Ιδού πώς συναλλασσόταν η Novartis με κυβερνητικούς αξιωματούχους

Η «σκευωρία» των αμερικανικών Αρχών εξυφαίνεται και μέσα από τα πρώτα δύο έγγραφα του FBI που περιέχονται στο κομμάτι της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το αν φυσικά θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η δικαστική συνδρομή ανάμεσα στις δύο χώρες θα εξαρτηθεί ενδεχομένως και από την άποψη που θα εκφράσει και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ειδικά μετά τις επισκέψεις του προέδρου της Ν.Δ. στον πρέσβη.

Τι αποκαλύπτει, όμως, το έγγραφο που έφτασε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην πρεσβεία και από το νομικό τμήμα της πρεσβείας μεταφρασμένο στα χέρια των εισαγγελέων;

Ονομαστικά

Σε δύο τουλάχιστον σημεία, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο συναλλασσόταν ο ελβετικός κολοσσός με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ περιλαμβάνει μία και μόνο αναφορά σε υπουργό Υγείας και συγκεκριμένα της περιόδου 2011 – 2012.

Ωστόσο, στον πρόλογό του αναφέρεται ονομαστικά στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, καθώς και σε έξι πρώην υπουργούς -Α. Λοβέρδο, Μ. Σαλμά, Α. Γεωργιάδη, Α. Λυκουρέντζο, Ι. Στουρνάρα, Δ. Αβραμόπουλο- και παροτρύνει την ελληνική δικαιοσύνη να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες του FBI για την εφαρμογή του νόμου.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του Νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα: Α. Λοβέρδος, Μ. Σαλμάς, Α. Γεωργιάδης, Α. Λυκουρέντζος, Α. Σαμαράς, Ι. Στουρνάρας, Δ. Αβραμόπουλος», επισημαίνει το έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Προφανώς, κάποιοι εκ των μαρτύρων «κουκουλοφόρων», που κατέθεσαν στις ΗΠΑ, έχουν κάνει συγκεκριμένες αναφορές και, για το λόγο αυτό, οι αμερικανικές Αρχές επιτρέπουν στους Ελληνες δικαστές να κάνουν χρήση μόνο για τα πρόσωπα που περιέχονται στη λίστα.

150.000 ευρώ σε αξιωματούχο

Σε άλλο σημείο το αναφέρει ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών».

Και εξηγεί«Το 2011-2012, η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών (λόγω μνημονίων). Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας (τα πλέον ακριβά) και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα».

Στη συνέχεια, σημειώνει ότι «το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Φρουζής είχε μία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Ο Φρουζής παρακολουθούσε συναντήσεις εβδομαδιαίας πρόσβασης στην αγορά που καθόριζαν την καμπάνια. Ο ίδιος συμβούλευε ώστε το τμήμα να καθορίζει, να προϋπολογίζει την καμπάνια. Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα έχανε η Novartis».

Για το ξέπλυμα

Λίγο παρακάτω αποκαλύπτεται ότι «μία κοινή πρακτική για τους γιατρούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και αρθρογράφους και τη δωροδοκία τους ήταν να επιλέγουν μικρής αξίας εταιρείες ως πωλητές για ξέπλυμα χρήματος. Οι εταιρείες δημοσίων εκδηλώσεων και σχέσεων ήταν το κυρίως χρησιμοποιούμενο όχημα για τις δωροδοκίες. Η ομάδα προσφοράς παρουσίαζε στον Φρουζή τα αποτελέσματα και τις συστάσεις των ερωτηματολογίων και ο Φρουζής τα ενέκρινε».

Τέλος, σε άλλο σημείο του εγγράφου περιλαμβάνεται απόσπασμα από ομιλία του Κ. Φρουζή στους «διεκπεραιωτές», τους οποίους ωθεί να αναζητήσουν και να βρουν όσους περισσότερους συμμάχους από όλα τα πολιτικά κόμματα μπορούν:

«Παρακαλώ, έχετε κατά νου πως, ειδικά τον επόμενο χρόνο, χρειάζονται συμμάχους από όλα τα πολιτικά κόμματα και τα στελέχη τους, με το συνασπισμό να είναι αναμενόμενος.
Ακόμη, στο Q1, οι εκλογές στο ΣΦΕΕ θα χρειαστούν μία πρόσθετη στήριξη από την πλευρά μας.
Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι πλήρως ευθυγραμμισμένος πως όλοι δρούμε σαν ομάδα και, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να χαιρετίζω, όποτε βλέπω πως με ένα μικρό ποσό ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορεί να προσεγγιστεί φέρνοντας πίσω τεράστια οφέλη,

Ευχαριστώ για τη σκέψη
Κ.»

Χειραγώγηση των ΜΜΕ

Εκτός από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, η Νovartis είχε βάλει στο στόχαστρο και τα ΜΜΕ. Το έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη αναφορά για το 2014.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το 2014, η Νovartis πίεζε, ώστε να κατέχει όλα τα Μέσα μέσω της Publicis Hellas, με όχημα χειραγώγησης της αγοράς τη Zenith, η οποία και χρέωνε τη Νovartis με τέλος διεκπεραίωσης 6% (στις άλλες εταιρείες ζητούσε 20%) ενώ η Publicis λάμβανε 12.000-15.000 ευρώ το μήνα. Μεταξύ άλλων, η ευθύνη της Publicis Hellas ήταν να αναζητά ψεύτικες ιστοσελίδες και απατηλές διαφημίσεις, χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Ο πρόεδρός της, μάλιστα, στη συνέχεια αναβαθμίστηκε για τις καλές του υπηρεσίες».

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνεται, «άλλη ευαγής εταιρεία, που ανέλαβε δραστηριότητα, παρείχε τις υπηρεσίες της στη Νovartis με δικό της προϋπολογισμό. Εξέδιδε τιμολόγια για διαφημίσεις εξαπλάσιας αξίας από την αγοραία αξία κι έτσι κατάφερε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της φαρμακευτικής και να υπάρχει ειδικό καθεστώς στη σχέση τους και ειδική μεταχείριση. “Χωρίς μεσάζοντες” και με εξόφληση εντός λίγων ημερών, τα κέρδη αυγάτιζαν».

Οι «καθαρές μέρες»

Για να μη βρεθούν ίχνη, όπως καταγράφει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Novartis είχε εφεύρει τις «καθαρές ημέρες». Τι ήταν οι μέρες αυτές;

«Οι καθαρές ημέρες αποτελούνταν από οδηγίες προς τους εργαζομένους, ώστε να καταστρέψουν συγκεκριμένα έγγραφα από το τμήμα πληροφορίας της τεχνολογίας. Οι καθαρές ημέρες ξεκίνησαν ως λαμβάνουσες χώρα μια φορά το χρόνο και επεκτάθηκαν σε δύο και τρεις φορές ετησίως. Πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και έδιναν εντολές καταστροφής συγκεκριμένων στοιχείων. Κανείς δεν αμφισβήτησε τις οδηγίες του τμήματος. Οι εργαζόμενοι παρέλαβαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με τον τίτλο “καθαρή ημέρα” και είχε σχέση με την εκκαθάριση εγγράφων. Αυτό λειτουργούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2017»…

Τώρα, βέβαια, τα αποκαλυπτικά για όλη τη «δραστηριότητα» και τις «στενές σχέσεις» έγγραφα του FBI είναι σχετικά δύσκολο να θεωρηθούν αποτέλεσμα της σκευωρίας του Μαξίμου!

Συντάκτης: Αντα Ψαρρά, Ντάνι Βέργου – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *