Η Novartis «καρφώνει» Σαμαρά – Ποιος ο ρόλος του Σταύρου Παπασταύρου

Με νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κυκλοφόρησε την Κυριακή το Documento. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ίδια η Novartis «καρφώνει» μέσα από τα εσωτερικά της σημειώματα τον Σαμαρά ως τον βασικό παράγοντα μέσω του οποίου διαμορφώνει την πολιτική και τον σχεδιασμό της στην Ελλάδα.

Ενημερώνοντας τα σημαντικότερα στελέχη της για την ηγετική θέση που έχει εξασφαλίσει στην Ελλάδα και την εγκαθίδρυση των επιλογών της, η φαρμακοβιομηχανία καυχάται ότι έχει συμμετοχή στην ομάδα συμβούλων και επεξεργασίας πολιτικής (think tank) του τότε πρωθυπουργού.

Προς επιβεβαίωση όσων αποκαλύπτουν τα έγγραφα της Novartis έρχονται και επίσημα έγγραφα του υπουργείου Υγείας, από τα οποία προκύπτει ότι ο σύμβουλος του Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου, γνωστός για τη συμμετοχή του στη λίστα Λαγκάρντ, στα Panama Papers και την εμπλοκή του στα Paradise Papers (μέσω διαχείρισης κεφαλαίων της Μαρέβας Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι), διορίστηκε στην επιτροπή για την παρακολούθηση απόδοσης των οφειλών προς τις φαρμακευτικές και φυσικά τη Novartis.

Όλα αυτά ακριβώς το διάστημα που η Novartis προβλέπει στο σχέδιό της την είσπραξη των οφειλών του δημοσίου μέσω της επιρροής της. Η αποκάλυψη του Documento εκθέτει τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος, αν και αρνείται επίμονα τα περί χρηματισμού του, πρέπει να απαντήσει για τον εναρμονισμό του με τα σχέδια της εταιρείας, την κατηγορία ότι λειτουργούσε σύμφωνα με τις «συμβουλές» της και φυσικά για το τι δουλειά είχε ο διαβόητος πρωθυπουργικός σύμβουλος Παπασταύρου, ειδικός σε διεθνή θέματα, στη συγκεκριμένη επιτροπή με αντικείμενο την πληρωμή της Novartis.

Η Novartis στο think tank του Σαμαρά

Στα εσωτερικά έγγραφα της Novartis υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Το σύστημα υγείας αλλάζει και η Novartis είναι ένας καθοριστικός παίκτης». Σε αυτό το κεφάλαιο της παρουσίασης, με εντυπωσιακή βεβαιότητα η εταιρεία διαπιστώνει ότι «η Novartis ως εταιρεία ηγεμόνας είναι στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης του νέου περιβάλλοντος».

Αμέσως μετά εξηγεί πώς υλοποιεί αυτή την καθοριστικής σημασίας διαμόρφωση του νέου περιβάλλοντος στο σύστημα υγείας. Καταγράφονται δύο τρόποι. 

Ο πρώτος είναι με την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Φρουζή στην προεδρία του ΣΦΕΕ. Γράφει συγκεκριμένα: «Προεδρία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Κ. Φρουζής, αντιπρόεδρος της Novartis)».

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο διαμορφώνει όσα θέλει είναι η συμμετοχή της εταιρείας στην ομάδα σκέψης του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα: «Ενεργή συμμετοχή στην αρμόδια επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό (Prime Minister think tank)». Δηλαδή η φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει όσα θέλει τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης επειδή συμμετέχει στο think tank του Σαμαρά.

Πέρα από το θέμα ηθικής τάξης και δεοντολογίας που υπάρχει γιατί μια φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει από κοινού με τον πρωθυπουργό το σύστημα υγείας, το πολύ σοβαρό θέμα είναι ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να είναι παρά τη Novartis ή η Novartis παρά τω πρωθυπουργώ. Η εταιρεία σχεδιάζει εισπράξεις, νέες κυκλοφορίες φαρμάκων με μεγάλα έσοδα, έγκαιρη αποπληρωμή και «δεσμεύσεις» υπουργών και προωθεί τους σχεδιασμούς της μέσα από την ίδια την ομάδα των συμβούλων του Σαμαρά. Χρησιμοποιεί μάλιστα τις λέξεις «ενεργή συμμετοχή» στο think tank, αποκαλύπτοντας τον ισχυρά ενεργό ρόλο στις αποφάσεις.

Φιλική συμμετοχή Παπασταύρου

Μήπως οι ομολογίες της Novartis δεν είναι παρά μεγάλα λόγια των στελεχών της; Οι «προβλέψεις» της Novartis μοιάζουν να επιβεβαιώνονται και από έγγραφα του υπουργείου Υγείας. Στις 12 Μαρτίου 2013, μόλις μερικές μέρες προτού η εταιρεία διαβεβαιώσει τα στελέχη της για την ενεργή συμμετοχή της στο think tank του Σαμαρά, ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου διορίζεται με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στην επιτροπή για την απόδοση ληξιπρόθεσμων οφειλών νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ σε δικαιούχους.

Εκείνη την περίοδο ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι προϊστάμενος του Γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού. Δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με το φάρμακο και τα καθήκοντά του. Για ποιον λόγο λοιπόν ο συγκεκριμένος διορίζεται στην επιτροπή που θα αποδώσει τις οφειλές των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές, ενώ δεν έχει ούτε γνωστικό αντικείμενο ούτε αρμοδιότητα, την εποχή μάλιστα που οι ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις τον θέλουν συνεχώς σε άλλα μέτωπα;

Ίσως την απάντηση δίνει ο διορισμός ως αναπληρωτή του στην επιτροπή, του Μιχαήλ Μπεγλή, ο οποίος είναι επίσης σύμβουλος του Σαμαρά. Αν ο Στ. Παπασταύρου απουσιάζει, τον αναπληρώνει άλλο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου. Για κάποιον λόγο το πρωθυπουργικό γραφείο δείχνει ενδιαφέρον γι’ αυτήν τη δραστηριότητα για την οποία ενδιαφέρεται έντονα και η ίδια η Novartis.

Ο συγκεκριμένος διορισμός, συνδυασμένος με τα έγγραφα της Novartis που ομολογούν συμμετοχή της εταιρείας στην ομάδα αποφάσεων του Σαμαρά, θέτουν σοβαρό θέμα για τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού.

Την εποχή του διορισμού του Παπασταύρου στη συγκεκριμένη επιτροπή έχει αποκαλυφθεί η ύπαρξή του στη λίστα Λαγκάρντ. Ο Σαμαράς ωστόσο δεν τον αποπέμπει, αλλά συνεχίζει να τον χρησιμοποιεί. Παροιμιώδεις είναι οι δηλώσεις ότι θα ήθελε να έχουμε «δέκα ακόμη Παπασταύρου», οι οποίες έγιναν εν μέσω αντιδράσεων ακόμη και στην ίδια τη ΝΔ, για το τι είναι αυτό που συνδέει τόσο πολύ τον Σαμαρά με τον Παπασταύρου.

Το 2014, τη χρονιά που η Novartis έχει υλοποιήσει όλες τις προβλέψεις της για την είσπραξη των χρεών του δημοσίου και την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην αγορά, τρεις πρωθυπουργικοί σύμβουλοι, εκτός του Στ. Παπασταύρου, συναντούν συχνά τον Κων. Φρουζή, όπως προκύπτει από τα ημερολόγιά του. Φυσικά υλοποιείται και η συνάντηση με τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά. Πρόκειται για τη συνάντηση την οποία οι μάρτυρες περιγράφουν ως συνάντηση στην οποία ο Φρουζής προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου «με μοβ, πράσινα και κίτρινα χαρτονομίσματα σε τροχήλατες βαλίτσες».

“Κουτί της Πανδώρας” – Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη στο documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *