Η σπορά του Καρατζαφέρη

«H ευθύνη του αποτελέσματος ανήκει στην ηγεσία του κόμματος και η οποία θ’ ανοίξει τον δρόμο στην Νέα Γενιά» έγραψε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ανακοινώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αποχώρησή του από την ηγεσία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού μετά τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα στις ευρωεκλογές.

Λίγο αυστηρός ο Γιώργος Καρατζαφέρης για τα αποτελέσματα, αφού μπορεί να μετρά περίπου 60.000 ψήφους στο ΛΑ.Ο.Σ., αλλά μετρά πολλαπλάσιες χιλιάδες ως πρωτεργάτης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, συμβάλλοντας μάλιστα τα μέγιστα για να απλωθεί ο σπόρος. Οι ομοϊδεάτες του, οι στενοί συνεργάτες του, συνεχίζουν τον «αγώνα» από διαφορετικά κομματικά μετερίζια και μάλιστα ως υψηλόβαθμοι. Οπότε έχει μερίδιο και σε αυτήν την ευθύνη, της βαθύτερης κι ευρύτερης ιδεολογικής εγκαθίδρυσης της ακροδεξιάς, όπως και στο άνοιγμα του δρόμου στη νέα γενιά προς αυτήν…. 

Η ιστορία και τα συγκοινωνούντα δοχεία της Δεξιάς Πολυκατοικίας

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν εκλεγμένος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 1993 έως και το 2000, οπότε ήλθε σε ρήξη με το κόμμα και διαγράφηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ τότε Κώστα Καραμανλή. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του ότι ο πρόεδρος του κόμματος βασιζόταν υπερβολικά στις απόψεις του τότε γραμματέα Άρη Σπηλιωτόπουλου τον οποίο αποκάλεσε «Σαλώμη». Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2000 ιδρύει τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Όντας στη ΝΔ, το 1998 ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας» επειδή κατά τη γνώμη του «είχε πρωταγωνιστές του αγώνα». Έτσι μετά και κατά καιρούς, στα ψηφοδέλτια του ΛΑ.Ο.Σ. συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Πλεύρης και πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής.

Το 1ο Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ. έγινε στις 18 Μαΐου 2002. Κατά την είσοδο του Γ. Καρατζαφέρη οι σύνεδροι φώναζαν το σύνθημα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών». Το 2007 ο Γιώργος Καρατζαφέρης έθεσε θέμα αμνηστίας των χουντικών, επιχειρηματολογώντας με το ότι 25 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου δόθηκε πλήρης αμνηστία, κάτι που επέτρεψε στο ΚΚΕ να εισέλθει στη Βουλή, οπότε θα έπρεπε να υπάρξει ανάλογη πολιτική και για την αντίθετη πλευρά.

Συχνά προέβαινε δημόσια σε αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις. «Πρώτον: Δεν είμαι Εβραίος. Ας το πει αυτό κι ο πρωθυπουργός (εννοώντας τον Σημίτη). Δεύτερον: Δεν είμαι κομμουνιστής. Ας το πει αυτό κι ο κ. Καραμανλής. Τρίτον: Δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Αυτό δεν μπορούν να το πούνε πολλοί» δήλωνε σε δημόσια ομιλία του το 2002.

Στις εθνικές εκλογές του 2004 το ΛΑ.Ο.Σ. απέτυχε να μπει στη Βουλή. Το 2005 προσχώρησε στο ΛΑ.Ο.Σ. το εθνικιστικό κόμμα «Ελληνικό Μέτωπο» του Μάκη Βορίδη. Ο Μ. Βορίδης είχε πριν διαδεχτεί στη θέση του γενικού γραμματέα της νεολαίας της ΕΠΕΝ, κόμματος το οποίο είχε ιδρύσει μέσα από τη φυλακή ο επικεφαλής της Χούντας Γεώργιος Παπαδόπουλος, τον Νίκο Μιχαλολιάκο, κατοπινό αρχηγό της Χρυσής Αυγής. Έχει μείνει μάλιστα στην ιστορία η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε το 2002 στη στήλη «Ιός» της εφημερίδας Ελευθεροτυπία» όπου διακρίνεται ο Βορίδης κρατώντας ένα αυτοσχέδιο τσεκούρι μαζί με άλλους οπλισμένους χουντικούς ομοϊδεάτες του, να επιτίθενται σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας στις 12 Μαΐου του 1985. Το 2007 εξελέγη βουλευτής με το ΛΑ.Ο.Σ.

Στις εθνικές εκλογές του 2007 το κόμμα μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Βουλή, κερδίζοντας 3,8% και 10 έδρες, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2009 το ΛΑ.Ο.Σ. συγκέντρωσε ποσοστό 5,63% και μπήκε στη βουλή με 15 έδρες. Το Νοέμβριο του 2011 το ΛΑ.Ο.Σ. συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας, με τους βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη, Αστέριο Ροντούλη, Μάκη Βορίδη και Γιώργο Γεωργίου. 

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε την άρση της στήριξης του ΛΑ.Ο.Σ. στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Έτσι, οι μετέχοντες από το κόμμα στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν από το υπουργικό αξίωμα εκτός από τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Δυο μέρες μετά οι δύο αυτοί βουλευτές διαγράφηκαν και λίγο αργότερα εντάχθηκαν στη Νέα Δημοκρατία. Το 2012, μετά την απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις προσκείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι πρώην βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Κώστας Κιλτίδης, Θανάσης Πλεύρης, Γιώργος Ανατολάκης, Παύλος Μαρκάκης και Κυριάκος Βελόπουλος, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, για να συστρατευθούν με τη ΝΔ.

Στις εθνικές εκλογές του 2012 το ΛΑ.Ο.Σ. δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή ενώ δεν συμμετείχε στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 χαρακτηρίζοντας τις εκλογές «προκατασκευασμένες» και τις συνθήκες διεξαγωγής τους «απαγορευτικές» για το κόμμα.

Σήμερα και μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη μένει εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ό,τι έσπειρε όμως το θερίζει το κεντρικό, επίσημο πολιτικό σύστημα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης είναι κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρος ο πρώτος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο δεύτερος, και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της ακροδεξιάς ατζέντας, του ύφους και του ήθους, της αντιπολιτευτικής γραμμής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια.  Ο Κυριάκος Βελόπουλος, που στο μεταξύ ίδρυσε την «Ελληνική Λύση» πούλησε αλοιφές, επιστολές του Ιησού και θεωρίες συνωμοσίας και ακροδεξιού σκοταδισμού, κατάφερε να συγκεντρώσει το 4% των ψηφοφόρων και να εγκαταλείπει το τηλε-μάρκετινγκ για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

Γενικότερα, τίποτα δεν πήγε χαμένο από τον «αγώνα» και τη σπορά του Γιώργου Καρατζαφέρη…

Πηγή: Μαριάνθη Πελεβάνη – tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *