Νέες «σκιές» πάνω από το Μαξίμου για τις υποκλοπές: Γνωρίζει ο Γρηγόρης Δημητριάδης τον Φέλιξ Μπίτζιο;

Νέα στοιχεία αναφορικά με τη σύνδεση κορυφαίων στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου με την υπόθεση των υποκλοπών έρχονται στο φως μέσα από την έρευνα του Νικόλα Λεοντόπουλου και του Θοδωρή Χονδρόγιαννου για το Reporters United και την Εφημερίδα των Συντακτών, με φόντο τον σάλο που έχει προκληθεί μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αλλά  και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Με βάση αυτή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τόσο ο Διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με δημοσίευμα των Reporters United από τις αρχές Ιουνίου, ο Γρηγόρης Δημητριάδης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, σύστησε μια εταιρεία (Eledyn) και μέσω αυτής αγόρασε έναντι 1.000 ευρώ μιαν άλλη (Canalis), για να φτιάξει φωτοβολταϊκά πάρκα. Λίγο αργότερα ο ίδιος πούλησε την Canalis για ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα, 166.513 ευρώ.

Εκτός από αυτές τις αγοραπωλησίες, το ίδιο ρεπορτάζ είχε φέρει στο φως και τις επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ του κ. Δημητριάδη, ενώ ήταν στέλεχος στο Μαξίμου, με πρόσωπα και εταιρείες που συνδέονται έμμεσα με την υπόθεση των υποκλοπών. Μάλιστα, ο ίδιος ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε σπεύσει να αρνηθεί κάθε σχέση με την υπόθεση με απάντηση πριν το δημοσίευμα, στελοντας μάλιστα και εξώδικο προς την ιστοσελίδα.

Γιατί θεωρείται πρόσωπο-κλειδί ο Φέλιξ Μπίτζιος

Σύμφωνα όμως με το νεότερο ρεπορτάζ, οι εν λόγω σχέσεις φαίνεται πως δεν ήταν τόσο έμμεσες, αλλά αποδεικνύονται περισσότερες και πιο στενές.

Και σε αυτό το τοπίο, πρόσωπο-κλειδί φέρεται να είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος

Κι αυτό γιατί με βάση το ρεπορτάζ:

  • Διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021. Ήταν παράλληλα εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, ως τον Νοέμβριο του 2021.
  • Διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018, όπως αποκάλυψε το inside story, εταιρείας που σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020.

Επιπλέον, νέα ευρήματα της έρευνας φέρνουν τον κ. Μπίτζιο με τον κ. Δημητριάδη πιο κοντά, καθώς αποκαλύπτουν ότι:

  1. Ο Κωνσταντίνος Μπαζιώτης, άνθρωπος που πούλησε την Canalis στον κ. Δημητριάδη, εργαζόταν επί σειρά ετών σε δύο εταιρείες (Partagas & Όμιλο Libra) που σχετίζονταν άμεσα με τον Φέλιξ Μπίτζιο.
  2. H Canalis που αγόρασε ο κ. Δημητριάδης είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus, όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Αυτή η διεύθυνση τυχαίνει να είναι και η διεύθυνση κατοικίας του Παναγιώτη Μπίτζιου. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν με επτά μέρες διαφορά.
  3. H Canalis, την εποχή που ανήκε στον κ. Δημητριάδη, έκανε στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για φωτοβολταϊκό της την ίδια μέρα με τη Ventus που ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο.
  4. Η εταιρεία Ventus συνδέεται μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας με την κυπριακή εταιρεία Layth Capital Ventures Limited, στην οποία, σύμφωνα με το Τμήμα Εφόρου της Κύπρου, ο Φέλιξ Μπίτζιος ήταν και είναι διευθυντής.

Καμιά απάντηση από τον Δημητριάδη για την γνωριμία του με τον Μπίτζιο

Ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που του απήυθυναν οι δημοσιογράφοι των Reporters United και της ΕΦΣΥΝ ανέφερε: «[Δ]ιαβλέπω ότι εμμένετε στην θεωρία περί ιθύνοντος ρόλου μου σε ένα νήμα που οδηγεί σε παράνομα κυκλώματα και δραστηριότητες. Πλέον, βεβαιώνομαι ότι απευθύνεστε κακόπιστα με νέα ερωτήματά σας, παρόλο που ήδη έχετε λάβει από πλευράς μου τις απαντήσεις για την έρευνά σας». Ο κ. Δημητριάδης κάνει λόγο για «προσπάθεια περαιτέρω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» και προσθέτει: «Η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν γνωρίζει τον πρώην αναπληρωτή διαχειριστή της Intellexa του Predator Φέλιξ Μπίτζιο.

Τα στοιχεία της σύνδεσης Δημητριάδη-Μπίτζιου

Προχωρώντας στην τεκμηρίωση όλων των νέων στοιχείων που φέρνουν πιο κοντά τον Γρηγόρη Δημητριάδη με τον Φέλιξ Μπίτζιο αναφέρουν τα εξής:

Στοιχείο 1ο: Ο πρώην εργαζόμενος του Φέλιξ Μπίτζιου που πούλησε την εταιρεία στον κ. Δημητριάδη

Βασιζόμενοι σε αδημοσίευτα στοιχεία έρευνας του Θανάση Κουκάκη, διαπιστώθηκε πως ο Κωνσταντίνος Μπαζιώτης, ο άνθρωπος που πούλησε στον Γρηγόρη Δημητριάδη την εταιρεία Canalis, εργαζόταν επί σειρά ετών σε εταιρείες που σχετίζονται με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Πρώτα στην Partagas, από την 1η Απριλίου 2012 έως τις 26 Μαρτίου 2019 -την ίδια περίοδο ο κ. Μπίτζιος ήταν μέλος στο ΔΣ της εταιρείας, όπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της για το 2016.

Αμέσως μετά ο Μπαζιώτης εργάστηκε στον Όμιλο Libra, από τις 27 Μαρτίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα και με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο κ. Μπίτζιος ήταν διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Libra στην Ελλάδα.

Σε επικοινωνία που είχαν οι συντάκτες του ρεπορτάζ με τον κ. Μπαζιώτη, ο ίδιος επιβεβαίωσε αφενός ότι πούλησε την Canalis στον κ. Δημητριάδη, αφετέρου ότι εργαζόταν στην Partagas και γνώριζε τον κ. Μπίτζιο προσωπικά. Παράλληλα, παρέπεμψε στον Γρηγόρη Δημητριάδη για οποιαδήποτε πληροφορία για την έρευνα. Επίσης, ζήτησε να τον καλέσουν την επόμενη μέρα, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε εκ νέου στις κλήσεις και τα μηνύματά. Αμέσως μετά την επικοινωνία, αφαίρεσε και τη φωτογραφία του από το WhatsApp.

Στοιχείο 2ο: Κοινή έδρα και ημερομηνία ίδρυσης

Η Canalis (την οποία ο κ. Δημητριάδης αγόρασε από τον κ. Μπαζιώτη) είχε έδρα στην οδό Καποδιστρίου 66 στη Νέα Ιωνία, δηλαδή την ίδια διεύθυνση με τον Παναγιώτη Μπίτζιο (όπως προκύπτει από τη σύσταση εταιρείας του) αλλά και τη Ventus που είχε ως μοναδικό εταίρο τον Παναγιώτη Μπίτζιο (όπως προκύπτει από Γενική Συνέλευση της εταιρείας). Οι δύο εταιρείες (Canalis και Ventus) ιδρύονται με διαφορά επτά ημερών (27.8.2019 έναντι 20.8.2019 αντίστοιχα).

Στοιχείο 3ο: Η ταυτόχρονη υποβολή αιτήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ

Στις 27 Νοεμβρίου 2020 η Canalis, υπό την ιδιοκτησία του κ. Δημητριάδη, υποβάλλει «δήλωση ετοιμότητας» στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση δύο φωτοβολταϊκών σταθμών στον Ωρωπό Αττικής.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, την ίδια μέρα, εκτός από την Canalis, δηλώσεις ετοιμότητας υποβάλλουν άλλοι τρεις σταθμοί. Οι δύο ανήκουν στη Ventus (συμφερόντων Παναγιώτη Μπίτζιου). Το τρίτο φωτοβολταϊκό ανήκει στην εταιρεία Εστία Energy η οποία επίσης συνδέεται, έστω έμμεσα με τον Φέλιξ Μπίτζιο.

Πράγματι, τον Σεπτέμβριο του 2020 η B&F, η οποία τελικά αγοράζει την Canalis από τον κ. Δημητριάδη, συνάπτει μνημόνιο συνεργασίας για την απόκτηση των φωτοβολταϊκών της Εστία Energy. Στο μνημόνιο ένας από τους συμβαλλόμενους είναι η κυπριακή εταιρεία Monthey Investments Limited. Διευθυντής της εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Καλιακάτσος, επί πολλά χρόνια, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, επιχειρηματικός συνεργάτης του Φέλιξ Μπίτζιου.

Τι υποστηρίζει ο Γρηγόρης Δημητριάδης για τις συνδέσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

Στην απάντησή του προς το Reporters United και την ΕφΣυν, ο κ. Δημητριάδης είπε για τις παραπάνω συνδέσεις: «Αναφορικά με την εταιρία Canalis, σας ενημερώνω ότι από το καλοκαίρι του 2020 ήδη είχαν εκκινήσει διαδικασίες που οδήγησαν τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους σε προσύμφωνο μεταβίβασής της προς την εταιρία B&F. Έκτοτε και μέχρι την οριστική απόκτηση των εταιρικών μεριδίων, η εταιρία αυτή διαχειρίστηκε κατ’ ουσίαν την Canalis προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συμφωνηθέντες όροι για τη μεταβίβασή της».

«Επομένως», συμπληρώνει ο κ. Δημητριάδης, «όλες τις διαδικασίες που αναφέρετε τις διεκπεραίωνε η αγοράστρια. Το γεγονός ότι η ίδια εταιρία, δηλαδή η B&F, την ίδια περίοδο προέβη και με άλλες εταιρίες τρίτων σε συμφωνίες και ενέργειες απόκτησής τους, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εμένα τον ίδιο».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως οι συντάκτες της έρευνας απηύθυναν γραπτά ερωτήματα προς τον Παναγιώτη Μπίτζιο και επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον Φέλιξ Μπίτζιο,  χωρίς όμως να λάβουν κάποια απάντηση.

Πηγή: tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *