Γράφει ο Γράφει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης
Το STUDIO και New Star σε αλληλεγγύη με τον δοκιμαζόμενο λαό της Κούβας
Ο ιστορικός κινηματογράφος STUDIO new star art cinema και η New Star ανακοινώνουν μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς τον λαό της Κούβας, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις αυξημένες πιέσεις του 2026, που επιβαρύνουν δραματικά την καθημερινή ζωή της χώρας. Η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, παρατεταμένες ελλείψεις σε φάρμακα και βασικά αγαθά, ενεργειακά προβλήματα και εντεινόμενες πιέσεις στο σύστημα υγείας.
Οι συνέπειες των διεθνών κυρώσεων και των περιορισμών στην πρόσβαση σε κρίσιμους πόρους καθιστούν την έμπρακτη αλληλεγγύη πιο αναγκαία από ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτό, το STUDIO και η New Star καθιερώνουν από αυτήν την εβδομάδα και για όσο χρειαστεί,
τρεις σταθερές δράσεις αλληλεγγύης:
1. Εβδομαδιαίες προβολές κουβανικών ταινιών
Κάθε εβδομάδα θα προβάλλονται επιλεγμένες ταινίες από την κουβανική κινηματογραφία, φωτίζοντας την κοινωνία, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, μέσα από το βλέμμα των ίδιων των δημιουργών της.
2. Εισιτήριο αλληλεγγύης.
Σε κάθε προβολή, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα προαιρετικά να αγοράσουν ένα επιπλέον εισιτήριο αλληλεγγύης, πέρα από το κανονικό εισιτήριο εισόδου. Τα έσοδα από τα επιπλέον αυτά εισιτήρια θα σταλούν στην Κούβα, για την ενίσχυση ανθρωπιστικών αναγκών και την υποστήριξη του πληθυσμού.
3. Συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού
Καθημερινά, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, στον χώρο του STUDIO θα πραγματοποιείται συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, με στόχο την αποστολή τους στην Κούβα.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη διαχρονική στάση του STUDIO και της New Star
υπέρ της διεθνούς αλληλεγγύης και της σύνδεσης του πολιτισμού με τα πραγματικά προβλήματα των λαών
και ειδικά του λαού της Κούβας που σφυροκοπάται αδυσωπητα εδώ και δεκαετίες.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται δραματικά από το πολύχρονο οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ, που εδώ και περισσότερες από έξι δεκαετίες στραγγαλίζει την κουβανική οικονομία, περιορίζοντας την πρόσβαση
σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και βασικό ιατρικό εξοπλισμό.
Ένα εμπάργκο που τιμωρεί συλλογικά έναν λαό και μετατρέπει την καθημερινή επιβίωση σε πράξη αντίστασης.
ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
«ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑ» του ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΑΤΟΖΟΦ (Κ8)
ΤΡΙΤΗ 17/2 -ΤΕΤΑΡΤΗ 18/2 στις 19.00
ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑ – SOY CUBA
Από τον Eisenstein και τον Orson Welles μέχρι το φιλμ νουάρ. Είναι ένα φιλμικό αριστούργημα.
Ενα agitprop αριστούργημα που δεν εμπιστεύεται τόσο τα λόγια αλλά την εξαιρετική δύναμη των εικόνων και την εμπνευσμένη πλανοθεσία. Εδώ είναι η απόδειξη της τεράστιας δύναμης των κινηματογραφικών ταινιών και ιδιαίτερα της κινηματογραφίας.
Ένα εμπνευσμένο έργο τέχνης.
ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑ – SOY CUBA
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Καλατόζοφ
Πρωταγωνιστούν: Σέρτζιο Κοριέρι, Σαλβαδόρ Γουντ, Χοσέ Γκαλάρντο, Ραούλ Γκαρσία
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1964
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Σοβιετική Ένωση, Κούβα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 141
ΧΡΩΜΑ: Α/Μ
ΣΥΝΟΨΗ
Τέσσερις ιστορίες στην Κούβα του Μπατίστα, στην Κούβα που διψά για επανάσταση. Στην Αβάνα, η Μαρία νιώθει ντροπή όταν ένας άντρας που ενδιαφέρεται γι’ αυτήν, ανακαλύπτει πώς η κοπέλα βγάζει το μεροκάματο. Ο Πέδρο, ένας γέρος αγρότης, μαθαίνει ότι η γη που καλλιεργεί, πωλείται σε μια εταιρεία. Ένας φοιτητής αντιμετωπίζει ένα πλήθος Αμερικανών ναυτών και αντικρίζει φίλους του να πυροβολούνται από αστυνομικούς, στην προσπάθειά τους να διανείμουν ένα φυλλάδιο για τον Κάστρο. Ο πόλεμος “χτυπά την πόρτα” των χωρικών Μαριάνο, Αμέλια και των 4 παιδιών τους, όταν οι δυνάμεις του Μπατίστα βομβαρδίζουν τους λόφους της περιοχής.
Από τις πιο σημαντικές ταινίες του 20ου αιώνα, το “Είμαι η Κούβα” είναι ένα πραγματικά ένα αριστούργημα. Ξεκινώντας με μια κατακόρυφη λήψη που ακόμα προκαλεί ίλιγγο στους σπουδαστές εικονοληψίας (η κάμερα «βουτάει» τέσσερις ορόφους προς τα κάτω για να καταλήξει στο βυθό μιας πισίνας) η ταινία ακυρώνει τους αισθητικούς περιορισμούς της εποχής, φέρνοντας στην επιφάνεια τέσσερις ιστορίες από την Κούβα του Μπατίστα, που διψά για Επανάσταση.
Ο Kalatozov εμπιστεύτηκε δυο ποιητές για να του γράψουν το σενάριο και αφέθηκε στον οίστρο του Sergei Urusevsky (αυτή η ταινία τον κατατάσσει δικαιωματικά ανάμεσα στους τρεις – τέσσερις κορυφαίους διευθυντές φωτογραφίας από συστάσεως κινηματογράφου).
Το Είμαι η Κούβα είναι μια έκρηξη λυρισμού, ύμνος στην ζωή και πέρα από το επικαιρικό στοιχείο που αφορά το περιεχόμενο, συνοψίζει όλο το σινεμά μέχρι τις αρχές του ’60.
Ο Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και γραμματέας Οργάνωσης της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, τόνισε στο προφίλ του στο Facebook την ανθεκτικότητα και την ενότητα της Κουβανικής Επανάστασης απέναντι στις αντιξοότητες.
“Η Κουβανική Επανάσταση, που σφυρηλατήθηκε σε δεκαετίες αντίστασης και ενότητας απέναντι σε άνευ προηγουμένου αντιξοότητες, αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά την κλιμάκωση της πολιτικής εξαναγκασμού της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών”.
“Η Κουβανική Επανάσταση, που σφυρηλατήθηκε σε δεκαετίες αντίστασης και ενότητας απέναντι σε άνευ προηγουμένου αντιξοότητες, αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά την κλιμάκωση της πολιτικής εξαναγκασμού της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών”.
Ο στόχος αυτής της εντατικοποίησης του αποκλεισμού είναι να στραγγαλίσει την προμήθεια καυσίμων στο νησί. Με το να δυσχεραίνει και να αυξάνει το κόστος των προμηθειών και να δημιουργεί φόβους μέσω εκβιασμών και απειλών, επιδιώκει να προκαλέσει εσωτερική κρίση.
Ωστόσο, η απάντηση του λαού και της κουβανικής κυβέρνησης δεν είναι η παράδοση, αλλά η σχολαστική προετοιμασία και η συλλογική κινητοποίηση, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η ενότητα και η νοημοσύνη είναι οι πυλώνες για να προχωρήσουμε μπροστά.
Μπροστά σε αυτό το σενάριο ακραίας πίεσης, έχει εφαρμοστεί μια σειρά στρατηγικών αποφάσεων για την προστασία των θεμελιωδών επιτευγμάτων της χώρας.
Αυτές οι ενέργειες, που έχουν προετοιμαστεί εκ των προτέρων, δίνουν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στις βασικές υπηρεσίες για τον πληθυσμό.
Προωθείται η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνεται προτεραιότητα στην παροχή νερού, στις βασικές υπηρεσίες υγείας —με έμφαση στη φροντίδα της μητέρας και του παιδιού και στο Πρόγραμμα για τον Καρκίνο— και στην εγχώρια παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, προστατεύονται οι αμυντικές δραστηριότητες.
Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα να προστατευθεί η ζωή και η εθνική κυριαρχία, πάνω από όλα.
Ο δρόμος για να ξεπεραστεί αυτή η συγκυρία και να εξασφαλιστεί το μέλλον βασίζεται σε μια διαρθρωτική μεταμόρφωση της οικονομίας, με την ενεργειακή και διατροφική κυριαρχία ως κεντρικούς άξονες.
Η κυβέρνησή μας έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που εκτείνεται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, βασισμένο στη συμμετοχή του λαού.
Επομένως, ενάντια στις αρνητικές προβλέψεις που προανήγγειλαν μια επικείμενη κατάρρευση, η Κούβα αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητά της και τη ηθική της νίκη.
Η Επανάσταση δεν υποκύπτει, αλλά ανανεώνεται και ενισχύεται μέσα από τις αντιξοότητες.


Αφήστε μια απάντηση