Για την διαχρονική λειτουργεία της αστικής δικαιοσύνης. (Με αφορμή ότι σαν σήμερα γίνεται η δίκη του δολοφόνου μιας μεγάλης μορφής του κομμουνιστικού κινήματος. Του Γιάννη Ζέβγου)

Για την διαχρονική λειτουργεία της αστικής δικαιοσύνης. (Με αφορμή ότι σαν σήμερα γίνεται η δίκη του δολοφόνου μιας μεγάλης μορφής του κομμουνιστικού κινήματος. Του Γιάννη Ζέβγου)

Του Γ. Γ.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς λειτουργεί διαχρονικά η αστική δικαιοσύνη με αφορμή ότι σαν σήμερα 23 Οκτώβρη του 1948 δικάστηκε ο δολοφόνος μιας μεγάλης μορφής του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας. Του δάσκαλου, δημοσιογράφου και ιστορικού Γιάννης Ζέβγου (Γιάννης Ταλαγάνης ήταν το πραγματικό του όνομα).

Στην δίκη ο δολοφόνος του -ο κρεοπώλης Χρήστος Βλάχος από τις Σέρρες- επικαλέστηκε απίθανες δικαιολογίες μέχρι του σημείου ότι οι κομμουνιστές είχαν εκπορνεύσει τη γυναίκα του, την οποία είχε χωρίσει. Εκείνη, πάντως, είχε δηλώσει ότι τον χώρισε γιατί ήταν προδότης. 

Οι δικαστές του έδειξαν κατανόηση και του επέβαλαν φυλάκιση δυο ετών. Δεν έμεινε όμως παρά κάποιους μήνες στην φυλακή μέχρι οι προστάτες του να μεθοδεύσουν την “δραπέτευση” του και να τον στείλουν στην Αργεντινή.

Στο αναλυτικό κείμενο που έχουμε στην ιστοσελίδα μας για την δολοφονία του ηγετικού στελέχους του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. (Όταν τον σκότωσαν ήταν αναπληρωματικό μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ), διαβάζουμε: 

“Πολύ αργότερα, το 1981, εντοπίστηκε στο ψυχιατρείο της Λέρου, όπου ως τρόφιμος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και παραδέχτηκε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε στο πλαίσιο της ‘εθνικής του αποστολής’ να καθαρίσει την πατρίδα από τους κομμουνιστές και κατόπιν εντολής από τους ανωτέρους του”. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά),

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *