Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Βόλου – Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

Από σοβαρά επεισόδια σημαδεύτηκε η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ για τον Κανονισμό Άρδευσης, η οποία ολοκληρώθηκε με την κατά πλειοψηφία έγκριση του Κανονισμού και αφού είχε προηγηθεί σφδρότατη σύγκρουση ανάμεσα στον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο και τον εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ Κ. Γαργάλα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας 

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, εναντίον των πολιτών που βρέθηκαν εκεί διεκδικώντας τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψη τους για τα θέματα σχετικά με τη διαχείριση του νερού άρδευσης που σήμερα θα συζητιόταν από το ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης.

Καταδικάζει επίσης με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την παρουσία ατόμων ιδιωτικής ασφάλειας (σωματοφύλακες) του δημάρχου σε θεσμικές δημόσιες λειτουργίες του Δήμου και των επιχειρήσεών του (συνεδριάσεις)   την ίδια στιγμή που ο ίδιος απαγορεύει την παρουσία πολιτών σε αυτές, καταργώντας στην πράξη τον νόμο που ορίζει σαφώς την δημοσιότητα των συνεδριάσεων.

Θεωρούμε αδιανόητο να εξακολουθούν να συμβαίνουν μετά την ετυμηγορία του λαού στις 25 Ιανουαρίου τέτοια περιστατικά ακραίου κρατικού αυταρχισμού  σε βάρος κινημάτων πολιτών.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την άμεση διερεύνηση των γεγονότων και την παραδειγματική τιμωρία των υπαίτιων για αυτή τη κατάσταση, δηλαδή  των αστυνομικών ή άλλων υπεύθυνων κρατικών λειτουργών που αυθαιρέτησαν και έδωσαν διαταγή για χρήση χημικών και επίθεση εναντίον των συμπολιτών μας.

Δήλωση της βουλευτίνας Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δανάης Τζήκα

Για ακόμα μία φορά ο Δήμαρχος Βόλου καταπάτησε κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας: συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ με ΜΑΤ και ιδιωτικούς φύλακες και γεγονότα αυταρχισμού ενάντια σε πολίτες που διεκδικούσαν το δικαίωμά τους να τοποθετηθούν για το ζήτημα του κανονισμού άρδευσης.

Μετά από τα σημερινά απαράδεκτα γεγονότα καταστολής και αυταρχισμού έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, είναι ανάγκη ο αρμόδιος Υπουργός να ενημερώσει τους πολίτες του Βόλου για το ποιος ευθύνεται και τι πρόκειται να κάνει για αυτό.

Τα γεγονότα νωρίτερα

Η συνεδρίαση ξεκίνησε γύρω στις 12:30 κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί από νωρίς έξω από το κτίριο αποκλείοντας την είσοδο στους διαμαρτυρόμενους πολίτες και δημοτικούς συμβούλους. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και οι άνδρες των ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη χημικών για να τους απωθήσουν. Νωρίτερα είχαν πετάξει νεράτζια και καφέδες στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να γίνουν συμπλοκές σώμα με σώμα.  Ένας από τους διαμαρτυρόμενους τραυματίστηκε και κλήθηκε το ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, όπως επίσης και ένας αστυνομικός, ενώ έγιναν προσαγωγές πολιτών στην αστυνομία.

Έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ ήταν παραταγμένη ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία έχει αποκλείσει την οδό Κωνσταντά στο τμήμα από την Κ. Καρτάλη έως την οδό Σπυρίδη. Μέλη της Κίνησης Πολιτών για το Νερό και στελέχη της δημοτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στη ΔΕΥΑΜΒ, αποκλείστηκαν από τη συνεδρίαση και ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μ. Πατσιαντάς επισκέφθηκε την Εισαγγελία προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει την εφαρμογή όσων προβλέπονται για τις δημόσιες συνεδριάσεις.

Νωρίτερα, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, ενώ ο ίδιος ανταπέδωσε από την κορυφή της σκάλας που οδηγεί στο εσωτερικό του κτιρίου.

IMG_20150313_111251

IMG_20150313_110749

Την είσοδο της ΔΕΥΑΜΒ είχαν αποκλείσει οι δημοτικοί συμβούλοι της πλειοψηφίας που είχαν αναρτήσει πανό με το σύνθημα “Ναι στη δίκαιη διαχείριση του νερού, όχι στα τοπικά συμφέροντα των λίγων”.
Επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα σε αστυνομικούς και τον εκπρόσωπο της Ομάδας Πολιτών για το Νερό κ. Γαλανόπουλο, όταν οι πρώτοι τον απώθησαν με βίαιο τρόπο. Ο κ. Μπέος αποκάλεσε τραμπούκους τους συγκεντρωμένους και εκείνοι φώναξαν συνθήματα όπως “Μπέο κου..λα, έρχεται η κρεμάλα”.
Η αστυνομία εμπόδιζε τους πολίτες να φτάσουν στο κτίριο ζητώντας τα ονόματά τους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε δοθεί από τη δημοτική αρχή συγκεκριμένη λίστα ονομάτων.

IMG_0232

IMG_20150313_114107

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός οτι η αστυνομία δεν επέτρεψε να εισέλθει στο κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ η δημοτική σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» Φωτεινή Κοκκινάκη, παρότι επέτρεψε την είσοδο σε πρόσωπα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το δήμο Βόλου και τη ΔΕΥΑΜΒ. Η κ. Κοκκινάκη κατήγγειλε οτι μέσα στη ΔΕΥΑΜΒ βρίσκονταν προσωπικοί φίλοι του δημάρχου και αποτράπηκε η είσοδος σε πρόσωπα και φορείς που έχουν άμεση σχέση με το θέμα, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεχωνίων. Η επιλογή των προσώπων που πήραν το OK να μπουν στο κτίριο γινόταν από υπάλληλο της ΔΕΥΑΜΒ ο οποίος είναι συνεργάτης του δημάρχου.

IMG_20150313_112351

IMG_0233

Μπέος V/S Γαργάλα

Χάος επικράτησε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, όταν ο δήμαρχος Βόλου αντάλλαξε σφοδρά πυρά με τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Γαργάλα.

Κ.Γ.: Περάσαμε από μπράβους και μπράβους, δεν υπήρχε κανένα πρόσωπο που να είναι εργαζόμενο στη ΔΕΥΑΜΒ ή να είχε εντολή να παρίσταται, άρα ήταν άνθρωποι δικής σας επιλογής
Α.Μ.: Δε σας επιτρέπω να συνεχίσετε.
Κ.Γ.: Θα συνεχίσω
Α.Μ.: Πάντως το χάλι που είχατε οργανώσει τις προάλλες δεν υπήρχε σήμερα. Υπήρχε εταιρεία σεκιούριτι για να προστατέψει τους συμβούλους.

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης ο κ. Μπέος αποκάλεσε τον Κ. Γαργάλα λασπολόγο και λαϊκιστή, φασίστα και τραμπούκο.
Κ.Γ.: Όσο γαυγίζετε θα μιλάω Δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει στην πόλη. Δε θα σας ακολουθήσουμε στον κατήφορο και στην απαξίωση. Καλή σας διασκέδαση.
Α.Μ.: Δεν έχεις το λόγο, φασίστα τραμπούκε. Δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς. Ωραίο το σόου αποτυχημένοι. Σας έστειλε στο σπίτι σας ο λαός.

Ακολούθησε η αποχώρηση από την αίθουσα της ομάδας μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον κ. Πατσιαντά, με υπονοούμενα για την έκβαση της δικαστικής εκκρεμότητας του Αχ. Μπέου. Φεύγοντας η Φωτεινή Κοκκινάκη είπε: “Γεια σας παιδιά, τα λέμε. Άλλοι στο σπίτι, άλλοι στη φυλακή.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δ. Κουτσιφέλης εξέφρασε την ενόχληση των εργαζομένων για όσα έγιναν στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, όπως και για τη σημερινή εικόνα έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ. Σε οτι αφορά τον Κανονισμό Άρδευσης ψήφισε υπέρ με την επιφύλαξη να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις.

Η Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός οτι δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος προεργασίας του θέματος και ψήφισε λευκό.

Το λόγο ζήτησε και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πορταριάς κ. Ρηγώνης αλλά ο δήμαρχος αρνήθηκε να του τον δώσει, λέγοντας οτι είχε τη δυνατότητα να καταθέσει προτάσεις.
“Αν δε μου έχετε εμπιστοσύνη, πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, παραιτηθείτε”, είπε ο κ. Μπέος και ο κ. Ρηγώνης απάντησε: “Είμαστε εκλεγμένοι, δεν είμαστε ελεγχόμενοι”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(ρεπορτάζ από το e-thessalia.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *