Αλληλεγγύη στους διωκόμενους δημοσιογράφους στην Τουρκία! Να αφεθεί ελεύθερη η δημοσιογράφος και σκηνοθέτρια Χιτζράν Ουρούν!

Ανακοίνωση των εκδόσεων “Εκτός των Τειχών”

Στις 4 Απριλίου συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές η Χιτζράν Ουρούν (Hicran Urun) σκηνοθέτρια η οποία μαζί με τον Ζανά Κιμπάρ δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ “Sur: Ax U Welat” – «Σουρ: Όπου γης και πατρίς». Σε μια συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας στην Πόλη, άνδρες του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων και της ασφάλειας έκαναν επιδρομή σε σπίτια δημοσιογράφων της εφημερίδας «Özgürlükçü Demokrasi» (Ελευθεριακή Δημοκρατία), σπάζοντας κλειδαριές και προσήγαγαν επτά από αυτούς. 

Οι προσαγωγές ήταν συνέχεια της επίθεσης που δέχθηκαν τα γραφεία και το τυπογραφείο της εφημερίδας της 28 Μάρτη την νύχτα την ώρα που τυπωνόταν. Ακολούθησε η κατάσχεση της έκδοσης. Εκείνη την ημέρα και στις επόμενες έγιναν προσαγωγές 26 δημοσιογράφων και εργαζόμενων στο τυπογραφείο. Συνολικά έγιναν 33 προσαγωγές ατόμων που σχετίζονταν με την έκδοση της «Özgürlükçü Demokrasi». Στους 26 προσαχθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», για «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης» και για «συνειδητή και εκούσια βοήθεια τρομοκρατικής οργάνωσης» και η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη και προφυλάκιση. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν 7.

Η σκηνοθέτης και υπεύθυνη σύνταξης της εφημερίδας Χιτζράν Ουρούν (Hicran Urun) τις ημέρες ύστερα από την πρώτη αστυνομική έφοδο σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, το τμήμα της Κωνσταντινούπολης του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τύπο στην Τουρκία και το συνδικάτο DISK, είχε καταγγείλει λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι επιθέσεις στις αντιπολιτευόμενες φωνές και ενάντια στον Κουρδικό τύπο αυτή τη περίοδο πολλαπλασιάζονται. Η κατάσχεση και ο διορισμός ειδικού διαχειριστή είναι ένας νέος τρόπος κλεισίματος εφημερίδων. Παρ’ όλες τις επιθέσεις όμως, η παράδοση της ελευθερίας του τύπου θα συνεχίσει να υπάρχει, η φωνή της πραγματικότητας δεν μπορεί να κατασχεθεί, ο κουρδικός τύπος θα συνεχίσει να φωτίζει την πραγματικότητα!». 

Οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία σύμφωνα με τα στοιχεία της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους και καταδικασμένους δημοσιογράφους στις 11 Απρίλη του 2018, που κοινοποίησε την λίστα για ενημέρωση και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης έχουν φτάσει τους 220! Η Χιτζράν Ουρούν προστέθηκε 95η στην αλφαβητική σειρά. 

Οι εκδόσεις “Εκτός των Τειχών” καταγγέλλουν σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο την σύλληψη και την φυλάκιση της Χιτζράν Ουρούν (Hicran Urun) και των συναδέλφων της δημοσιογράφων της εφημερίδας «Özgürlükçü Demokrasi». Ζητούν την άρση όλων των άδικων κατηγοριών και την απελευθέρωση τους. Καλούν κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, ιδιαίτερα τον δημοσιογραφικό κόσμο, να εκφράσει την αντίθεση του και να διαμαρτυρηθεί στην τουρκική κυβέρνηση. 

Εκδόσεις “Εκτός των Τειχών” 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *