Κωνσταντίνος Σημίτης – Γιαδικιάρογλου

Ο Κώστας Σημίτης που λέτε, κοίταζε το Βενιζέλο, που κοίταζε τον Μαντέλη, ο οποίος κοίταζε τον Τσουκάτο που κοίταζε τον Άκη, που κοίταζε τον Γιάννο σε έναν απέραντο τραπεζικό Παράδεισο.

Όπως η Πολυχρονοπούλου κοίταζε τη Ξανθοπούλου που πρόσεχε τη Γιαδικιάρογλου της ελληνικής κωμωδίας. Μόνο που δεν πρόκειται για τη χιουμοριστική διαπραγμάτευση για το αν το «Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» αλλά για την τραγική βεβαιότητα πως οι μίζες βγήκαν  από τον Παράδεισο του Σημιτικού εκσυγχρονισμού.

Άλαλα τα χείλη των εκσυγχρονιστών στα πολιτικά άβατα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα τουβλάκια των παραγόντων της διαπλοκής πέφτουν με θόρυβο στο ντόμινο των εξελίξεων, τα τούβλα του μαύρου χρήματος αποκαλύπτονται πίσω από από τα IBAN και τους ελβετικούς λογαριασμούς, αλλά ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Στουρνάρας, ούτε κανένας από τους πρωταγωνιστές της Ελλάδας του “μαζί τα φάγανε” αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει, έστω για να αποποιηθεί την ευθύνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμήχανος μπροστά σε όσα συμβαίνουν, για τους δικούς του λόγους, δείχνει να συμπάσχει και να ανησυχεί. Όσο η ρητορική του επιχειρείν και των αρίστων αποκαλύπτεται πως διασταυρώνεται με ονόματα εξωτικών offshore, Γιάννους και Άκηδες, τόσο η στήριξή τους γίνεται για τον Μητσοτάκη μονόδρομος αφού προσομοιάζει στην οικογενειακή παράδοση των φορολογικών παραδείσων.

Για όλους αυτούς δεν πρόκειται για μια πολιτική υπόθεση διαφθοράς, γιατί αν την αντιλαμβάνοντα έτσι θα προσπαθούσαν να την εκμεταλλευτούν πολιτικά έστω με τυπικές δηλώσεις αποτροπιασμού και καταδίκης. Σε όσα εξελίσσονται διακρίνουν την απειλή για την ίδια την ύπαρξή τους, που είναι δομημένη σε κομμάτια εξουσίας μοιρασμένα σε τράπεζες, γνωστούς και φίλους οφσοράκηδες, επιφανείς επιχειρηματίες που ξέπλεναν το μαύρο χρήμα και φυσικά στην αντίληψη πως το κράτος είναι δικό τους και νόμος είναι το δίκιο της διαπλοκής τους.

Η υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου είχε κλείσει επιτυχώς γι αυτούς, όταν στην Επιτροπή της Βουλής, ΒενιζέλοςΛοβέρδος και το όλον ΠΑΣΟΚ, είχαν υποστηρίξει πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό με τη θεαματική μάλιστα δήλωση πως οι αριθμοί λογαριασμών ήταν αριθμοί τηλεφώνου.

Η ανατροπή υπήρξε, όταν το HOT DOC, αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ και δύο Εισαγγελείς η Ελένη Σίσκου και η Ευγενία Κυβέλου ξεκίνησαν την έρευνα για το 1,3 εκατομμύρια ευρώ που το ζεύγος Παπαντωνίου φαινόταν να έχει στην ελβετική Τράπεζα HSBC. Αποκαλύψεις υπήρξαν και από τη γνωστοποίηση της λίστα Μπόργιανς στις ελληνικές Αρχές με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επιμόνως αρνούνταν να παραλάβουν οι Σαμαροβενιζέλοι στο παρελθόν.

Αποκαλύφθηκαν οι λογαριασμοί του Γιάννου και μαζί τους και οι ταμίες του, στελέχη των Υπουργείων του Σημίτη και σχετιζόμενοι με ισχυρούς Επιχειρηματικούς Ομίλους. Η προσπάθεια να αποτραπεί η απόδοση Δικαιοσύνης ήταν προκλητική αν και γενικώς άγνωστη.

Η Ανακρίτρια Ηλιάννα Ζαμανίκα η οποία προφυλάκισε τον Γιάννοείχε καταγγείλει επισήμως πως η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, είχε αποκρύψει στοιχεία που αφορούσαν τον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο από την ανάκριση. Η Ράικου παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη από το Documento αλλά κατήγγειλε πως την συκοφαντούν γιατί σκόπευε να κάνει αποκαλύψεις για τη Novartis. Για να αποκαλυφθεί πλέον πως ο ίδιος ο σύζυγος της Ράικου ελέγχεται σήμερα γιατί στους λογαριασμούς της βρέθηκαν χρήματα από τη Novartis.

Για τραγική ειρωνεία όμως, όσοι στηρίζουν σήμερα το Γιάννο, στηρίζουν και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ράικου μιλώντας για μία ακόμη φορά για συνωμοσία.

Να προσθέσουμε μια ακόμη σύμπτωση στην υπόθεση. Η δικογραφία της οποίας εξαφανίστηκαν στοιχεία, εμπεριέχει και μια κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν, πρώην συμβούλου της εταιρείας THALES, η οποία χρημάτιζε το Γιάννο. Στην κατάθεση ο Ζοσεράν μιλάει για μίζες του Κώστα Σημίτη.

Όλο αυτό το πλέγμα των δυσανάγνωστων για τον απλό παρατηρητή περιστατικών και συμπτώσεων, ξεδιπλώνει αυτό που εμπειρικά αποκαλούμε διαπλοκή.

Πρωθυπουργοί, τραπεζίτες, υπουργοί, έμποροι όπλων, άνθρωποι της Δικαιοσύνης , ορθώνουν το προστατευτικό, απροσπέλαστο τείχος της προστασίας της παρανομίας. Σημαντικό ρόλο παίζει ο Τύπος, που δεν βλέπει ούτε offshore ούτε μαύρο χρήμα αλλά συνωμοσίες. Το πολύ πολύ να δει πως ο πρώην Υπουργός έφαγε αρακά στη φυλακή και προσάρμοσε το lifestyle του στη σκληρότητα του κελιού. Μέχρι εκεί πάνε τα ρεπορτάζ, άχρωμα, ακίνδυνα για το σύστημα και με μπόλικη δόση συμπάθειας.

Συνωμοσία όσα γίνονται με το Γιάννο, συνωμοσία ήταν όσα εμφανίζονταν ως ευθύνες για τη ληστεία Χρηματιστήριο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα swaps που έγιναν για το ευρώ, συνωμοσία και όσα σήμερα αποκαλύπτονται για τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όλα μια απέραντη συνωμοσία για να σβήσουν το αστραφτερό χαμόγελο του Γιάννου και τις οραματικές εξαγγελίες της Φώφης και του Κυριάκου. Όσο για τον Κωνσταντίνο Σημίτη – Γιαδικιάρογλου, τον μέντορα του Γιάννου Παπαντωνίου και του Γιάννη Στουρνάρα (άλλη σύμπτωση αυτή η εμπλοκή του με τη Novartis) , επιβάλοντας τη σιωπή, συνεχίζει να παραμένει το Γκόλουμ της διαπλοκής, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών της.

Πηγή: Κώστας Βαξεβάνης – “Κουτί της Πανδώρας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *