«Κενό γράμμα» η δικογραφία για το λιντσάρισμα

Μια δεύτερη και εξαιρετικά σοκαριστική εξέλιξη σχετικά με το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου περίμενε χθες την οικογένεια και τους συνηγόρους της.

Παραλαμβάνοντας τη δικογραφία, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν περιλαμβάνει το παραμικρό σχετικά με όσα αντίκρισε όλη η Ελλάδα βλέποντας τα δύο βίντεο, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στον ξυλοδαρμό με κλοτσιές στο κεφάλι του θύματος ούτε και για το πώς εξελίχτηκε και πώς αντιμετώπισε το περιστατικό η αστυνομία.

Εμβρόντητοι οι συνήγοροι της οικογένειας ανακάλυψαν ότι περιλαμβάνονται στη δικογραφία μόνο δύο καταθέσεις γειτόνων, η κατάθεση των διασωστών του ΕΚΑΒ και οι καταθέσεις των αστυνομικών.

Ο χώρος στον οποίο διαδραματίστηκαν οι σκηνές της ακραίας βίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ, ποτέ δεν αποκλείστηκε από την αστυνομία -σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει παγίως όταν υπάρχει θάνατος-, ενώ δεν έγινε έρευνα ούτε στον χώρο του καταστήματος.

Δεν ζητήθηκε καν το οπτικό υλικό από τις κάμερες που σίγουρα υπήρχαν μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Δεν αναζητήθηκαν άλλοι μάρτυρες και δεν έγινε η παραμικρή έκκληση για κατάθεση όσων ήταν μπροστά στο περιστατικό και ειδικά εκείνων που το κατέγραψαν.

Στο ασθενοφόρο με χειροπέδες

Το ανατριχιαστικό είναι ότι το ΕΚΑΒ μετέφερε τον νεκρό δεμένο με την αναφορά «μαχαίρωμα», ενώ η ύπαρξη του μαχαιριού εντός του καταστήματος αναφέρεται μόνο σε μία κατάθεση αστυνομικού και δεν προέκυψε από σχετική έρευνα. Το χαρτί από τον Ευαγγελισμό που έφτασε στην Εισαγγελία κάνει λόγο για αντίσταση που επέδειξε το θύμα. Ο δράστης καταστηματάρχης δήλωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή και έκλεισε (αυτόματα;) μόλις μπήκε μέσα το θύμα.

Με ένα εξαιρετικά πικρό σχόλιο η μία από τους συνηγόρους της οικογένειας, Αννυ Παπαρρούσου, μας είπε ότι, αν είχε καταφέρει ο Ζακ να επιβιώσει, θα είχε και κατηγορία για αντίσταση κατά της Αρχής!

Γεγονός είναι πως πολύ σπάνια σε περιπτώσεις που υπάρχει νεκρός η σχετική δικογραφία εμφανίζεται τόσο ελλιπής και τόσο περιορισμένη σε βασικά τεκμήρια που συλλέγονται ακόμα και σε περιπτώσεις μιας απλής κλοπής που δεν έχει ούτε τραυματισμό. Δεν είναι κατανοητό ακόμα και στον πλέον αδαή πολίτη πώς είναι δυνατόν σε ολόκληρη τη δικογραφία να μην υπάρχει η παραμικρή νύξη για τον βάρβαρο ξυλοδαρμό.

Οι συνήγοροι, πάντως, σήμερα κιόλας θα υποβάλουν σειρά αιτημάτων προς τον εισαγγελέα, προκειμένου να συμπληρωθεί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία η σχετική δικογραφία.

Στο μεταξύ ο τρόπος που παρουσιάστηκαν από πολλά ΜΜΕ τα πρώτα συμπεράσματα των δύο ιατροδικαστών δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το ότι υπάρχει μια «τάση» γρήγορης απαλλαγής από τον «ενοχλητικό» αυτό θάνατο.

Η κ. Παπαρρούσου μάς είπε ότι θα φανεί στη συνέχεια αν τα πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο κεφάλι προκάλεσαν το οξύ εγκεφαλικό οίδημα και αν και κατά πόσον ήταν αυτό που αποτέλεσε και την αιτία θανάτου. Τέλος, η οικογένεια έχει ήδη αναθέσει σε ειδικό ψηφιακής επεξεργασίας ψηφιακών πειστηρίων την πλήρη εξέταση του οπτικού υλικού.

Πηγή: Αντα Ψαρρά – “Εφημερίδα των Συντακτών”

***

Ελλείψεις στο κατηγορητήριο «ανέβαλαν» την απολογία

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης οδηγήθηκε, λίγο μετά τις 9 το πρωί, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου που κατηγορείται για τον άγριο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου.

Λίγη ώρα αργότερα, όμως, ο 73χρονος αποχώρησε καθώς ο ανακριτής τού ζήτησε να προσέλθει αύριο για την απολογία του λόγω ελλείψεων στο κατηγορητήριο.

Σε βάρος του κατηγορουμένου οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει ποινική δίωξη για τα αδικήματα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, που είναι κακουργηματικού βαθμού, και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ασαφής η αιτία θανάτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής παραμένει απροσδιόριστη η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, η κηδεία του οποίου γίνεται σήμερα στα Κίρρα Φθιώτιδας.

Όπως ομόφωνα συμπέραναν χθες ο Νίκος Καλογρηάς, ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη νεκροτομή, θα πρέπει να αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων -οι οποίες περιλαμβάνουν τοξικολογική και ιστολογική διερεύνηση- για να απαντηθεί το σύνολο των ερωτημάτων σχετικά με τις συνθήκες θανάτου.

Διάτρητη η δικογραφία

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», παραλαμβάνοντας χθες τη δικογραφία οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν περιλαμβάνει το παραμικρό από όσα καταγράφεται στα δύο βίντεο, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στον ξυλοδαρμό με κλοτσιές στο κεφάλι του θύματος ούτε και για το πώς εξελίχτηκε και πώς αντιμετώπισε το περιστατικό η αστυνομία.

Oι συνήγοροι θα υποβάλουν σειρά αιτημάτων προς τον εισαγγελέα προκειμένου να συμπληρωθεί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία η σχετική δικογραφία.

Μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια  

Στον εισαγγελέα ο δεύτερος κατηγορούμενος

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον εισαγγελέα το δεύτερο άτομο που εμφανίζεται σε βίντεο να χτυπά βάναυσα τον Ζακ Κωστόπουλο, ο οποίος συνελήφθη χθες αφότου ταυτοποιήθηκε με τη βοήθεια του οπτικού υλικού αλλά και από μαρτυρίες.

Πρόκειται για έναν 55χρονο που διατηρεί στην οδό Γλάδστωνος μεσιτικό γραφείο και ο οποίος, κατά την εξέτασή του από τις αρχές παραδέχτηκε την πράξη του και, σύμφωνα με πληροφορίες, για να τη δικαιολογήσει φέρεται να έχει πει: «Περνούσα από εκεί, τον είδα να κρατάει μαχαίρι και τον χτύπησα για να μη βγει έξω και σφάξει τον κόσμο».

Εμετική ακροδεξιά πρόκληση για τον Ζακ Κωστόπουλο

Κι ενώ το ενδιαφέρον έχει στραφεί στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και στα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη δικογραφία, μία μικρή ομάδα ακροδεξιών βρέθηκε στο σημείο όπου λιντσαρίστηκε άγρια ο Ζακ Κωστόπουλος.

Η ομάδα πέταξε τρικάκια, φώναξε προκλητικά ομοφοβικά συνθήματα και αποχώρησε από το σημείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *