Αστικές δικτατορίες

“Αυτοί που βρίσκουν το ψωμί έτοιμο δε νοιάζονται να μάθουν πώς ψήθηκε. Αυτοί οι λεχρίτες προτιμούν να ευχαριστούν το θεό παρά τον φούρναρη. Εκείνοι όμως που φτιάχνουν το ψωμί θα καταλάβουν πως τίποτα δεν κινείται, αν κάποιος δεν το κουνήσει”.

Μ.Μπρεχ

Μια επισήμανση αντί για σχολιασμό των πολιτικών μηνυμάτων που διαβάσαμε για την μαύρη επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Οι αστικές δικτατορίες δεν έχουν απαραίτητα την ανάγκη των τανκς για να επιβληθούν σήμερα. Και με τον μανδύα των κοινοβουλευτικών καθεστώτων μια χαρά εφαρμόζονται.

Οπως έγραφε και ο Γερμανός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής Έριχ Φρομ στις αστικές κοινωνίες «Ο πολίτης αυτοαποξενώνεται, ετερονομείται, όταν δίνει το δικαίωμα σε κάποιον άλλο -και δη στον επαγγελματία πολιτικό- να τον εκπροσωπήσει. Αυτή είναι ακριβώς η περίπτωση μιας αλλοτριωμένης έκφρασης της θέλησής του. Κάνει κάτι, ψηφίζει κι έχει την ψευδαίσθηση πως είναι δημιουργός αποφάσεων τις οποίες αποδέχεται σαν να ήταν δικές του, ενώ στην πραγματικότητα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από δυνάμεις που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχο και τη γνώση του».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *