Πρωτοβουλία Χαλκίδας: “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!”

image001Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Ευβοίας η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Χαλκίδας “Διαγραφή του Χρέους – Ρήξη με την ΕΕ”, με θέμα:

“Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!”

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι:

  • Δημήτρης Σαραφιανός, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  • Πάνος Παπανικολάου, Γιατρός, Μέλος Πρωτοβουλίας «Περιστέρι Ενάντια στους Πλειστηριασμούς», Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Περιστερίου

Η εκδήλωση είχε ως βασικό άξονα το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει ανοίξει και απασχολεί πλατιά κομμάτια του λαού. Ενός λαού ο οποίος στενάζει καθημερινά κάτω από τα βάρη του φόρτωσαν στην πλάτη για να ξεπληρωθούν τα θαλασσοδάνεια που έδιναν οι, χρεοκοπημένες πλέον, τράπεζες στο μεγάλο κεφάλαιο και το κόστος για την παραμονή εντός ευρωζώνης με κάθε τρόπο.  Τώρα ο κόσμος δυσκολεύεται, όχι μόνο να αποπληρώσει δάνεια, αλλά και να εξασφαλίσει στοιχειωδώς τα προς το ζην. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα βασικότερα σημεία των τοποθετήσεών των δύο ομιλητών.

Δημήτρης Σαραφιανός

Η κυβέρνηση, βάσει της πρόσφατης συνέντευξης του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι κατάφερε να αυξήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας από το 0% στο 60%. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Πριν ίσχυε μια απόλυτη προστασία για την πρώτη κατοικία με νόμους οι οποίοι είχαν ψηφιστεί το 2010 και υπήρχε η απόλυτη αδυναμία να βγεί ένα σπίτι σε πλειστηριασμό όταν τα χρέη ήταν κάτω από 200.000€. Αυτή η προστασία στη συνέχεια περιορίστηκε μόνο για την πρώτη κατοικία, επεκτάθηκε όμως από πλευράς χρηματικών ορίων και καταργήθηκε το 2013 ως νομοθετική ρύθμιση. Ίσχυε όμως ως συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών μέχρι την 31.12.2015. Δηλαδή μέχρι και την 31.12.2015 καμία πρώτη κατοικία δεν μπορούσε να βγει σε πλειστηριασμό. Το δεύτερο πλαίσιο προστασίας ήταν όταν ένας πολίτης στο παρελθόν είχε πάρει δάνειο και βρισκόταν σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής του να προσφύγει στο δικαστήριο και να προστατεύσει το σπίτι του αλλά και να κάνει μια ευνοϊκή αλλά και να ρυθμίσει το χρέος του. Ένα τρίτο πλαίσιο ήταν κάποιες διατάξεις μέσα στον κώδικα πολιτικής δικονομίας που δίνανε την δυνατότητα στους οφειλέτες να προσβάλλουν κάθε πράξη (κάθε φάση) πλειστηριασμού, από την κατάσχεση μέχρι την πλειστηρίασή του.

Αυτό που άλλαξε στο μεσοδιάστημα μέχρι και τώρα είναι ότι με το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα περίπου, καταργήθηκε κάθε δυνατότητα αυτόματης προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Για να μπορέσει κάποιος να προστατευθεί πρέπει να προσφύγει στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη. Αυτό σημαίνει ότι και καμιά αυτόματη προστασία πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει αλλά και ο νόμος Κατσέλη τροποποιείται προς το χειρότερο. Ο νόμος Κατσέλη έχει μια συγκεκριμένη δομή όπου:

  1. Στον νόμο Κατσέλη δεν μπορεί να προσφύγει κάποιος έμπορος, ο οποίος έχει την πτωχευτική ικανότητα και μπορεί να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπει το πτωχευτικό δίκαιο.
  2. Πρέπει να αποδειχτεί ότι είσαι σε μόνιμη αδυναμία να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου και ότι το χρονικό διάστημα που θα ορίσει το δικαστήριο μπορείς να το πληρώσεις. Ανάλογα με τα εισοδήματα που έχεις ή που μπορείς να έχεις στο μέλλον και τις πάγιες δαπάνες υπολογίζει το δικαστήριο ότι για ένα διάστημα 20 ετών ή και παραπάνω μπορείς να το πληρώσεις και το υπόλοιπο που δεν μπορείς κουρεύεται. Με τον καινούριο νόμο υπάρχει ένα όριο στο κούρεμα και το όριο αυτό είναι η εμπορική αξία που έχει η κατοικία.Κάτω από αυτό το όριο δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα. Εάν δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις το ποσό της εμπορικής αξίας που κάτω από αυτό δεν μπορεί να υπάρχει κούρεμα σε μια μάξιμουμ 35ετία τότε η αίτηση της προσφυγής απορρίπτεται.
  3. Αυτοί που είχαν μεγάλη υπερχρέωση στο παρελθόν από δάνεια και τα είχαν πάρει βάσει των εισοδημάτων τους τα οποία εισοδήματα ήταν ικανοποιητικά, δεν μπορούν τώρα να προστατευθούν από τον νόμο Κατσέλη αν τα εισοδήματά τους υπεβαίνουν το μάξιμουμ 13.906€. Για τετραμελή οικογένεια μαξιμουμ 35.806€. Η αξία των ακινήτων δεν πρέπει να υπερβαίνει για το άτομο 180.000€ και μάξιμουμ 260.000€ για τετραμελή οικογένεια.
  4. Θα πρέπει να κρίνεσαι συνεργάσιμος με τις τράπεζες αν θέλεις να υπαχθείς στον νόμο Κατσέλη. Συνεργάσιμος θα πει να ενημερώνεις την τράπεζα για τα εισοδήματά σου και την περιουσία σου και αν σε αυτά επεέλθει κάποια μεταβολή. Θα πρέπει επίσης να συζητήσεις με την τράπεζα τυχόν ρυθμίσεις που δεν είσαι υποχρεωμένος να αποδεχτείς για να κρίνεσαι συνεργάσιμος.Αν οι τράπεζες σε κρίνουν μη συνεργάσιμο δεν εμπίπτεις στον νόμο Κατσέλη.
  5. Σε αυτούς που βρίσκονται με εισόδημα μέχρι 8.180€ ατομικό και 20.639€ για τετραμελή οικογένεια μπορεί το κράτος να σου επιδοτήσει για 3 χρόνια το δάνειο.

Όλα τα παραπάνω συντείνουν στο να προστατευθούν οι τράπεζες και όχι η πρώτη κατοικία αλλά ταυτόχρονα το δάνειο ως προϊόν αποκτά μεγαλύτερη αξία ώστε να μπορεί στο μέλλον να πουληθεί σε καλύτερη τιμή. Ο νόμος που ψηφίστηκε την 16η Δεκεμβρίου επιτρέπει να πωληθούν τα δάνεια σε μη τραπεζικές εταιρείες, δηλαδή με την αξία των δανείων η οποία προστατεύεται να μπορεί να πουληθεί στα λεγόμενα distress funds δηλαδή στα κοράκια.

Στο ερώτημα αν φταίνε οι δανειολήπτες που υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Η απάντηση είναι σαφώς όχι αν αναλογιστούμε ότι το 2008 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 5%.Για την κατάσταση των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια ευθύνονται οι μνημονιακές πολιτικές.

Πάνος Παπανικολάου

Πρωτοβουλίες ενάντια στην φτωχοποίηση με αιχμή τους πλειστηριασμούς της κατοικίας αλλά και των διακοπών ηλεκτροδότησης και παροχής νερού υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές. Στην Αθήνα υπάρχει η συνέλευση του Ειρηνοδικείου Ιλίου που κάνει τους πλειστηριασμούς για την περιοχή Ίλιο-Καματερό-Άγιοι Ανάργυροι-Πετρούπολη η οποία έχει αξιόλογη δράση. Υπάρχει το συντονιστικό δράσεων του λεκανοπεδίου Αττικής που έχει μια όλο και πιο μεγάλη παρουσία.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έρχεται ένας πραγματικός Αρμαγεδώνας και λόγω αυτής της διαπίστωσης αρχίζει να μπαίνει στις τάξεις του αγώνα τέτοιων πρωτοβουλιών.

Οι πρωτοβουλίες αγώνα αρχίζουν να προσανατολίζονται σε ορισμένα πράγματα κομβικά για την απεύθυνση προς τον κόσμο.

  1. Αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι ελαφρύ, δεν είναι κάτι προσωρινό και ούτε κάτι που γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε μια αδυσώπητη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση η οποία δεν έχει ορατό τέλος και αυτοί εδώ και καιρό έχουν επιλέξει να φάνε τις ίδιες τους τις σάρκες, να μην διστάσουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να διατηρήσουν τα υπερκέρδη και για να συνεχίσει να δουλεύει η καπιταλιστική μηχανή. Όταν λέμε ότι δεν είναι εγχώριο το φαινόμενο αλλά ούτε καν ευρωπαϊκό αρκεί να δούμε τι γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια στην Ισπανία. Αν δεν δράσουμε και δεν τα εμποδίσουμε θα αρχίσουν να γίνονται και εδώ. Βλέπουμε να γίνεται αμερικανοποίηση της κατάστασης στην ευρώπη όπου δεν θα υπάρχει προστασία της λαϊκής κατοικίας όπως γίνεται στην αμερική αλλά και καμιά κρατική πρωτοβουλία για δημιουργία λαϊκών κατοικιών όπως γινόταν με την δημιουργία εργατικών κατοικιών. Τα άδεια διαμερίσματα αυτή την στιγμή στις Η.ΠΑ. είναι τριπλάσια από τους αστέγους. Μια άλλη αιτία για την οποία συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις είναι η πεποίθηση που λέει ότι για να είναι ένας άνθρωπος παραγωγικός θα πρέπει να είναι παραγωγικός με το πιστόλι στον κρόταφο. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι άστεγος, ακτήμονας, ανέστιος, και ανασφάλιστος. Να ξέρει ότι αν δεν σκύψει το κεφάλι εργασιακά στα πάντα, να δουλεύει χωρίς ωράριο για ένα ξεροκόμματο, να ξέρει ότι αν τον πετάξουν από την άλλη μέρα στον δρόμο και δεν θα έχει σπίτι ούτε ιατρική περίθαλψη. Θα πρέπει να καταρριφθούν πανηγυρικά οι μύθοι ότι «οι γερμανοί δεν θα έρθουν να αγοράσουν σπίτι στην Κυψέλη». Και θα τα αγοράσουν και θα τα πουλήσουν σε εμάς τους ίδιους. Και τα διάφορα real estate κάλλιστα μπορούν να μετατρέψουν τα άδεια λαϊκά σπίτια σε χρηματοπιστωτικό προϊόν που μπορούν να το αφήσουν στην άκρη και να τοκίζεται κάπου στα νησιά Κευμάν.
  2. Αξιοπρέπεια. Θα πρέπει να πειστεί όλος ο κόσμος να βγει μπροστά με μια περηφάνεια, με την πίστη ότι δεν φταίει αυτός που χρεώθηκε και χωρίς να ντρέπεται να πει ότι χρωστάει. Τις πρωτοβουλίες που στήνονται να τις προσεγγίζει  με ξεσκέπαστο πρόσωπο και με ψηλά το κεφάλι. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.Αν γίνει αυτό όλα τα άλλα είναι πιο εύκολο να γίνουν.
  3. Αλληλεγγύη. Για να διασπαστεί η αλληλεγγύη το πολιτικό σύστημα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα βρώμικης προπαγάνδας με μια κυβέρνηση που ακόμα χωρίς ντροπή λέει ότι είναι αριστερή και με μια βουλή των 4/5 πλουσίων που όλοι μαζί ψήφισαν και ανέτρεψαν το 63% του ΟΧΙ των φτωχών. Θα προσπαθήσουν να διχάσουν τον λαό με διάφορα κόλπα. Σαν αυτό παράδειγμα που ειπώθηκε για τους νοικοκυραίους, ότι σιγά μην πάνε να υπερασπιστούνε αυτούς που πήραν 180.000€ δάνεια για πεντάρι στην Αγία Παρασκευή. Μπορεί να ξεκινήσουν με μερικές δακτυλοδεικτούμενες καταστάσεις όπως π.χ. να πλειστηριάσουν την βίλα του Κωστόπουλου, και να πουν «τι αυτούς υπερασπίζεστε»; Πρέπει να φτιαχτεί ένα μεγάλο και πλατύ δίκτυο αλληλεγγύης ώστε να ξεπερνάει αυτά τα φτηνά προπαγανδιστικά κόλπα και από την άλλη να ξεπερνάει την συνομωσία της σιωπής από την πλευρά του συστήματος.
  4. Αποφασιστικότητα. Για να πειστεί ο κόσμος ότι αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι μια από τα ίδια θα πρέπει να υπάρχει από μέρους μας αποφασιστικότητα. Παράδειγμα η πρωτοβουλία του περιστερίου μέσα στο διοικητικό συμβούλιο δήλωσε ότι εάν πάει προς πλειστηριασμό κάποιο σπίτι λαϊκής οικογένειας στο Περιστέρι τα μέλη της πρωτοβουλίας είναι έτοιμα να πάνε ακόμα και φυλακή. Ή θα εμποδίσουν τους πλειστηριασμούς ή θα συλληφθούν όλοι. Αυτή η έννοια της αποφασιστικότητας, θα πρέπει να σημαδεύει κάθε πρωτοβουλία. Για να μπορεί να πείθει,να ενώνει,να εμπνέει και να τονώνει. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την αρχή ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε νομικό μέσο, θα έχουμε δίκτυο ενημέρωσης, αλλά και αν όλα αυτά αποτύχουν κανένας πλειστηριασμός δεν θα περάσει. Και θα αναφέρονται ονομαστικά και δημόσια και όλοι οι συνεργοί αυτής της αισχρής διαδικασίας (συμβολαιογράφοι, δικαστές, αστυνομικοί).
  5. Ανατροπή. Τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα στο μυαλό όλων μας: Εχθρός μας δεν είναι κάποιες ακραίες τάξεις της Ε.Ε. Εχθρός μας είναι η ίδια η Ε.Ε. Η σημερινή Ε.Ε. δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, η ευρωπαϊκή ένωση δεν έχει καμιά σχέση ουτε με τον διαφωτισμό,ούτε με την ευρώπη των λαών,ούτε με τις διάφορες επαναστάσεις του 18ου και του 19ου αιώνα. Αυτή η ε.ε. είναι παιδί των χειρότερων και των πιο σκοταδιστικών στιγμών της ευρωπαικής ιστορίας, της αποικιοκρατίας, της ιεράς συμμαχίας, του φασισμού και του ναζισμού. Δεύτερος μύθος είναι ότι υπάρχουν κάποιοι κακοί ξένοι που επιτίθενται σε ένα κράτος μου μέχρι τότε ήταν όλα καλά. Υπάρχουν πάρα πολλοί ντόπιοι που έχουν συμφέρον να προχωρήσει αυτή η διαδικασία ενάντια στην λαϊκή πλειοψηφία και για αυτό ακριβώς όλες σχεδόν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις την στηρίζουν. Παράδειγμα στα αεροδρόμια που ξεπουλιούνται υπάρχουν και συμφέροντα Ελλήνων, όπως και στις σκουριές του Μπόμπολα. Τέλος εμείς από πλευράς κινημάτων θα πρέπει να λέμε όχι σε όλα μέχρι τέλους και να τα ζητάμε όλα. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ανάγκες του ανθρώπου, δεν είναι οι τραπεζικοί δείκτες, δεν είναι τα κέρδη. Αν μπούμε σε μια λογική των υποχωρήσεων θα τα χάσουμε όλα.

Θα πρέπει οι πλειστηριασμοί να γίνουν η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί εδώ δεν είναι Η.Π.Α. ούτε Ισπανία. Ο λαός έφτιαξε την λαϊκή κατοικία του χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος.

Οι πρωτοβουλίες παλιές και καινούριες θα πρέπει να συντονιστούν σε ένα ανώτερο στάδιο όπου οι τοπικές πρωτοβουλίες με άμεση δημοκρατία και με μαζικότητα να είναι το μέτωπο ενάντια στην χούντα της πλαστής βουλής, στην παραπληροφόρηση που κάνουν τα ΜΜΕ και να είναι πραγματικά ένας θεσμός λαϊκής αντιπροσώπευσης.

Πρωτοβουλία Χαλκίδας “Διαγραφή του Χρέους – Ρήξη με την ΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *