Ερευνα news4all.gr: Το πλάνο… επανίδρυσης της ΕΡΤ!

ert-mikrophone-570Με τη φράση «η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει η ΕΡΤ, γιατί ο λαός το αποφάσισε» ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πως εντός ενός του μήνα έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο με το οποίο θα καθορίζεται η επανίδρυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Η ΕΡΤ ανοίγει ξανά χωρίς ρεβανσισμούς, χωρίς μαύρο, η πληγή που άνοιξε στο σώμα της δημοκρατίας μας θα κλείσει» και υπογράμμισε ότι δεν «μιλάμε για επιστροφή στο παρελθόν των αστρονομικών μισθών».

Προ της επανίδρυσης της ΕΡΤ, άρα και της κατάργησης της ΝΕΡΙΤ, θα ελεγχθούν οι τελευταίοι προϋπολογισμοί και οι μετατροπές τους. Επί παραδείγματι ο προϋπολογισμός της εταιρίας για την πληρωμή λειτουργικών λογαριασμών επί ΕΡΤ ήταν στα 3,7 εκατ. ευρώ ενώ για τη ΝΕΡΙΤ ήταν στα 12 εκατ. ευρώ το 2014.

Τα ερωτήματα, πολλά αν και κάμποσα απαντήθηκαν ως τώρα από τη νέα κυβέρνηση. Πρωτίστως, το μπάτζετ. Η νέα ΕΡΤ θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ για τα έσοδά της ενώ το νομοσχέδιο, που θα είναι έτοιμο ως το τέλος του μήνα, έχει στόχο η ΕΡΤ να μπορεί να μεταδώσει σήμα από τις αρχές Μαρτίου.

Ποιοι θα εργαστούν; Στη νέα ΕΡΤ θα έχουν θέση οι απολυμένοι της ΕΡΤ και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εργαζόμενοι με ΑΣΕΠ που μπήκαν στη ΝΕΡΙΤ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί όπως για ποιους και πόσους απολυμένους της ΕΡΤ αφορά το πλάνο, αρκετοί έκτοτε εργάζονται αλλού και ίσως αρνηθούν να επιστρέψουν, άλλοι ήταν και στην ΕΡΤ και τώρα στη ΝΕΡΙΤ και άλλοι, όπως επί παραδείγματι η παρουσιάστρια Ελλη Στάη, είχαν σύμβαση ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων. Υπάρχουν και «φωνές» στελεχών στο εσωτερικό της νέας κυβέρνησης πως πρέπει να επιστρέψουν όλοι και να τηρηθούν στο ακέραιο οι προεκλογικές εξαγγελίες. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι και επιστροφή σε ένα status quo που δεν αντικατοπτρίζει τις εκ βάθρων κοινωνικές αλλαγές που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικός άξονας βέβαια θα είναι η επιστροφή στο brand name της ΕΡΤ και οι απολυμένοι της 11ης Ιουνίου 2013 αναμένουν τα νεότερα…

Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν όμως οι δηλώσεις του στυλ «ΕΡΤ από τη μηδέν» και «ΕΡΤ από μηδενική βάση». Θέση που απέχει από την ικανοποίηση του αιτήματος των απολυμένων και αγωνιζόμενων εργαζομένων της ERT Open και της ελεύθερης ΕΡΤ3 για επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως μοναδικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δεύτερο σημείο αιχμής είναι «η επαναπρόσληψη όσων από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ το επιθυμούν» μετά από «αξιολόγηση».

Έτσι έγινε πλέον κατανοητό, πως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μηδενική βάση», είναι ότι θα επανασυσταθεί μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα έχει απλά τον τίτλο της ΕΡΤ. Θα γίνει με νέο νόμο, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή σε ένα μήνα, όπως είπε ο Ν. Παππάς. Μέχρι τότε η ΝΕΡΙΤ θα συνεχίσει να εκπέμπει κανονικά από το Ραδιομέγαρο και η ERT Open από απέναντι. «Μηδενική βάση» σημαίνει επίσης πως θα επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στη νέα ραδιοτηλεόραση και δεν θα συνεχιστεί η παλιά εργασιακή τους σχέση. Ούτε για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας δεν γίνεται λόγος…

Συνοπτικά…
* Επιστρέφουν όλοι οι απολυμένοι αν το επιθυμούν.
* Τέλος οι διευρυμένες μισθολογικές διαφοροποιήσεις και οι έντονοι μισθολογικοί κατακερματισμοί.
* Δεν θα υπάρχει ρεβανσισμός, ούτε ποιος φταίει ή δεν φταίει.
* Αντικειμενική και αδιάβλητη αξιολόγηση του προσωπικού.
* Σεβασμός στους απολυμένους της ΕΡΤ που κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα και της αξιοπρέπειας (ERTopen).
* Δεν θα επιστρέψουν όσοι μπήκαν με πλαστά δικαιολογητικά.
* Ετήσιο σχέδιο ανασυγκρότησης και καθιέρωση στόχων απόδοσης και ποιοτικής λειτουργίας.
* Συμμετοχή των εργαζόμενων και της κοινωνίας στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.
* Αξιοποίηση της εμπειρίας της πολύμηνης αυτοδιαχείρισης του Οργανισμού.
* Επανεξέταση όλων των συμβάσεων της ΝΕΡΙΤ, ήδη βρέθηκαν λογαριασμοί με σκανδαλώδεις διακυμάνσεις.

Πηγή: news4all.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *