Συζητάμε με το μέλος του “Ρουβίκωνα” Γιώργο Καλαϊτζίδη

Του Γιώργου Γιαννακέλλη

Συζητάμε με το μέλος του Ρουβίκωνας, Γιώργο Καλαϊτζίδη, σχετικά με την δραστηριότητα της αναρχικής συλλογικότητας στην οποία ανήκει, την αντιμετώπιση που έχει από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, την περίφημη θεωρία περί “ανοχής” που απολαμβάνει απ’ την κυβέρνηση, τις δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζουν μέλη του Ρουβίκωνα και γενικά τα όσα βλέπουν την δημοσιότητα και αφορούν την δραστηριότητα αυτής της ομάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση που δίνει ο Γιώργος Καλαϊτζίδης στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε ενδεχόμενο πρωθυπουργίας του θα εφαρμοστεί ο “νόμος και η τάξη”, όπως αυτά τα εννοεί φυσικά ο αρχηγός της Ν.Δ.

– Αρχικά να σημειώσουμε το αναμφισβήτητο. Είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση, που μια αναρχική συλλογικότητα έχει απεύθυνση και σε ένα βαθμό αποδοχή, από άτομα πέρα απ’ τον μικρόκοσμο στον οποίο απευθυνόταν μέχρι τώρα οι αναρχικές συλλογικότητες. Πώς εκτιμάς αυτό το γεγονός και σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται;

– Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι υπήρξαν και στο παρελθόν κάποιες συλλογικότητες εντός του κινήματος και υπάρχουν ακόμα ορισμένες, που προβαίνουν σε αποτελεσματικές δράσεις. Δεν νομίζω ότι είμαστε οι μοναδικοί. Από κει και πέρα θεωρούμε ότι έχουμε μια απεύθυνση κοινωνική και νομίζουμε ότι αυτό είναι συνέπεια των πράξεων μας κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως με τις πολιτικές προτάσεις που διατυπώνουμε. Ασχολούμαστε με ζητήματα που αφορούν και καταδυναστεύουν, όλη την καταπιεζόμενη κοινωνία και συνακόλουθα κι εμάς, αφού είμαστε ένα κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Εκτιμούμε ότι οι δράσεις μας είναι κρυστάλλινες σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να τις αντιληφθούν όλοι/ες. Δεν στοχοποιούμε γενικά κι αόριστα, πρόσωπα, κρατικές υπηρεσίες, θεσμούς. Επιλέγουμε να βρεθούμε απέναντι σε άτομα που συνεργούν στην καταδυνάστευση κόσμου της τάξης μας και κρατικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για την συνολική επίθεση που δέχεται σήμερα η κοινωνία. Σ’ αυτούς που είναι υπεύθυνοι για εργοδοτικές δολοφονίες -εργατικά ατυχήματα τις ονομάζουν- για περιβαλλοντολογικά εγκλήματα, σ’ αυτούς που συμμετέχουν σε μηχανισμούς καταστολής κάθε είδους, σε όσους εγκληματούν εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, και γενικότερα στους υπαίτιους της δυστυχίας της κοινωνίας μας.
Αυτό το αντιλαμβάνεται πλατύ μέρος του κόσμου, αφού βλέπει ολοκάθαρα ότι στρεφόμαστε ενάντια στους υπευθύνους της ταλαιπωρίας και μιζέριας του και καταλαβαίνει το δίκαιο του αγώνα μας.

– Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που για μένα είναι αξιοσημείωτο. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι άτομα που δέχονται την «επίσκεψη» του «Ρουβίκωνα», μετά θεωρούν αναγκαίο να βγαίνουν δημόσια και να «απολογηθούν». Το είδαμε αυτό στην περίπτωση του Δημήτρη Καλιαμπάκου, ο οποίος έχει κάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αφορά τις εξορύξεις πετρελαίου στην Ήπειρο, στα λεγόμενα μιας συμβολαιογράφου η οποία μάλιστα χρημάτισε υποψήφια του συνδυασμού που υποστήριξε το ΠΑΜΕ στις εκλογές του συλλόγου της …

– Αρχικά να πούμε ότι οι περισσότερες από τις στοχευμένες παρεμβάσεις μας δεν περνούν απαρατήρητες από το ΜΜΕ αν και συνήθως αντιμετωπίζονται με προβοκατόρικο τρόπο, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Έτσι μπαίνουν στο “κάδρο” τα άτομα τα οποία επισκεπτόμαστε. Απ’ αυτή την σκοπιά είναι λογικό να αισθανθούν την ανάγκη να απαντήσουν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Δεν είμαστε στην εποχή που κάναμε μια δράση και δεν απασχολούσε ούτε μονόστηλο εφημερίδας. Τώρα κάθε παρέμβαση μας παίρνει δημοσιότητα και μοιραία παίρνει δημοσιότητα και το άτομο ή τα άτομα που εμπλέκονται στην δράση μας. Κάποιοι προτιμούν να μην μιλήσουν καθόλου γιατί δεν έχουν τι να πουν και κάποιοι άλλοι πουλάνε τρέλα του στυλ ότι στην Ελλάδα κανείς γιατρός δεν παίρνει φακελάκια, κανένας συμβολαιογράφος δεν κάνει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας … και προφανώς ο Ρουβίκωνας είναι κατευθυνόμενος από κάτι σκοτεινά κέντρα εξουσίας και εκθέτει αυτούς τους άσπιλους ανθρώπους.

Ο καθένας μπορεί να διαλέξει και να αποδεχτεί την όποια αφήγηση. Είτε την δική μας είτε κάποια άλλη. Εμείς πάντως κάθε φορά μιλάμε με στοιχεία και σε καμιά περίπτωση δεν θα στοχοποιήσουμε ένα πρόσωπο αν δεν έχουμε διπλοτσεκάρει τις καταγγελίες που έχουμε λάβει σε βάρος του. Είτε είναι γιατρός π.χ είτε συμβολαιογράφος. Στην περίπτωση του Δημήτρη Καλιαμπάκου που ανέφερες, δεν έχει παρά να πάει ο ίδιος να ρωτήσει τους κατοίκους της Ηπείρου για τις συνέπειες του περιβαλλοντολογικού εγκλήματος που συντελείται με την συνέργειά του στην περιοχή.

Πιο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της συμβολαιογράφου που επικαλέστηκες. Η κυρία αυτή όχι μόνο δεν δέχτηκε ότι έχει κάνει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά μας παρουσιάζεται και ως η επιτομή της αντίστασης στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών. Και αυτό την στιγμή που η ίδια ήταν απ’ τους πρώτους συμβολαιογράφους που είχαν συμμετάσχει σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εδώ να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι οι συμβολαιογράφοι που συμμετέχουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν μπορεί να ξέρουν αν τα σπίτια που βγάζουν στο σφυρί είναι πρώτη κατοικία ή όχι. Αυτός ήταν και ο λόγος που απέσυρε την μήνυση το συγκεκριμένο συμβολαιογραφικό γραφείο εναντίον συντρόφου που αρχικά βρέθηκε κατηγορούμενος γι’ αυτή την επίθεση. Καθένας μπορεί να αντιληφθεί γιατί η συγκεκριμένη συμβολαιογράφος δεν θέλησε να φέρει την υπόθεσή της μπροστά σε μια ακροαματική δικαστική διαδικασία.

Να θυμίσω επίσης την περίπτωση του Χαρίτου που είχαν βγει ορισμένοι ανάμεσα τους και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης και τον υπερασπίστηκαν δημόσια, όταν στον Ευαγγελισμό όλο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό γνωρίζει τι ακριβώς κάνει ο συγκεκριμένος γιατρός.

– Δεν υπάρχει προηγούμενο, ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ να καταναλώνουν τόσο χρόνο και χώρο για να ασχοληθούν με μια αναρχική ομάδα. Πέρα απ’ αυτό πρωτοκλασάτοι αστοί πολιτικοί έχουν συνεχείς αναφορές στις δράσεις αλλά και στις προσωπικές σου διαδικτυακές τοποθετήσεις. Το ότι ο «Ρουβίκωνας» δεν διαθέτει μια ιστοσελίδα για να μπορεί να αντιπαρατεθεί στις συνεχείς προβοκάτσιες που υπάρχουν σε βάρος του δεν είναι ένα πρόβλημα;

Να αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως το δημοσίευμα του Γ. Παπαχρήστου στα «ΝΕΑ», περί υποτιθέμενης εισβολής μελών του Ρουβίκωνα στο Μαξίμου το 2015 και συνάντησή τους με τον Τσίπρα, το γνωστό κατασκευασμένο ρεπορτάζ του Star για το κομβόι φορτηγών που κατέφθασε από την Γαλλία για να προμηθεύσει «πολεμοφόδια» τον «Ρουβίκωνα», την σπέκουλα που έγινε μετά την δήλωση του φασίστα Πλεύρη ότι αποδέχεται τις ενέργειες του Ρουβίκωνα. Δεν έχει απασχολήσει την συλλογικότητα σας η δημιουργία ενός ιστότοπου, για να μπορεί να απαντάει άμεσα στις συκοφαντίες και στις προβοκάτσιες που γίνονται εναντίον σας;

– Είναι δεδομένο ότι δεχόμαστε ένα πόλεμο λάσπης καθημερινά από τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες. Τα fake news που αφορούν την συλλογικότητα μας έχουν χτυπήσει ταβάνι. Πληρωμένοι κονδυλοφόροι και κάθε είδους δημοσιολόγοι “ανακαλύπτουν” γεγονότα και παρουσιάζουν σαν ειδήσεις περιστατικά που είναι εντελώς εγκεφαλικά τους κατασκευάσματα και υποτίθεται αφορούν τον Ρουβίκωνα. Είναι εντελώς αδύνατο, με δεδομένο τις μικρές μας δυνάμεις, να μπορούμε να απαντούμε καθημερινά στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Εκεί οφείλεται ότι πολλές φορές ο συκοφαντικός οχετός ενάντια στην ομάδα μας δεν έχει απαντηθεί, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε κάθε μέρα να δίνουμε στην δημοσιότητα πέντε κείμενα για να αντικρούουμε τις ανυπόστατες κατηγορίες που εκτοξεύονται σε βάρος μας. Προφανώς δεν μπορούμε να μπούμε σ’ αυτή την διαδικασία.

Φυσικά και η ιστοσελίδα θα έλυνε ένα μέρος του προβλήματος αφού θα διαθέταμε ένα μέσο μέσα απ’ το οποίο θα δίναμε άμεσες απαντήσεις όποτε το κρίναμε σκόπιμο. Η ανυπαρξία της οφείλεται στο ότι προς το παρόν, δεν διαθέτουμε την δυνατότητα να διαθέσουμε ένα αριθμό ατόμων για να ασχοληθεί με την διαχείριση μιας διαδικτυακής παρουσίας όπως την φανταζόμαστε. Η δημιουργία της όμως είναι μέσα στους στόχους της συλλογικότητας.

Να απαντήσω και στις περιπτώσεις που επικαλέστηκες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Παπαχρήστου που ανέφερες. Πρόκειται για ένα καθαρό μύθευμα που έβγαλε από το κεφάλι του. Το ότι δηλαδή εμείς εισβάλαμε στου Μαξίμου και συναντήσαμε πρόσωπο με πρόσωπο τον Τσίπρα, κι όλα τα σχετικά που επικαλείται στο δημοσίευμα του. Γελοίο ήταν και το «ρεπορτάζ» της τηλεόρασης του Star το οποίο έκανε λόγο για «κράνη, στειλιάρια και σφυριά» που έφτασαν στους αναρχικούς των Εξαρχείων με λευκά βαν από Γαλλία. Μιλάμε για αστείους ισχυρισμούς, λες και εμείς δεν θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε βαριοπούλες απ’ την Αθήνα και έπρεπε να μας φέρουν απ’ το Παρίσι. Τα «πολεμοφόδια» για τα οποία μιλούσε το τηλεοπτικό «ρεπορτάζ» ήταν πάμπερς, διάφορα φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τα οποία έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες φωτογραφίες, στο διαδίκτυο πριν τα μοιράσουμε σε συνανθρώπους μας που τους ήταν απαραίτητα. Μιλάμε για αστειότητες.

Όσο αφορά την σπέκουλα που επιχειρήθηκε μετά την δήλωση του φασίστα Πλεύρη ότι αποδέχεται τις ενέργειες του «Ρουβίκωνα», να θυμίσω ότι ο Κουρής καλούσε με πρωτοσέλιδο στην φυλλάδα του, την «Αυριανή», το ΚΚΕ να βγει στους δρόμους και να «επιβάλλει την τάξη» τον Δεκέμβρη του 2008, γιατί σύμφωνα μ’ αυτόν το ΚΚΕ μπορούσε, ενώ η αστυνομία αδυνατούσε.

Να υπενθυμίσω επίσης αυτό που ανέφερε και σε ένα εύστοχο κείμενο του το «Βαθύ Κόκκινο». Τα δημόσια συγχαρητήρια που έδινε ο Αδωνης Γεωργιάδης στο ΚΚΕ. Ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ., σαν βουλευτής του ΛΑΟΣ, τότε, αμέσως μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν την μεγάλη αντιμνημονιακή συγκέντρωση στις 20 Οκτώβρη 2011, βγήκε στην τηλεόραση και έδινε τα συγχαρητήρια του στο ΚΚΕ, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο «συμπεριφέρθηκε απολύτως καθεστωτικά προστατεύοντας το κοινοβούλιο από τους κουκουλοφόρους. Όλοι οι βουλευτές λέγαμε ευτυχώς που υπάρχει το ΠΑΜΕ».
Θέλω να πω δηλαδή, ότι είναι γελοιότητα ορισμένοι να απευθύνουν μομφή στην ομάδα μας, στηριζόμενοι στα λεγόμενα ενός φασίστα.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στον ορυμαγδό λάσπης που δέχεται κατά καιρούς η ομάδα με ανυπόστατα δημοσιεύματα -όπως π.χ ότι θα κατέβουμε στις εκλογές- αλλά και εγώ προσωπικά, διαβάλλοντας και δίνοντας άλλο περιεχόμενο στις αναρτήσεις που κάνω κατά καιρούς στο facebook.

Θα κουράζαμε τους αναγνώστες μας αν έκανα αναλυτική αναφορά στις πολλαπλές φορές που έχουν παρερμηνευτεί σκόπιμα γραφόμενα μου στο διαδίκτυο. Θα αναφερθώ μόνο σε ένα περιστατικό που συμπυκνώνει τον προβοκατόρικο τρόπο αντιμετώπισης που έχω από αρκετούς δημοσιολόγους. Πριν καιρό γίνεται μια “επαγγελματική” και “περίεργη” εισβολή στο σπίτι μου που δεν συνάδει με μία απλή διάρρηξη από κλεφτρόνια. Το λέω αυτό, γιατί κανέναν απλό διαρρήκτη δεν θα τον ενδιέφερε να κλέψει προσωπικές μου σημειώσεις, αλλά και εσωτερικά κείμενα της ομάδας που περιγράφουν την εσωτερική λειτουργία της. Ούτε φυσικά θα είχε κανένα κίνητρο να πάρει προσωπικά μου αντικείμενα μηδενικής αξίας (που όμως είχαν τα δακτυλικά μου αποτυπώματα και dna). Κι όμως κλέβουν αυτά, ενώ αφήνουν άθικτα χρήματα που ήταν σε εμφανέστατο σημείο.

Θα ήταν εντελώς ανόητο απ’ την πλευρά μου, γνωρίζοντας πλέον ότι κάποιοι άγνωστοι –εντός ή εκτός εισαγωγικών- έχουν στην κατοχή τους προσωπικά μου αντικείμενα με αποτυπώματα και γενετικό μου υλικό, τα οποία μπορούσαν να “φυτέψουν” οπουδήποτε, και άντε μετά να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, να αδιαφορήσω. Ως ελάχιστη αυτοπροστασία δήλωσα την κλοπή σε ένα Α.Τ., έτσι ώστε να έχω ένα πειστήριο σε περίπτωση προβοκάτσιας. Ε, αυτό το γεγονός κάποιοι γκεμπελίσκοι δημοσιολόγοι το παρουσίασαν σαν να κατέφυγα για προστασία στην αστυνομία, ζητώντας της να βρει τους “κλέφτες”.

Να κάνω εδώ μια σημείωση, που έχει την αξία της. Την ίδια ώρα που τα ΜΜΕ, εκτός ελαχίστων κινηματικών ιστοσελίδων, κάνουν ένα τεράστιο προπαγανδιστικό πόλεμο εναντίον μας, μας βρίζουν, μας λασπολογούν και μας συκοφαντούν με τον χειρότερο τρόπο, ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο επικοινωνούν μαζί μας και στην κυριολεξία μας παρακαλούν για συνεντεύξεις, παραχωρώντας μας δισέλιδα για να διατυπώσουμε τις απόψεις μας σε εφημερίδες, μας εκλιπαρούν για να συμμετέχουμε σε τηλεοπτικά αφιερώματα που θα ήθελαν να κάνουν για τον “Ρουβίκωνα”, και για να βγούμε να μιλήσουμε σε δελτία ειδήσεων.

Γνωρίζοντας ότι αυτό το κάνουν για να “πουλήσουν” τηλεθέαση ή αναγνωσιμότητα και παράλληλα να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση πλουραλιστικής αντιμετώπισης των γεγονότων, έχουμε επιλέξει να αγνοούμε στις προσκλήσεις τους. Εχουμε αποφασίσει επικοινωνιακά να λειτουργούμε μέσα από το δικά μας βίντεο και από τα κείμενα μας που δημοσιεύουμε στο indymedia. Θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιακή θέση που έχουμε σχετικά με τα αστικά ΜΜΕ.

– Με συνεχείς αναφορές του, ακόμα και από το βήμα της βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνει την αίσθηση ότι έχει εμμονές με τον Ρουβίκωνα ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και το όνομα σου καθώς σε χαρακτηρίζει «αρχηγό» της αναρχικής ομάδας. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι ο ίδιος σαν πρωθυπουργός θα «πατάξει την ανομία» και θα «τελειώσει» το «άβατο των Εξαρχείων».

– Τα περί «αρχηγού» είναι αστειότητες, καθώς και τα περί «άβατου». Μόλις την Παρασκευή έγινε μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση στην πλατεία και στη ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και η ανακοίνωση της αστυνομίας μιλούσε για δεκάδες προσαγωγές αλλά και συλλήψεις κάποιων ατόμων στα οποία αποδίδεται ότι διακινούσαν ναρκωτικά.

Από κει και πέρα, είναι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του, όπως συμβαίνει με την Ν.Δ και τον κ. Μητσοτάκη, να χρησιμοποιούν τις προσωπικές αναρτήσεις μελών μιας συλλογικότητας, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Παράλληλα θέλοντας να συσπειρώσουν το συντηρητικό εκλογικό τους ακροατήριο, επιδίδονται με όλους τους τρόπους σε κορώνες περί πάταξης της ανομίας.

Επειδή, όμως, όλοι μας ζούμε στην ίδια χώρα, εγώ έχω να πω το εξής: Η Ν.Δ., ουσιαστικά ποντάρει στο “νόμος και τάξη”, προβάλλοντας μια εικόνα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανομία, ένα χάος.
Η αλήθεια είναι όμως ότι εμείς και σαν συλλογικότητα και σαν αγωνιστές έχουμε πάθει μελαγχολία και κατάθλιψη γατί δεν κουνιέται φύλλο. Δεν υπάρχουν μαζικές συγκρούσεις και συγκεντρώσεις όπως στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν οι εξεγέρσεις και όλα αυτά τα επεισόδια που γινόταν μαζικά από τον κόσμο, επί κυβερνήσεων Ν.Δ. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ότι δηλαδή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος δεν κατεβαίνει μαχητικά στους δρόμους για να αντισταθεί στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται, με το βιοτικό του επίπεδο να κατρακυλάει καθημερινά.

Πώς γίνεται δηλαδή, όλη η κοινωνία να έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει καμιά αντίσταση στην επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις κινημάτων και αγωνιστών που με τις μικρές τους δυνάμεις κάνουν ότι μπορούν και από την άλλη η Ν.Δ να παρουσιάζει μια εικόνα ανομίας και χάους, ενώ επί των ημερών κυβερνητικής εξουσίας της, γινόταν οι πιο μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και γενικευμένες συγκρούσεις που έχει δει τα τελευταία χρόνια η Αθήνα; Προφανώς τα όσα ισχυρίζεται ο Κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, περί γενικευμένης ανομίας, είναι ένα παραμύθι που μας σερβίρουν για επικοινωνιακούς μικροπολιτικούς λόγους.

– Ένα απ’ τα συνηθισμένα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιούν πολιτικοί σας αντίπαλοι είναι ότι απολαμβάνετε την «ανοχή», κυβέρνησης, αστυνομίας, δικαστών, όταν προβαίνετε σε πράξεις βίας. Με αφορμή και την δίκη που έχουν στις 12 Ιούνη μέλη της ομάδας σας τι απαντάς;

– Ας δούμε αρχικά τι σημαίνει βία. Θα επικαλεστώ με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Η ομάδα μας, μαζί με άλλες συλλογικότητες, πήγε και επιτέθηκε στο συμβούλιο της Επικρατείας. Κι όντως προκλήθηκαν κάποιες μικρές υλικές ζημιές. Κάναμε αυτή την παρέμβαση γιατί οι δικαστές με τις αποφάσεις τους νομιμοποίησαν τον σφαγιασμό των συντάξεων -σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί δικαστική απόφαση που θεωρούσε αντισυνταγματική την μείωση των συντάξεων των δικαστών- και το πετσόκομμα των μισθών. Κατά την άποψη μας αυτή στην ουσία είναι η μεγαλύτερη και η πιο τρομοκρατική βία που μπορεί ένας θεσμικός παράγοντας να επιβάλλει σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι φυσικά πέντε σπασμένα τζάμια.

Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν ενοχλούνται στο ότι οι αμειβόμενοι πλουσιοπάροχα δικαστές, νομιμοποιούν διαρκώς την μείωση μισθών και συντάξεων, επιβάλλοντας στους απόμαχους της δουλειάς και στους εργαζόμενους καθεστώς εξαθλίωσης και αγανακτούν επειδή κάποιοι άνθρωποι αντιστέκονται σ’ αυτό το έγκλημα, προκαλώντας ίσως και κάποιες υλικές ζημιές, το πρόβλημα δεν είναι δικό μας.

Να μιλήσουμε τώρα για την περιβόητη ανοχή που υποτίθεται δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην συλλογικότητά μας. Εγώ έχω 9 δικαστήρια σε έξι μήνες. Μόνο εγώ. Σαν ομάδα, έχουμε εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές απ’ την ημέρα που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερες απ’ ότι είχαμε επί Ν.Δ. Και μόνο αυτό έρχεται να κατάρριψη το αφήγημα της ανοχής.

Τι εννοεί όμως ακριβώς η αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί αυτή είναι που παπαγαλίζει συνέχεια αυτή την θεωρία, όταν μιλάει περί ανοχής; Θεωρεί ότι αν εμείς εισβάλλουμε σε ένα δημόσιο κτίριο για οποιαδήποτε παρέμβαση μας και αν δεν μας πυροβολήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις που πιθανόν να βρίσκονται εκεί, σημαίνει ανοχή; Μάλλον εννοούν ότι από την στιγμή που δεν μας πυροβολούν, είτε στο κεφάλι είτε στα πόδια, είτε δεν πυροβολούν στον αέρα, ανέχονται την δράση μας, γιατί προφανώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εμποδίσουν τις παρεμβάσεις μας.

Το δεύτερο πράγμα που θεωρεί η Ν.Δ., σαν δείγμα ανοχής της κυβέρνησης προς την ομάδα μας- το είπε άλλωστε ξεκάθαρα ο Μητσοτάκης- είναι ότι δεν επαναφέρει τον λεγόμενο «κουκουλονόμο». Επί της ουσίας δηλαδή όσοι σύντροφοι/ες συμμετέχουν σε κάποιες δράσεις και φοράνε ένα σκούφο ή ένα κράνος για να μην αναγνωρίζονται, θα εισπράττουν κακουργηματική κατηγορία και θα προφυλακίζονται. Οπότε θα επικρατήσει η λογική ότι όποιος αντιδρά έστω και με συμβολική βία θα πρέπει να φυλακίζεται.

Αυτό ακριβώς εννοούνε. Επειδή δεν είμαστε φυλακή λόγω του ότι στις δράσεις μας έχουν σπαστεί πέντε πράγματα και επειδή δεν μας πυροβολούν όταν μας συναντάνε αστυνομικοί, σύμφωνα με την Ν.Δ., η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας ανέχεται.

Εδώ να σημειώσω ότι αν αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας και τα αδικήματα που σήμερα είναι πλημμελήματα χαρακτηριστούν κακουργήματα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό το πράγμα δεν θα μείνει στον «Ρουβίκωνα». Θα αφορά όλα τα κινήματα και όλους τους αγωνιστές/ιες.

Από κει και πέρα αν ορισμένοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετείται πολιτικά από τις δράσεις μας, έχουν πολιτική αντίληψη νηπίου. Η πλειοψηφία των κειμένων και των δράσεων μας στρέφονται εναντίον του. Και η συγκεκριμένη θέση της Ν.Δ., είναι … όπου φυσάει ο άνεμος. Τη μια μέρα βγαίνει ο βουλευτής της Βασίλης Οικονόμου και μας λέει ότι το κυβερνητικό κόμμα «καθοδηγεί» την ομάδα μας, με τον Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα περί ανοχής. Λίγο πριν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση με την οποία ισχυριζόταν ότι ο «Ρουβίκωνας» με τις ενέργειες του “εξευτελίζει” την κυβέρνηση. Τραγέλαφος.

Επίσης το πόσο πολύ μας «ανέχεται» ο ΣΥΡΙΖΑ και η αστυνομία φαίνεται από το γεγονός ότι επί κυβέρνησης Σύριζα, έχουν υπάρξει γύρω στις 100 συλλήψεις, που αφορούν στη δράση της ομάδας, ενώ όταν βρεθούμε κατηγορούμενοι οι δικαστές μας «συμπαθούν» ιδιαίτερα. Προς επίρρωση αυτού του γεγονότος ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Για την παρέμβασή μας στα διόδια του Κιάτου, επιβλήθηκαν συνολικά ποινές 350 μηνών σε δέκα από μας.

Και μιας και αναφέρθηκες στην δίκη που έχουμε στις 12 Ιούνη αξίζει να περιγράψω τηλεγραφικά τον τραγελαφικό τρόπο με τον οποίο έχει στηθεί η δικογραφία σε βάρος μας. Κάποια χαρακτηριστικά σημεία της. Παρουσιάζεται μια ανώνυμη επιστολή και βάσει του περιεχομένου της βρίσκονται τρεις σύντροφοι κατηγορούμενοι. Ο συντάκτης της ισχυρίζεται ότι στην επίθεση της ομάδας μας στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας είδε τρία μηχανάκια τα οποία είχαν καλυμμένες τις πινακίδες, στο χώρο της δράσης και κατονομάζει τους ιδιοκτήτες τους. Με βάση αυτό το «στοιχείο» τρία μέλη της ομάδας καλούνται να δικαστούν.

Σε άλλη περίπτωση σύντροφος βρίσκεται κατηγορούμενος για την επίθεση στα δικαστήρια της Λάρισας -τα οποία είχαν αποφυλακίσει τον πατέρα βιαστή της 12χρονης κόρης του- γιατί σε άλλη ημερομηνία, απ’ αυτή της επίθεσης, παρουσιάζεται να έχει βιντεοσκοπηθεί από κάμερα ψαροταβέρνας στην ευρύτερη περιοχή.

Εγώ έχω βρεθεί κατηγορούμενος για την επέμβαση μας στον γιατρό Χαρίτο επειδή έκανα κάποια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Κι αυτό θα εντάσσεται στο πλαίσιο ανοχής που έχουν οι δικαστές απέναντι μας. Το ότι δηλαδή με τέτοιους γελοίους ισχυρισμούς κατασκευάζουν δικογραφίες σε βάρος μας.

Και κάτι τελευταίο όσο αφορά την στάση της αστυνομίας απέναντι μας. Η πλειοψηφία των μελών της ομάδας παρακολουθείται όλο το 24ωρο. Tο ότι γίνονται μέχρι και απαγωγές μελών του «Ρουβίκωνα», στην μέση του δρόμου, για ασήμαντες αφορμές, είναι μέσα στην καθημερινότητά μας. Δεν μπορεί αυτά να τα καταγγέλλουμε κάθε μέρα. Θα κινδυνεύαμε να καταντήσουμε γραφικοί. Αλλά αυτά τα πράγματα συμβαίνουνε.

– Μετά τόσα χρόνια δράσης της ομάδας σας, τι αποδοχή εκτιμάς ότι έχουν οι ενέργειες του Ρουβίκωνα στην ελληνική κοινωνία; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι τις συλλογικότητας σας και τι απαντάς σε όσους σας κατηγορούν ότι σε ορισμένες παρεμβάσεις σας χρησιμοποιείτε βία;

– Για το τελευταίο μίλησα προηγουμένως αλλά ας επανέλθω. Νομίζω ότι αυτή την στιγμή η πλειοψηφία της κοινωνίας, ειδικότερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δέχονται την μεγαλύτερη και πιο ισχυρή βία που έχει υπάρξει σε βάρος τους τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή μεταφράζεται με την περικοπή συντάξεων και μισθών. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με το άγχος για το πώς θα κατορθώσουν να επιβιώσουν την επόμενη μέρα. Οταν στην καθημερινότητα σου βιώνεις τέτοιες καταστάσεις, όταν δεν γνωρίζεις αν αύριο θα γίνει πλειστηριασμός στο σπίτι που μένεις, όταν δεν ξέρεις αν θα μπορέσεις να ανταποκριθείς και να πληρώσεις τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όταν δεν έχεις δουλειά, όταν δεν μπορείς να προσφέρεις τα στοιχειώδη στα παιδιά σου και γενικά δεν μπορείς να ζήσεις, είναι μια βία που δέχεσαι καθημερινά και η οποία σε διαλύει. Εχει καμιά σχέση αυτή η βία με το να πετάξεις μπογιές ή να σπάσεις μερικά τζάμια;

Κι αυτό μια μεγάλη μερίδα κόσμου το αντιλαμβάνεται. Καταλαβαίνει δηλαδή από πού προέρχεται και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την βία που υπομένει καθημερινά. Όταν την ίδια στιγμή βλέπει, κάποιους ανθρώπους με τις μικρές τους δυνάμεις, να χτυπούν αυτούς ακριβώς τους θεσμούς, τις υπηρεσίες, κι αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που έχουν όνομα και διεύθυνση, οι οποίοι ουσιαστικά είναι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί όλης αυτής της βίας που ανέφερα πριν, έστω και ενστικτωδώς, τους αποδέχεται. Ακόμα και άτομα που δεν έχουν κάποια πολιτική παιδεία, ή αν δεν έχουν ασχοληθεί με κινήματα και αγώνες, αντιλαμβάνονται ότι όσοι/ες πραγματοποιούν ενέργειες, όπως αυτές που κάνει ο «Ρουβίκωνας» βρίσκονται στην ίδια πλευρά μ αυτούς. Ότι ανήκουν στο στρατόπεδο των καταπιεσμένων, και εκμεταλλευομένων. Καταλαβαίνουν ότι κάποιοι παλεύουν με τις μικρές τους δυνάμεις και τους δικούς τους δυνάστες.

Το θέμα όμως δεν είναι να υπάρχει μια ακόμα ανάθεση στην ελληνική κοινωνία. Να υπάρχει δηλαδή ένας “Ρουβίκωνας” π.χ., ο οποίος θα κάνει ορισμένες δράσεις και κάποιοι άλλοι θα βαράνε “παλαμάκια”. Το ζητούμενο είναι να οργανωθεί η ίδια η κοινωνία με όποιον τρόπο επιλέξει. Να φτιάξει συλλογικότητες, ομάδες, σωματεία, και όλοι μαζί, στην ίδια κατεύθυνση, να υψώσουμε φραγμούς σε μια πολιτική που λεηλατεί κάθε μέρα τις ζωές μας.

Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση δεν θα μπορέσει ο Ρουβίκωνας να γίνει τόσο επικίνδυνος όσο θέλει, -εμείς θέλουμε να γίνουμε επικίνδυνοι για το καθεστώς, επικίνδυνοι για τις κυβερνήσεις που λεηλατούν τις ζωές μας. Κι αυτό πραγματοποιείται μόνο αν συσπειρωθούν πλατιές λαϊκές μάζες σε ένα κοινό αγώνα. Μια οργανωμένη μειοψηφία η οποία όσο καλά και να κάνει την δουλειά της, από ένα σημείο και μετά μπορεί και να χαρακτηριστεί σαν γραφική, άσχετα αν θα υπάρξει ένα κομμάτι κόσμου το οποίο θα κάθεται στον καναπέ και θα πανηγυρίζει κάθε φορά που βλέπει μια ακτιβίστικη ενέργεια.

Στην ουσία όμως, τίποτα όμως δεν θα αλλάξει στις ζωές μας. Ο κόσμος της τάξης μας πρέπει, κατά την άποψη μας, να αφήσει την ανάθεση πίσω του, η οποία για χρόνια είχε την λογική της ψήφου, όπως έγινε και με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος τρόπος για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες ύπαρξης μας, είναι ο λαός να οργανωθεί και να δώσουμε από κοινού δυναμικούς αγώνες στους δρόμους.

Αν παγιωθεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα κι εμείς σαν «Ρουβίκωνας» δεν θα αντέξουμε για πολύ και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω απ’ τις σημερινές μας δράσεις και προφανώς δεν θα αλλάξει τίποτα για την κοινωνία.

– Μήπως περνάς ένα απαισιόδοξο μήνυμα;

– Να γίνω πιο συγκεκριμένος σ’ αυτό που θέλω να πω Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι έρχονται να μας συναντήσουν στον καταλυμένο κοινωνικό χώρο ΒΟΞ. Οι περισσότεροι είναι σε απόγνωση και ζητούν την βοήθεια μας, Κάνουν όμως ένα βασικό λάθος. Δεν μπορεί να αντιληφθούν ότι δεν είναι λύση κάποιοι άλλοι να λειτουργήσουν με την λογική της ανάθεσης που προανέφερα. Πρέπει και οι ίδιοι να βρεθούν στο μετερίζι του αγώνα. Εξακολουθούν δηλαδή να ασπάζονται την αντίληψη που έχει επικρατήσει σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ότι δηλαδή κάποιοι άλλοι με ένα μαγικό τρόπο θα διευκολύνουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Το καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο μετά τόσα χρόνια τέτοιου σκεπτικού και τέτοιας αντίληψης ο κόσμος να μπει σε μια λογική αυτοοργάνωσης.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια περίοδος που ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι όλες αυτές τις κινητοποιήσεις τις καρπώθηκε, τις κεφαλαιοποίησε και τις εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε πλατιά απογοήτευση από την σοσιαδημοκρατία, που όχι απλώς ξέχασε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά πρόδωσε και τις ελπίδες που είχε δημιουργήσει σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, η άνοδός της στην κυβερνητική εξουσία. Εφάρμοσε τέτοια αντιλαϊκή πολιτική που καμιά δεξιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν το είχε διανοηθεί. Αν το τολμούσε θα γινόταν ο κακός χαμός σε όλη την Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά προβληματικό το ότι στην εποχή που διανύουμε, παρακολουθούμε να κατεδαφίζονται δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αιματηρούς εργατικούς αγώνες, και να μην κουνιέται φύλλο με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Υπάρχει ένα «μούδιασμα» στην Ελληνική κοινωνία και δεν είναι απαισιοδοξία να το παραδέχεσαι. Εμείς θέλουμε να ελπίσουμε ότι αυτό το μούδιασμα είναι παροδικό και κάποια στιγμή θα φύγει. Σ’ αυτό θέλουμε να συντελέσουμε και με ένα κομμάτι των δράσεων μας. Να δείξουμε, με παραδειγματικό τρόπο, ότι ο εχθρός δεν είναι ανίκητος και ότι με στοιχειώδη οργάνωση μπορείς να κατορθώσεις πολλά πράγματα, κάτι που υπογραμμίζουμε και στα κείμενα μας. Οπότε αυτό που προσπαθούμε να πούμε στους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται σε επαφή μαζί μας, είναι να οργανωθούν και να παλέψουν. Κι αν δεν θέλουν να οργανωθούν στην δικιά μας συλλογικότητα να το κάνουν με δικούς του ανθρώπους, και από την παθητικότητα να περάσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα.

– Θα ήθελα να αναφερθείς στην καταστολή που υπάρχει σήμερα και να εστιαστείς λίγο πιο αναλυτικά στις υποσχέσεις που δίνει στο εκλογικό τους ακροατήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι με κυβέρνηση Ν.Δ θα επικρατήσει «νόμος και τάξη».

– Προφανώς υπάρχει καταστολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκκένωση καταλυμένων χώρων, ενώ οι δικαστές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν κουρελόχαρτο και τους δικούς τους νόμους, όπως συμβαίνει σήμερα με την άρνησή τους να χορηγήσουν άδεια στον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υπάρχουν συνεχή γεγονότα ενάντια στο κίνημα καθώς και στην δική μας ομάδα. Το πιο χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η δίκη – παρωδία που έχουμε στις 12 Ιούνη και για την οποία μίλησα προηγουμένως. Ουσιαστικά για μας η καταστολή έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με την οικονομική μας αφαίμαξη, αφού μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την εξαγορά ποινών, για να μην βρεθούμε στην φυλακή.

Και για να μην ρωτήσει κάποιος πονηρός που βρίσκουμε να λεφτά, να πούμε ότι τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονται από την συγκινητική προσφορά πάρα πολύ κόσμου και από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι αυτό το λέω γιατί κατά καιρούς έχουν γραφτεί ανοησίες που αναφέρουν ότι κάποιοι χρηματοδοτούν τις «κοστοβόρες δράσεις» μας οι οποίες «χρειάζονται πολλά χρήματα» για να πραγματοποιηθούν. Αυτά φυσικά είναι γελοιότητες.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι με κυβέρνηση Ν.Δ., η καταστολή θα ενταθεί. Και μια και με ρώτησες για τις σχετικές δηλώσεις του αρχηγού της Ν.Δ., θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συνεχώς ότι όταν η Ν.Δ γίνει κυβέρνηση θα επικρατήσει νόμος και τάξη, θα «τελειώσει» τον Ρουβίκωνα, θα «τελειώσει» τους αναρχικούς στα Εξάρχεια κτλ. Προφανώς αυτό που εννοεί είναι ότι θα επανασυσταθούν και θα ενισχυθούν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ. Να θυμίσω ότι ήταν ομάδες αστυνομικών εντελώς εκτός ελέγχου, ομάδες που είχαν χαρακτηριστεί οι «νέοι Γκοτζαμάνηδες της ελληνικής αστυνομίας». Το γεγονός ότι δεν είχαμε νεκρό από τις επιθέσεις Δελτάδων σε διαδηλωτές, ήταν καθαρά θέμα τύχης. Τις δολοφονικές προθέσεις και την κτηνώδη συμπεριφορά  αυτών των αστυνομικών τις έχουμε δει δεκάδες φορές στον δρόμο, όταν έπεφταν με τις μηχανές τους πάνω σε διαδηλωτές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραλίγο δολοφονική ενέργεια που επιχείρησαν με θύμα την διαδηλώτρια Αγγελική Κουτσουμπού και την ασύδοτη εγκληματική δράση τους την έχουμε δει επανειλημμένως με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την εισβολή τους στο Στέκι Μεταναστών.

Το δεύτερο που εννοεί είναι ότι θα βάλει τον «κουκουλονόμο». Οποιοσδήποτε κάνει την όποια συμβολική αντίσταση επειδή θα κρύβει τα χαρακτηριστικά του και πολύ καλώς θα τα κρύβει για να μην αναγνωριστεί, μετά από τις αρχές ασφαλείας θα κατηγορείται για κακούργημα θα πηγαίνει στον ανακριτή και θα προφυλακίζεται. Και εδώ αρχίζει και μπερδεύεται το πράγμα.

Πρέπει να καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι αν ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου και ξέρουμε ότι θα στείλει κάποιους κανίβαλους, οι οποίοι θα πέφτουν με τα μηχανάκια επάνω μας και για την οποιαδήποτε κίνηση πάμε να κάνουμε θα κινδυνεύουμε να μπούμε στην φυλακή, προφανώς και θα πάρουμε τα μέτρα μας για να μπορέσουμε και να μην συλληφθούμε και να μην οδηγηθούμε στην φυλακή και να αντιμετωπίσουμε τους αλαλάζοντες Δελτάδες οι οποίοι θα εισβάλλουν είτε στους χώρους τους δικούς μας είτε θα προσπαθούν να σπάνε και να καταστείλουν τις κινήσεις μας. Δεν είναι ότι θα σταματήσουμε τις κινήσεις μας. Θα τις συνεχίσουμε και θα είναι αναβαθμισμένη η περιφρούρηση των κινήσεων. Οπότε αν θέλει να γίνουν πολύ μεγαλύτερα γεγονότα ανομίας δεν έχει παρά να συνεχίσει να υπόσχεται ότι με την επόμενη κίνηση που θα κάνουμε θα μας βάλει φυλακή. Οπότε εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να γίνει η κίνηση και να μην μπούμε στην φυλακή.

Να το πως και λίγο διαφορετικά. Τώρα πάω σε μια κίνηση του Ρουβίκωνα και ξέρω πάνω -κάτω αν συλληφθώ θα πάρω ένα πλημμέλημα δύο ή τρία ή θα έχω ένα δικαστήριο στο οποίο θα πάω να εξαγοράσω μια ποινή. Αν ξέρω όμως ότι μπορεί να έρθουν και να με σακατέψουμε και να με οδηγήσουν στη φυλακή θα πάρω άλλα μέτρα για να το αντιμετωπίσω. Οπότε κάθε δράση φέρνει αντίδραση και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σ’ αυτά που λέμε. Διότι μπορεί να λέει τώρα ο Μητσοτάκης για ανομία και τα μέτρα που έχει στο μυαλό του, είτε τα νομικά είτε τα κατασταλτικά στο δρόμο, θα σταματήσουν τα πράγματα τα οποία γίνονται, εγώ μπορώ να πω ότι θα γίνουν πολύ χειρότερα με την λογική που βάζει. Γιατί εμείς δεν έχουμε κανένα σκοπό αν μπει πάλι ο «κουκουλονόμος» και αν βγουν οι Δελτάδες στον δρόμο να σταματήσουμε να κάνουμε δράσεις. Θα ενισχύσουμε την περιφρούρησή μας για να φεύγουμε χωρίς συλλήψεις και χωρίς απώλειες. Οπότε ουσιαστικά τα μέτρα εμπλοκής θα αλλάξουνε για όλους.
Δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακριβώς ότι πριν. Η περιφρούρησή μας θα είναι πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο αποτελεσματική γιατί κανείς δεν έχει διάθεση να μπει στην φυλακή.

Και να θυμίσω και κάτι τελευταίο επειδή μας έχουν αρκετά απασχολήσει μ’ αυτούς του ΔΕΛΤΑ, Δελτάδες φυλάγανε την είσοδο του ΤΑΙΠΕΔ (δεν είχαν διαλυθεί ακόμα) όταν πήγαμε μέχρι τον 6ο όροφο και τον διαλύσαμε.

– Επειδή υπήρξαν δημοσιεύματα ότι σχεδιάζεται μια εκκένωση του ΒΟΞ από τους καταληψίες του ..

– Ναι τα γνωρίζουμε. Ομως επειδή τα πάντα είναι αριθμοί και συσχετισμοί δύναμης και δεν είναι αποκλειστικά μόνο θέμα πολιτικής βούλησης και το αφήγημα στο κεφάλι του κάθε νεοφιλελεύθερου ή του κάθε δεξιού, να δώσω μια απάντηση. Η εκκένωση του ΒΟΞ προφανώς και μπορεί να γίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Είχε ξαναγίνει το 2012 και μέσα σε 24 ώρες έγινε επανακατάληψη. Μάλιστα αφαιρέθηκαν τα σίδερα με τα οποία είχαν “σφραγίσει” την κατάληψη, πουληθήκανε, και τα λεφτά που εισπράξαμε κατέληξαν σε φυλακισμένους αγωνιστές. Αυτή ήταν η απάντησή μας τότε, αυτή θα είναι και τώρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν εκτιμήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση ότι μπορεί να διαθέτει μόνιμα αστυνομικές δυνάμεις για να κρατάει κλειστό το ΒΟΞ ας το δοκιμάσει.

Σε τελική ανάλυση έχουμε αποδείξει ότι σαν “Ρουβίκωνας” έχουμε την δυνατότητα να αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, χωρίς να μας καθορίζουν τα Εξάρχεια και ο χώρος που έχουμε.

– Μετά την παρέμβαση του «Ρουβίκωνα» στο Πεντάγωνο είχαν κυκλοφορήσει πλατιά μερικές περίεργες φήμες για την εμπλοκή μόνιμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων σε κινήσεις ενάντια στην ομάδα σας. Θες να μας πεις κάτι περισσότερο;

– Δεν ήταν απλώς φήμες. Υπήρξαν και γεγονότα. Ήρθαν κάποιοι φαντάροι οι οποίοι υπηρετούν σε διάφορα στρατόπεδα, ένα της Αττικής, ένα της Βόρειας Ελλάδας και ένα στην Κύπρο, οι οποίοι μας μετέφεραν μια κοινή τους εμπειρία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, υπήρξε συγκέντρωση όλων των στρατευμένων στα στρατόπεδα που υπηρετούσαν και σε μια μεγάλη οθόνη προβλήθηκε βίντεο που προερχόταν από τις εσωτερικές κάμερες του Πενταγώνου, το οποίο έδειχνε την παρέμβαση που είχαμε κάνει σ’ αυτό το κτίριο.

Μετά το τέλος της προβολής, οι αξιωματικοί ζήτησαν από τους φαντάρους να τους αναφέρουν αν αναγνωρίζουν κάποια απ’ τα μέλη του Ρουβίκωνα που απεικονιζόταν στο βίντεο. Μάλιστα είχαν εξαιρέσει εμένα και έναν άλλο σύντροφο, που απ’ ότι είπαν μας γνώριζαν και ζητούσαν πιεστικά από τους φαντάρους να δηλώσουν αν γνώριζαν κάποιον απ’ την ομάδα μας. Μάλιστα τους τόνισαν ότι αν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν φαντάροι που γνωρίζουν άτομα και δεν το αναφέρουν “θα έχουν πρόβλημα”. Αυτό δεν αντιλαμβάνομαι για πιο λόγο ακριβώς έγινε. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι περίεργοι κύκλοι μέσα στο στρατό, που για να το πω ευγενικά “ψάχνονται”. Είχαν υπάρξει και κάποια δημοσιεύματα για “αντιρουβίκωνες”

Νομίζω ότι είναι αρκετά ανησυχητικό ότι έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο. Οπως ανησυχητικό είναι διάφορες απειλές που δεχόμαστε οι οποίες δεν είναι μόνο από την Ελλάδα είναι και από το Ισραήλ είναι και από την Σαουδική Αραβία είναι από την Τουρκία και γενικά μια στοχοποίηση που έχει γίνει στην ομάδα. Οπότε καλό είναι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας προβοκάτσιας και μάλιστα χωρίς να γνωρίζεις από που θα προέλθει όταν έχεις τόσους πολλούς εχθρούς.

– Τελειώνοντας σύντροφε πώς θα ήθελες κα κλείσεις την συζήτησή μας;

– Αυτό που σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι η κοινωνία να οργανωθεί και να αγωνιστεί. Καμιά λύση δεν μπορεί να δώσει ο “Ρουβίκωνας” και ο κάθε “Ρουβίκωνας”. Την λύση μπορεί να δώσει μόνο η κοινωνία αγωνιζόμενη με μαζικούς όρους. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά “ρόλοι” που κάποια στιγμή θα τελειώσουν.

4 απαντήσεις στο “Συζητάμε με το μέλος του “Ρουβίκωνα” Γιώργο Καλαϊτζίδη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *