Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Ραφήνα

54metanastesΑνελέητες είναι οι συνέπειες των αλλεπάλληλων ληστρικών πολέμων του Δυτικού “πολιτισμού” σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, είτε πρόκειται για βομβαρδισμούς (σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη) είτε για εντοπισμένους οικονομικούς πολέμους (όπως στην Ελλάδα). Οι πόλεμοι αυτοί που στοχεύουν στην εκμετάλλευση και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη έχουν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση, την εξαθλίωση, και την εκτόπιση ολόκληρων πληθυσμών, αποτελέσματα που τα βιώνουμε όλοι μας.

Το 1922 η Ελλάδα υποδέχτηκε 1,5 εκατομμύριο Μικρασιάτες πρόσφυγες χωρίς οι συνθήκες διαβίωσης της χώρας υποδοχής να είναι καλύτερες από τις σημερινές, αφού και τότε οι Ελληνες αναγκάζονταν να μεταναστεύουν. Την ίδια χρονιά μερικές χιλιάδες από αυτούς τους πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στη Συρία. Ενενήντα χρόνια μετά, ο λαός της Συρίας αναγκάζεται να πάρει κι ο ίδιος μαζικά τους δρόμους της προσφυγιάς στο αέναο ταξίδι της επιβίωσης.

Σήμερα, η Ελλάδα, χώρα μεταναστών και προσφύγων η ίδια, γίνεται ταυτόχρονα και χώρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Τραγική ειρωνεία; Ή μήπως λογικό επακόλουθο των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών ανταγωνισμών;

Ως χώρα μεταναστών, που παραδοσιακά είμαστε, αλλά και ως χώρα υποδοχής απαιτούμε από την ελληνική κοινωνία και τους θεσμούς αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους που αναγκάζονται σε φυγή και φτάνουν στη χώρα μας. Κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν χάνει τα ανθρώπινα δικαιώματά του σε όποια πολιτισμένη χώρα κι αν βρεθεί.

Όσο μας αφορά, ως τοπική κοινωνία είναι αυτονόητο ότι οφείλουμε να συντρέξουμε όσες ευάλωτες ομάδες καταλύσουν στην περιοχή μας, ώστε να πάψουν να αντιμετωπίζουν τις αμείλικτες απειλές, διώξεις, αδικίες.

Εμείς, κάτοικοι της Ραφήνας και του Πικερμίου, αποφασίσαμε να συστήσουμε μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης για την αρμονική συνύπαρξη των ντόπιων με τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα ζήσουν δίπλα μας σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας.

Ντόπιοι, πρόσφυγες, μετανάστες είμαστε μαζί ώσπου να σταματήσει η λαίλαπα των πολέμων που αναγκάζει λαούς ολόκληρους να διασχίζουν τη γη για ειρήνη και ελευθερία. Είμαστε μαζί για να σταματήσει η εμπλοκή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και υποδομών σε πολέμους εναντίον λαών με τους οποίους εμείς δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε (Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη). Είμαστε μαζί μέχρι να σταματήσει η ανθρώπινη ιστορία να είναι ιστορία πολέμων, διωγμών και καταστροφών.

Καλούμε συλλογικότητες και άτομα να συντονίσουμε τις αλληλέγγυες δράσεις μας ενάντια στις ανιστόρητες πρακτικές των στρατόπεδων συγκέντρωσης ή των απαρτχάιντ λεωφορείων αποκλειστικά για πρόσφυγες, που ετοιμάζει η τοπική διοίκηση στη Ραφήνα. Δεν θα επιτρέψουμε καθεστώς απαρτχάιντ στις γειτονιές μας. Εμείς αποφασίσαμε να μη γίνουμε σαν εκείνη τη γενιά της Γερμανίας του ’30 που δεν αντιλήφθηκε ότι δίπλα της λειτουργούσαν στρατόπεδα συγκέντρωσης και κρεματόρια. Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικά πειράματα όπως τη δημιουργία γκέτο με όλες τις παρενέργειες που έχουν.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται να ζήσουν στην πόλη μας.

Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσής τους. Στήριξη των αναγκών και των δικαιωμάτων τους με στόχο την αυτοοργάνωση της ζωής τους.

Ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Ούτε κλειστά, ούτε ημίκλειστα. Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Όχι στους πολέμους και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Επιστροφή όλων των ελλήνων στρατιωτών από τις ξένες χώρες.

Σύνορα ανοιχτά. Οχι σε χώρες-φυλακές.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

email: prosfygesrafinas@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *