είδηση της νέας σύλληψης του μεγαλοεπιχειρηματία Άγγελου Γιαννακόπουλου, ιδιοκτήτη της πασίγνωστης αλυσίδας αρτοποιίας «Το Χωριάτικο», από τη νεοσύστατη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο αυτό που...

Μπάσκετ, πολιτική και σκοτεινές διαδρομές εξουσίας…

Ο δημοσιογράφος Μάκης Νουδάρος, στο Documento, παραθέτει ορισμένα στοιχεία που γεννούν σοβαρά ερωτήματα για τις σχέσεις πολιτικής εξουσίας, αθλητικών παραγόντων και προσώπων που βρίσκονται στο επίκεντρο δικαστικών ερευνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φανέλα του...

Ακρίβεια: Αυτοί μετρούν τα κέρδη, ο λαός μετράει τα κέρματα!

Επτά στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα, πολλοί κόβουν από παντού, ακόμη και από το φαγητό, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να πουλάει το παραμύθι της οικονομικής επιτυχίας! Τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι αποκαλυπτικά: το 77%...

Το αστικό παραμύθι των «αδιάβλητων» καλπών και η πραγματική νοθεία των συνειδήσεων – Πρέπει οι κομμουνιστές να συμμετέχουν στις εκλογές;

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Ένα καίριο και βαθιά πολιτικό ερώτημα έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ιστοσελίδας μας από έναν αναγνώστη, αποτυπώνοντας την πλήρη απαξίωση και την εύλογη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας: «Στη χώρα που...

Το «επιτελικό» τρελοκομείο της αστικής αποσύνθεσης και η θεσμική κατρακύλα

Η εικόνα της πλήρους αποδιοργάνωσης, της σήψης και της απροκάλυπτης ανικανότητας που εκπέμπει το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» δεν αποτελεί πλέον διαπίστωση μόνο των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων. Γίνεται πλέον αντικείμενο σκληρής κριτικής και από νομικούς κύκλους...

Ισραήλ: Η εκλογική φάρσα των «εναλλακτικών» και η πάγια πολιτική του σιωνισμού

Η αστική πολιτική ανάλυση και τα διεθνή αστικά ΜΜΕ αναλώνονται τις τελευταίες ημέρες σε μια στείρα αριθμολογία. Μετράνε έδρες, ποσοστά και πιθανότητες συμμαχιών για τις επερχόμενες εκλογές στην Κνέσετ, παρουσιάζοντας την αναμέτρηση ως μια «μάχη μέχρι εσχάτων» ανάμεσα...

Επιλεγμένα Video