Μπανανία

Συνθήκες μπανανίας – με το λαό να σέρνεται και μια ολιγαρχία να αρπάζει ότι υπάρχει, και να μένει και αφορολόγητη Αυτοί είναι οι όροι της άρχουσας τάξης προκειμένου να πειστεί να επενδύσει σε χώρες όπως η Ελλάδα. Και τι γίνεται όμως αν αντί να δεχτούμε τον εκβιασμό τους, τους κόψουμε τα κεφάλια, και βρούμε μάλιστα και μιμητές και σε άλλες χώρες;

Μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις προωθεί η κυβέρνηση

Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%, με ταυτόχρονη κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζονται και για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία από το 2012 θα έχουν μικρότερες εκπτώσεις φόρου, καθώς οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μειώσει το κόστος που έχει ο προϋπολογισμός από τις φοροαπαλλαγές κατά 50%, δηλαδή στα 4 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα.

Οι κινήσεις αυτές αποτυπώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης στη συνέχιση της ίδιας φορολογικής πολιτικής που ακολουθείται την τελευταία 20ετία και είναι ευνοϊκή προς τα νομικά πρόσωπα φτάνοντας στο σημείο, αν συνυπολογίσουμε τους άμεσους και έμμεσους φόρους, οι μισθωτοί να συμμετέχουν με περισσότερο από 80% στα κρατικά έσοδα και οι επιχειρήσεις με λιγότερο από 20%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση “κλείνει το μάτι” στην Νέα Δημοκρατία η οποία έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της φοροελάφρυνσης των επιχειρήσεων πράγμα που αποτελεί όπως όλα δείχνουν πεδίο συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων.

 


Μόλις πλέον εγώ δεν αντέχω άλλο, έλα και ανέλαβε εσύ Αντώνη. Η άρχουσα τάξη σε Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, βασίζεται σε εσένα και σε προετοιμάζει

Εγκώμιο της «Wall Street Journal» στον Σαμαρά

Επικροτεί τις απόψεις Σαμαρά για την οικονομία η «Wall Street Journal», η οποία μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αφιερώνει το κύριο άρθρο της στον «έλληνα πολέμιο των φόρων».

Η εφημερίδα, η οποία θεωρείται προπύργιο του νεοφιλελευθερισμού, υπογραμμίζει στο άρθρο της ότι «όλοι, εκτός από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, φαίνεται πως ξέρουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο. Παρ’ ότι είπε “όχι” και καταψήφισε την επιπλέον αύξηση των φόρων την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχει λάβει παρά μόνο περιφρόνηση από τους αρχιτέκτονες της ελληνικής διάσωσης», ενώ τον παρομοιάζει με τον Διογένη που ταξίδευε με ένα αναμμένο φανάρι μέρα μεσημέρι ψάχνοντας για έναν τίμιο άνθρωπο. ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

Οπως σημειώνει η «Wall Street Journal», «ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, κ. Αντώνης Σαμαράς, είπε την τίμια αλήθεια για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική στρατηγική της αύξησης φόρων, προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της: “Είναι μια αποτυχία, σε τρεις μήνες θα ζητάμε περισσότερα χρήματα”».

Και η εφημερίδα καταλήγει επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις Σαμαρά για μείωση-σοκ της φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και τη μείωση εργοδοτικών εισφορών που «δίνουν στην Ελλάδα την προοπτική να αναπτυχθεί και πάλι». (ναι, πράγματι, θα αναπτυχθεί αν και όταν γίνουμε μπανανία – η ανάπτυξη τους περνά μέσα από το ρήμαγμα των εργατών)

 

Εν τω μεταξύ:

Αύξηση αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 17%

Η μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών καταγράφεται στην Ελλάδα τη διετία 2007-2009, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων σε 10 χώρες της Ε.Ε. Μελετώντας στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η αύξηση των αυτοκτονιών στην Ευρώπη οφείλεται στην χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με τη μελέτη για τον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας μεταξύ 2007-2009, οι αυτοκτονίες στην Ευρώπη αυξήθηκαν στις 9 από τις 10 χώρες που μελετήθηκαν. Τα ποσοστά αυτοκτονιών μειώθηκαν μόνο στην Αυστρία, κάτι που αποδίδεται στη συγκριτικά μικρότερη έκθεση της χώρας στη χρηματοπιστωτική κρίση. Από τις χώρες με αύξηση αυτοκτονιών, η Φινλανδία είχε την μικρότερη άνοδο και η Ελλάδα την μεγαλύτερη με 17%. Η Βρετανία σημείωσε μία αύξηση 10% φθάνοντας τις 6,8 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

«Υπήρξε πλήρης αλλαγή σκηνικού. Πριν την κρίση οι αυτοκτονίες μειώνονταν. Μετά άρχισαν να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία επικεντρώνεται η έρευνα. Σίγουρα, η αύξηση αυτή συνδέεται με την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στάκλερ, ένας εκ των ερευνητών.

Οι αυτοκτονίες, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, δεν αποτελούν τη μοναδική αρνητική επίπτωση της κρίσης. Σε κίνδυνο βρίκεται και η υγεία των ανθρώπων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πιθανότατα θα αυξηθούν οι καρδιακές παθήσεις και τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητές κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα: η περιορισμένη χρήση αυτοκινήτου σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, επίσης λόγω της κρίσης, έχει οδηγήσει στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Σε σχέση με το 2008, το 2009 σημειώθηκαν λιγότερα τροχαία δυστυχήματα στη Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται έπειτα από πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε το BBC, βάσει της οποίας η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 40% των συνταγογραφήσεων για αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

 

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αδήλωτη εργασία η Ελλάδα

Θραύση κάνει η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα, με τις διανομές κατ’ οίκον (60%), τη νυχτερινή διασκέδαση (55%) και τα καφέ μπαρ (50%) να κρατούν τα πρωτεία.

H αδήλωτη εργασία στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, με 500.000 εργαζομένους, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που μας κατατάσσει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. των 27 (με πρώτη τη Βουλγαρία).

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, μεταξύ 21 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη μαύρη αγορά, με το 25% της παραγωγής να διακινείται χωρίς παραστατικά και το κράτος να χάνει ετησίως 85 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως έχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω της αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Χάλαρη, αλλά και την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *